O czym chcesz poczytać na blogach?

Worcestershire

Nie lubię zmywać

W swój egoizm-środkowotygodniowy, daję wam przepis na skrzydełka które już cześć z was próbowała. Smakowały do tego stopnia, że tłuszcz w kombinacji z miodem okazał się idealnym dodatkiem do chleba. Tak dobranym, że prawie nie trzeba było zmywać- tak wylizane. Cieszę się że smakowało.  Aby przygotować  skrzydełka pikantne  w aromatycznym sosie z sera pleśniowego, musimy przygotować:

5 skrzydełek
2 łyżki miodu
1 łyżeczkę tabasco
1 łyżkę sosu worcestershire
2 łyżki papryki czerwonej ostrej w proszku
liść laurowy
ziele angielskie
1 cytryna

Skrzydełka kroimy na 3 części, odrzucamy lotki, a pozostałe części, podsmażamy na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego. Następnie dodajemy miód, tabasco, paprykę czerwoną,  sos worcestershire i sok z cytryny. Podajemy z  sosem z sera pleśniowego. Ilość ostrych dodatków będzie decydować o tym jak pikantne mają być, ja.

Moje kulinarne wzloty i upadki

Smak dania to mam mieszane uczucia. Żeberka wyszły znakomicie, mimo dłuższego pieczenia. Kapusta jednak niczym mnie nie zachwyciła. Drugi raz nie przyrządzę jej w ten sposób.

Cóż, może inne przepisy z tego magazynu bardziej przypadną mi do gustu.

 

Dane magazynu: Food&Friends, nr 1/2010

Przepis str.:143

 

 

Velsharess ;]

 

Tagi: chili czerwona kapusta obiad Worcestershire żeberka
21:48, velsh , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 października 2010
Na pocieszenie... kaszka manna z owocami pachnąca cynamonem

Co prawda przepis ten wpadł mi do głowy wczoraj, ale myślę, że skoro piszę blog.

Kulinarne frustracje Daniela B.

-         Fasola czarna 0,5 kilograma

-         Papryka czerwona 2 sztuki

-         Cebula 2 sztuki

-         Czosnek 8 ząbków

-         Koncentrat pomidorowy 100 gram

-         Sos sojowy jasny 3 łyżki

-         Worcestershire Sauce 2 łyżki

Kuchnia przede wszystkim

2-3 cebule

2-3 marchewki

2-3 ząbki czosnku

mleko

masło

1 jajko

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka sosu worcestershire

Sekrety mojej kuchni - bloog.pl

duży por

sól

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

25 dag krewetek

25 dag kalmarów (3 tuby)

cebula + oliwa do smażenia

4-5 ząbków czosnku

sos Worcestershire (do smaku)