O czym chcesz poczytać na blogach?

Ziarno

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl


Ciasto daje się wałkować bardzo cieniutko, bez żadnego problemu. Faworki są bardzo kruche, pyszne i zdrowsze od tradycyjnych. Jestem bardzo ciekawa Waszego zdania, jeśli skusicie się je usmażyć.

Potrzebujemy:

•    200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, x)
•    4 żółtka,
•    2 łyżki octu,
•    1 łyżka gęstego jogurtu,
•    15-20g bardzo miękkiego masła,
•    szczyptę soli.
•    ziarno sezamu.


madsia2.blog

Chce wszystko zniszczyć,
Zawładnąć nad dobrymi
Chociaż tu nie ma dla nich miejsca
To i tak za wszelką cenę chce wygrać
Ziarna dobra obawiają się,
Że wyginą
Zawładną ziarna zła- chwasty
Ziarno dobra otacza mgła
Nieraz się zagubi i trudno jest mu odnaleźć właściwą drogę;
Trudno jest mu również podnieść się..
Podjąć się ryzyka..
Tylko nieraz docierają do niego promienie słoneczne,
Które pozwalają na wyciszenie
Ziarno zła nie boi się niczego,
Idzie śmiałą przez życie,
Bo przecież to nie ono cierpi
Cierpi ziarno dobra
Każdy jego krok,
Chce prowadzić
By zdominowało ziano dobra,
Chce je wyrwać
Jakim ja jestem ziarnem?
Nie wiem...
Nigdy nie postąpiłabym nic złego,
Wobec wszystkich ziaren,
Ale nie zawsze pomagam,
Nieraz zdarzy się,
Że wszelkie ziarna cierpią przeze mnie
Właśnie przeze mnie!
Nie świadomie to robię,
Ale jest już za późno,
By przeprosić
Ale czy tak naprawdę jest już za późno?
Traci sens życia,
Gdyż dla ziaren dobra
Zrobiłaby wszystko
Ale i także dla ziaren zła
Najwyżej by.

zdrowe porady na temat odżywiania - Onet.pl Blog

Natomiast powinnaś unikać przetworzonych.

Jaka jest różnica miedzy rafinowanymi a pełnymi ziarnami?

Produkty otrzymywane z ziarna można podzielić na dwa typy: taki, do których produkcji użyto ziarna w niemalże nieprzetworzonej postaci (pełne ziarna), oraz te, do których wyprodukowania użyto ziaren oczyszczonych.

Pełne ziarna (jak brązowy ryż, mąka owsiana, płatki owsiane, etc.) zawierają cały zarodek, wraz z jego wszystkimi dobroczynnymi składnikami.

W procesie rafinacji, ziarno zostaje pozbawione zarówno zarodka, jak i otrębów. Dzięki temu jest łatwiejsze w obróbce i można je znacznie dłużej przechowywać, niemniej usunięte są z niego ważne substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, błonnik i żelazo.

Ziarna w diecie

Pełne ziarna są znacznie bardziej odżywcze i wartościowe dla zdrowia niż rafinowane- to nie ulega wątpliwości. Dostarczają więcej witaminy E, witamin z grupy B i kwasu foliowego niż ziarna oczyszczone, podobnie jak znacznie więcej ważnych minerałów, jak magnez, cynk i żelazo.

Ziutka Książka Kucharska - bloog.pl

W całej masie, więc należy do serów twardych, lecz miąższ jego jest elastyczny, prawie miękki.  Port-salut wyrabia się z mleka pełnego lub częściowo zbieranego, ale tylko o tyle, żeby pozostało jeszcze, co najmniej 3°/o tłuszczu. Zwykle zbiera się śmietanę z wieczornego udoju pozostawionego na podstój i miesza go z pełnym mlekiem z rannego udoju.  To sprawia także, że mleko nabiera pożądanej źrałości , kwasowości. Otrzymanie skrzepu trwa 30 do 40 minut. Skoro otrzyma się skrzep średniej twardości, kraje się go harfą, początkowo powoli, potem szybciej, by po upływie 10 minut otrzymać ziarno wielkości grochu a nawet drobniejsze, jeśli chodzi o wyrób trwalszego sera. Jakość wysuszenia ziaren, powinny być w całej masie jednakowo wilgotne, bez galaretowatego jądra, a ściśnięte w garści nie powinny się zlewać, lecz dać się rozetrzeć ponownie na osobne ziarna. Dość silnie rozdrobnioną masę serową dogrzewa się tylko do 33 - 40°C i po jej dostatecznym osuszeniu rozlewa do perforowanych cylindrycznych form (podobnie jak w produkcji sera tylżyckiego lub trapistów, jednak tu formy wykładane są chustami), a po wstępnym uformowaniu poddaje się parogodzinnemu prasowaniu. Nasolone (na sucho) serki.

