O czym chcesz poczytać na blogach?

Zapiekanki

Cynamon w kuchni

Mnóstwo nieprzepisowego jedzenia, któremu nawet nie próbowałam się przeciwstawiać. Ale teraz, kiedy bożonarodzeniowa gorączka już minęła, pora od nowa zabrać się za siebie i rozpocząć mozolne zrzucanie kilogramów - tych poświątecznych i tych zyskanych wcześniej.

Na pierwszą potrawę po świętach wybrałam zapiekankę brokułową (a właściwie nawet coś pośredniego między zapiekanką a omletem), znalezioną na niezastąpionym forum MM. Po pierwsze dlatego, że uwielbiam wszystkie zapiekankopodobne twory, po drugie - bo przypomina mi danie tworzone przez moją mamę (a ponieważ zawiera w sobie i tłuszcze i węgle, niestety muszę się go wyrzec na kilka miesięcy). Do.

Przyprawiamy do smaku (u mnie tylko pieprz i sól, ale można sypnąć coś więcej). Należy pamiętać, żeby składniki łączyć delikatnie, uważając by piana nie opadła za bardzo.

Powstałą masę wylewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do ok. 180C. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy grubo startym serem i zostawiamy aż ser się nie przypiecze (też około 15 minut).

Zapiekanka bardzo dobrze smakuje z kleksem gęstej śmietany na wierzchu. Smacznego!

13:41, cynamonwkuchni , Zapiekanki
Link Komentarze (10) »

Misiek pichci dla Żuczka

Zapiekanka z budki - taka z bagietki, pieczarek i szynki - nigdy nie kojarzyła mi się pozytywnie. Może dlatego, że nie lubię jeść na dworze, na stojąco, kiedy to z bułki wszystko spada, a cała buzia w międzyczasie robi się wymazana od keczupu i majonezu.
Ale taka zapiekanka zrobiona w domowych warunkach i zjedzona spokojnie na siedząco, to co innego. Poza tym, jak samemu się coś zrobi - to przynajmniej wiadomo, co się konsumuje. Taką zapiekankę od czasu do czasu sporządzam Żuczkowi - a On oczywiście nie protestuje, kiedy zapiekanka wyłania się z piekarnika. Przepis na taką właśnie zapiekankę znalazłam na

Drobno posiekaną cebulę - chwilę podsmażyć. Dorzucić również drobno posiekane pieczarki. Wszystko razem dusić do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Bagietkę należy przekroić wzdłuż na pół, a następnie połówki na krótsze części. Na każdy kawałek nakładać grzyby z patelni. Platerki szynki przekroić na pół i przykryć nimi pieczarki. Wszystko posypać startym żółtym serem.
Bułki układać na blaszce i piec 10-15minut w dość wysokiej temperaturze.

13:06, misiekgotuje , zapiekanki
Link Dodaj komentarz »

Potrafie-schudnac - Onet.pl Blog

Około 13 godzinach głodówki. Według najnowszych badań trójglicerydy przyczyniają sie do udaru mózgu.
Ala
skomentuj

25 listopada 2011
Pomiędzy rozmaitymi produktami, serwowanymi przez nikczemne i pragnące łatwego zysku lokale gastronomiczne z najniższej półki jedynymi wartymi tak naprawdę uwagi są z całą pewnością Zapiekanki. Rzeczywiście bowiem jeśli przyszło nam chociaż raz w życiu spróbować wyśmienitej kompozycji rozmaitych wspaniale dobranych składników, jakie znaleźć możemy w pospolitych i z pozoru zupełnie zwyczajnych zapiekankach nie możemy przestać spożywać ich z pewną zadziwiającą regularnością.
Wszystko prawdopodobnie wynika z faktu, iż w Zapiekanki nie są produktem pochodzenia obcego, nie ma więc żadne przeciętny polski zjadacz chleba i oczywiście zapiekanek żadnych ideowych trudności z zaakceptowaniem tego rodzaju produktu spożywczego. Wiadomo bowiem na przykład o typowo germańskim, a więc podłym, nikczemnym i bardzo okrutnym rodowodzie, jakim cechują się takie zwyczajne i kojarzone raczej ze.

