O czym chcesz poczytać na blogach?

Zupa pomidorowa

Pszczółkowe Gotowanie

Testowanie
07:44, milka1204
Link Komentarze (2) »
niedziela, 19 lutego 2012
Niezwykła pomidorowa...

Za każdym razem, kiedy wypróbowuję nowy przepis na starą dobrą pomidorówkę, jestem mile zaskoczona :) Tak było i tym razem. Zupa jest przepysznie kremowa i bardzo pomidorowa.

Trochę zupy zostało, więc na kolejny obiad,  wykorzystałam ją jako sos do gnocchi (dodałam tylko trochę sera żółtego, żeby zagęścić konsystencję – pycha!).

 Przepis znalazłam na „Kwestii.

Blog Stołówkowy

Blog Stołówkowy
Dokonania Stołówki Studenckiej Politechniki Łódzkiej.
RSS
środa, 12 kwietnia 2006
Obiad Środowy - Zestaw 2: Zupa pomidorowa z marchewką i Pieczona Szynka z warzywami.

.
Można przyprawiać przecież każdej porcji pod gusta pojedynczego klienta) dobrze ugotowana, nie była jakaś gumiasta. Całe drugie danie zjadłem szczerze ze smakiem.

3. Podsumowanie


Dzisiejszy obiad całkowicie mnie zaskoczył i to jak najbardziej pozytywnie. Zupa „czerwona” dobrze zjadliwa, drugie danie smaczne, a do tego jeszcze bułka słodka na deser. Ogólna ocena to uczciwe 9/10 jak na możliwości stołówki. Wiadomo, że ta „dziewiątka” to jak 4/10 u mamy...Jednakże – dzisiaj było bardzo dobrze.

100 sposobów na gulasz

Tagi: pierogi
11:14, roducek0
Link
czwartek, 09 lutego 2012
Zupa pomidorowa z pesto

Składniki

  • woda
  • kości
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • pesto
  • makaron/ryż
  • olej

Sposób przyrządzenia

Do garnka wrzucamy wcześniej umyte kości, gotujemy, w między czasie myjemy i kroimy warzywa.

Do ugotowanego wywaru wrzucamy warzywa doprawiamy pieprzem i sola w razie potrzeby.

Zobacz także: Zupa pomidorowa z serkiem topionym

Tak przygotowany wywar zaprawiamy śmietaną najlepiej 30 % żeby się nie zważyło i koncentratem pomidorowym jeśli chodzi o ilość to każdy dodaje wedlug własnego smaku.

Dodajemy pół łyżeczki pesto.

Gotujemy.

Kulinarne fantazje

I oliwki, duszę aż z pomidorów zrobi się papka, a całość przejdzie delikatnie marynowanym smakiem. Na koniec zaciągam koncentratem dla zaostrzenia smaku i podkolorowania. Podaję z ryżem i tylko z ryżem.

11:51, zegarka , Bez granic
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 sierpnia 2006
Zupa pomidorowa

Zupę pomidorową jadamy albo z lanym ciastem (jak najbardziej lubi mój mąż), albo z ryżem (jak najbardziej lubię ja) – tylko ugotowanym w oddzielnym garnku al dente, potem dodanym do zupy, albo z kaszką kuskus (co jest naszym autorskim wkładem w zupę pomidorową). Zupa ta w każdym razie zupełnie nie komponuje się z makaronem, czego w naszej kuchni nie serwujemy. Zimą zupę gotuję z pomidorów w puszcze. Też dobra.

18:36,

QKI GOTUJE

Główne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 20 września 2009
KREM Z POMIDORÓW

Zupa pomidorowa jest moją ulubioną zupą. Nawet w dzieciństwie najbardziej lubiłam jeść pomidorową, nie tylko dlatego, że do pomidorowej słuchałyśmy mojej ulubionej bajki - "Kopciuszka" Charles'a Perrault. Do każdej zupy słuchałyśmy bajek na kasetach... gdzieś jeszcze są podpisane. Bo nie można było pomieszać zupy z kasetą.

Jednak zupa pomidorowa mojej mamy, to klasyczna z makaronem i śmietaną na bazie rosołu. Na moją zupę zaś składają się jedynie świeże pomidory, cebula, czosnek, bazylia i woda. Jest więc to danie bardzo zdrowe (rosół też jest, ale zawiera też niezwykle dużo tłuszczu) i.