Moja piekarnia

w dniu 1 Listopad 2009 @ 15:00 Bodzia

piekłam już każdy chleb z tej strony ale bez ziaren, teraz chciałam je dodać i tu mam problem, jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość-być może zadam śmieszne pytania :-) Czy siemie lniane to takie zwykłe nasiona? One się bardzo lepią po namoczeniu i w związku z tym dużo wody z nimi dostaje się do chleba (oczywiście nie jest to problem bo skorygowałam ilość wody dodanej) ale może nie o takie siemie lniane chodzi. Szukałam w necie ześrutowanego ziarna żyta, ale niestety w wynikach prawie same strony o paszach, jeden sklep ma ziarno żyta ale nic nie pisze czy ześrutowane czy nie, w moim mieście nie mam dostępu do młyna :-( Gdzie to można dostać ? Rozumiem że na wierzchu posypujemy chleb ziarnami lub płatkami przed pieczeniem i wtedy one nie muszą być moczone? No chlebek rośnie (dodałam siemie lniane i otręby żytnie i pszenne) zobaczymy co z tego wyjdzie…


  • w dniu 1 Listopad 2009 @ 19:10 Bodzia

    No chlebek wyszedł pyszny, z tym, że.

  • konie i kucyki - Onet.pl Blog

    Skubią trawę, co jednak nie do końca jest prawdą. Ponieważ mają mały żołądek, nie mogą zjeść zbyt wiele na raz, natomiast ich jelito grube (gdzie odbywa się zasadnicza część trawienia) jest bardzo długie, mogą więc jeść dosyć często. Wartości odżywcze trawy zmieniają się w zależności od pory roku. Wiosną rosnące łodygi zawierają już witaminy, przede wszystkim jednak są nasycone wodą. Od maja do lipca trawa "idzie w ziarno". Jest wówczas bogatsza, pełniejsza i bardziej pożywna. W tej właśnie porze pozostawione na swobodzie konie robią zapasy na ciężkie czasy. Późnym latem ziarno się wysiewa, a trawa stopniowo wysycha i traci na wartości. Po pierwszych przymrozkach giną witaminy i przez całą zimę walory odżywcze trawy są znikome. Co więcej, nie rośnie już i jest wydeptana kopytami. Koń, który nie ma przez zimę nic innego do jedzenia, wykorzystuje nagromadzone zapasy i traci na wadze. Zimą można więc.

    Kriegspiel

    Tony cukru jest zestawiana z ceną szacunkową ceną niewolnika, kosztu przewozu czy ziemi na Karaibach. Jak sam pisarz przyznaje, szacunki mogą być obarczone błędem – ale informacja co do skali zjawiska jest zbyt ważna, aby można ją było pominąć. Dodatkowy komentarz stanowią świetnie opracowane przypisy, uzupełniające główny wywód.

    Trzecią cechą, która wyróżnia prace Hobhouse’a jest obiektywizm. Książka skupia się na zmianach, które zaszły w Europie od XVI do XX wieku. Analiza źródeł tych zmian, prowadzi do rozważań na temat historii Chin, Indii i obu Ameryk. Chociaż Ziarna powstały w środku „ery Reagana”, nie są bezkrytyczną pochwałą leseferyzmu i innych nurtów liberalnych. Kiedy autor pisze o błyskawicznym rozwoju Ameryki, nie pomija kiepskich warunków w fabrykach Północy i na plantacjach Południa.

    Poglądy autora są jasno widoczne wyłącznie w przypadku niewolnictwa – przy okazji omawiania losów cukru i bawełny Hobhouse potrafi wykazać moment, w którym niewolnicy przestawali być efektywni. Z drugiej strony, autor zachowuje rezerwę wobec argumentów lewicowych (np. wobec legalizacji narkotyków lub mitu szlachetnego.