HIT PYCHOTKA

    ):
    hit2006
    Czas publikacji:
    poniedziałek, 31 października 2011 21:32

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „ŁOSOŚ TERIJAKI”
    • Dodaj komentarz do wpisu „ŁOSOŚ TERIJAKI”
  • piątek, 28 października 2011
    • SZWEDZKA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM

    • FRANCUSKIE
    • GOFRY
    • KRUCHE I PÓŁKRUCHE
    • KUCHNIA KRESOWA
    • MAKOWE
    • MIĘSNO-WARZYWNE
    • PIASKOWE I UCIERANE
    • PIERNIKI I MURZYNKI
    • RYBY
    • SAŁATKI I SURÓWKI
    • SERNIKI
    • SŁODKIE DODATKI
    • SŁONE DODATKI
    • WARZYWNE
    • ZAPIEKANKI
    • ZUPY

  • Co na obiad?

    A czy może być ricotta ?

  • witaminkaa

    Myślę że tak:) W tamtym roku na domowym takim serku zrobiłam paschę na Wielkanoc:) Więc chyba wiem jaki ma smak.

  • Angie

    Musi być pyszne; ja jednak wole zapiekanki na ostro ;)
    A poza tym wiosna idzie i czas chyba mi skończyć z makaronami i.

  • Pierniki i pierniczki

      Autor(ka):
      palickijan579
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 07:21

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Zebra pełna smaku”
  • piątek, 23 marca 2012
    • Zapiekanka z makaronu wg kogelmogel

      Składniki

      • opakowanie makaronu świderki
      • 2 dowolne kiełbasy
      • 3 pomidory
      • 2 duże cebule
      • olej
      • sól

      Sposób przyrządzenia

      Ugotować i odcedzić makaron.

      Kiełbasę pociąć w plasterki i podsmażyć na oleju.

      Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tym samym oleju.

      Zobacz także: Zapiekanka z wędzonej makreli

      Pomidory pokroić w plasterki.

      Brytfankę wysmarować tłuszczem i kłaść do niej warstwami makaron, kiełbasę, pomidory i cebulę na przemian, aż do wyczerpania składników.

      Całość zapiekamy w temperaturze 160 stopni tak długo, żeby wszystkie składniki dokładnie przeszły swoim smakiem, pilnując, aby nie spalić zapiekanki.

      Podawać na gorąco

  • 100 sposobów na gulasz

    Pasztet z czerwonej soczewicy

    Składniki

    • 1 szkl czerwonej soczewicy
    • 2 szkl wody
    • sól
    • pieprz
    • pół łyżeczki czerwonej papryczki
    • pół cebuli
    • 1 łyżka oleju
    • ćwierć łyżeczki czosnku granulowanego
    • pół łyżeczki natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia

    Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić, dodać przyprawy, cebulkę przyrumienić i dodać do soczewicy, Wszystko dobrze zmielić.

    .

    Gdyby pasta była za rzadka można dodać łyżkę bułki tartej

    Tagi: pasztet
    11:54, roducek0
    Link
    sobota, 10 marca 2012
    Zapiekanka z ryżu i mięsa

    Składniki

    • 2 szkl ryż
    • 50 dag mięso z drobiu
    • 5 dag masło
    • 2 szt por
    • 2 szt cebula
    • 3 szt kostka bulionowa
    • 2 łyżki bulka tarta
    • do smaku sól
    • do smaku pieprz

    Sposób przyrządzenia

    Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 2 kostek bulionowych.

    Zobacz także: Zapiekanka z makaronu na słodko

    Na patelni rozgrzać połowę masła, włożyć pokrojone w.