O czym chcesz poczytać na blogach?

żurek

Kuchnia - Przepisy Adriany

12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Ostatnie wpisy
  • Placek Niebo
  • Życzenia Świąteczne
  • Sekrety dekorowania potraw
  • Babka czekoladowo - wiśniowa
  • Mazurek owocowy
  • Żurek z białą kiełbasą i ...
  • Zakwas na żurek
  • Biała kiełbasa pieczona
  • Keks świąteczny
  • Ciasto.

Marcel mistrzem kuchni

  • niedziela, 26 lutego 2012
    • Żurek śląski

      Składniki

      • 2 litry wody
      • 0,5 litra żurku
      • 2x kiełbasa śląska lub zwyczajna
      • 2x cebula
      • 0,5 kg ziemniaków
      • łyżeczka majeranku
      • 2 ząbki czosnku
      • łyżka masła
      • sól, magi
      • jajka

      Sposób przyrządzenia

      Kiełbasę pokroić w kostkę.

      Wodę zagotować.

      Do zagotowanej wody wlać żurek (jeśli chcemy kwaśniejszy to więcej).

      Jak żurek się zagotuje, wsypać pokrojona w plasterki i obsmażona kiełbasę.

      Dodać do żurku zmiażdżony czosnek.

      Doprawić majerankiem, sola i magi.

      Gotować jeszcze przez 5 min.

      Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na patelni.

      Kartofle ugotować.

      Ugotowane kartofle wygnieść z cebulka i odrobina masełka.

      Na talerz wyłożyć kartofle, jajko i zalać żurkiem

      Szczegóły wpisu

      Tagi: