O czym chcesz poczytać na blogach?

żurawina

Zapiecek

Nalewka żurawinowa na zimowe wieczory

Listopad 19, 2008

Nalewka żurawinowa

Pamiętam jak za czasów młodości (czyli jeszcze nie tak dawno ), mama zabierała nas do lasu na żurawiny. Rosły na bagnach i raczej nie można było sobie ich podjadać, bo żurawina na surowo nie zachwyca, oj nie zachwyca.

Nie będę ukrywać, że wtedy zbieranie żurawin nie było dla mnie atrakcją, a teraz gdy na-nic-nie-ma-czasu poszłabym z siostrą i mamą do lasu, zabrałabym 5l słoik, kosz z kanapkami, pomidorami i kompotem z truskawek…

W tym roku żurawina przyjechała do mnie z Biłgoraja. Całe 2 kilogramy pięknych, czerwonych jagód.. całe 2 kilogramy poszły się mrozić na nalewkę. Może nie będę przeliczać tych kilogramów na litry nalewki ale zapasy mam naprawdę spore

Przepis na tę nalewkę dostałam oczywiście od mamy.

dziecek.blog

pozdrawiam.
a ty dziecek trzymaj się tam grzecznie żebyśmy ze wszystkim zdążyli.

skomentuj (0)

z mądrości R. 2009-04-14 13:15:21

gdyby wszyscy rodzice kochali swoje dzieci przed narodzeniem tak mocno jak kochany jest nasz dziecek, świat byłby o wiele lepszy.

proste.

skomentuj (0)

ustalmy fakty 2009-04-16 07:41:03

po pierwsze - nie jestem gruba, tylko ciężarna.
po drugie - nie rośnie mi brzuch, tylko dziecek, czyli wszystko zgodnie z planem.

faktem jest też, że pokrzywa i żurawina są super - już nie robie nocnych wycieczek do toalety,
równiez to, że nocne skurcze łydek i nagłe zawołania "masuj! masuj!" stają się naszą rutyną, a ja nadal nie kupiłam pestek dyni. za to zjadłam banany i pochwałaniam tak zwane produkty mleczne, ale to widać za mało.

skomentuj (1)

czasem sie martwię 2009-04-16 07:44:38

to ma chyba każda mama.
szczególnie kiedy dziecek daje do tego powody.

wczoraj wieczorem pochułam bardzo silne ukłucie, niczym igłą, na środku brzucha. później uciskałam to miejsce i też czułam kłucie, które po pewnym.

Przez żołądek do zdrowia

Czerwona fasola pasta pieczarki
20:54, dominiiika
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 lutego 2012
Sałatka lekko wiosenna

Cóż za piękny dzień! Słońce dodaje mi energii :) Dzisiaj na kolację pyszna i śliczna sałatka, której kolory będą dopełnieniem dobrego nastroju dla jednych albo poprawią kiepski drugim (:

Składniki:

  • rukola
  • świeży szpinak
  • cząstki grejpfruta
  • ziarenka granatu
  • suszona żurawina
  • świeży ogórek
  • pomidor pokrojony w nieduże kawałki
  • musztarda francuska
  • sok z cytryny
  • odrobina ciepłej wody

Na talerz wykładamy rukolę i świeży opłukany szpinak. Dodajemy cząstki grejpfruta, ziarna granatu, żurawinę, plasterki ogórka i pomidora. W miseczce mieszamy składniki sosu, w takich proporcjach, aby nie był zbyt rzadki (robiłam to na oko). Polewamy nim warzywa. Smacznego!

 

Dzisiejsza wersja z pomarańczami, a w zasadzie jej resztki ;)

Tagi: Granat grejpfrut rukola sałatka szpinak.

gotowanie

Tasiemkami, a następnie w każde zagłębienie włóżmy pisankę. Te na zdjęciu zostały oblepione barwną błyszczącą folią aluminiową.

Komentarzy: 0 Żurawina w kuchni 2009-03-17 Żurawina znana wszystkim jako dodatek do pieczeni czy serów pleśniowych jest cudownym dodatkiem do naszej diety. Żurawina należy do czołówki roślin, jeżeli chodzi o właściwości prozdrowotne. Owoce żurawiny są źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), witaminy (z grupy B, wit. P, wit. C) oraz składniki mineralne (wapń, fosfor, miedź). Głównym kierunkiem działania prozdrowotnego żurawiny jest ochrona dróg moczowych. Pomaga w zapobieganiu jak i w leczeniu kamicy nerkowej, zmniejsza częstotliwość infekcji dróg moczowych. Połączenie zawartych składników w żurawinie sprawia, że bakterie nie mogą się rozwijać wewnątrz układu moczowego.


Komentarzy: 0