O czym chcesz poczytać na blogach?

Wołowina

Bida z Nedza - blog taki sam jak zaden ..


*********

BARANINA: Halo? Władziu?
WOŁOWINA: Halo?
BARANINA: Władziu?
WOŁOWINA: Halo.
BARANINA: Władziu?
WOŁOWINA: Nic nie słyszę.
BARANINA: Czy to ty, Władziu? Nie słyszę cię.
WOŁOWINA: Co?
BARANINA: Słyszysz mnie?
WOŁOWINA: Halo?
BARANINA: Władziu?
WOŁOWINA: Źle nas połączyło.
BARANINA: Słyszysz mnie?
WOŁOWINA: Halo?
BARANINA: Władziu?
WOŁOWINA: Halo?
BARANINA: Halo, centrala, coś jest nie tak z połączeniem.
TELEFONISTKA: Niech pan się rozłączy i jeszcze raz wybierze numer.
WOŁOWINA: Halo?

Dzięki tym dowodom Zbigniew "Wołowina" Sz. i Władysław "Baranina" R. zostali skazani i w chwili obecnej odsiadują wyrok piętnastu lat więzienia - z oskarżenia o nielegalne posiadanie Wołomina ...

To tak w ramach rozwijania talentow, stwierdziłem, ze nadaję sie do pisania dramatów .. w sumie to sam jestem dramat ...

come make me whole ... body and soul ..

ojaciepierdole .. 2003-01-27 17:23:01
skomentuj (5)
Zwierzenia Cyśka ...

Nic nie robienie (mam dylemat czy to się pisze razym czy osobno, w sumie rzeczownik.. chyba) moze byc strasznie męczące ... jednych zajęc nie było, bo 4 osoby.

Galangal - życie ze smakiem

ć czosnek, chili i imbir i przyprawę pięć smaków. Smaż i mieszaj około minuty, wrzuć pieczarki smaż około dwóch minut, dodaj sos sojowy i wino ryżowe, poczekaj aż się zagotują wtedy dodaj gorący rosół i gotuj aż pieczarki będą gotowe. Spróbuj sos, dopraw cukrem i sokiem z cytryny jeśli chcesz. Na koniec dodaj skrobię rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekaj aż sos zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Jeśli używasz ryżu lepiej go po prostu polać sosem.


Tagi: chińszczyzna makaron chiński pieczarki pikantne
09:57, nobleva , stir-fry
Link Komentarze (3) »
środa, 07 września 2011
Z jednego garnka: wołowina z warzywami, ziołami, chorizo i kluseczkami.

QKI GOTUJE

Link Komentarze (4) »
piątek, 01 stycznia 2010
WOŁOWINA W SOSIE GRZYBOWYM

Mięso wołowe nie jest najbardziej popularne w Polsce. Jego popularność, a raczej jej brak, zawdzięczamy jego wysokiej cenie oraz braku hodowli bydła mięsnego. Spotykane w Polsce biało-czarne krowy, to przede wszystkim zwierzęta mleczne. Dlatego też w naszych sklepach niezmiernie rzadko znajdziemy polską wołowinę, częściej będzie to mięso sprowadzane z Argentyny, która słynie z soczystego i wysokiej jakości mięsa lub ze Stanów. Wołowina argentyńska charakteryzuje się między innymi tym, że podczas duszenia nie twardnieje (tak jak ta polska). Wysoka cena jest konsekwencją braku domowej wołowiny. Za transport i przechowanie płacimy bardzo dużo.

Do przygotowania wołowiny zostałam niejako zmuszona w trakcie diety, którą stosowałam. Nieoczekiwanie wyszło mi bardzo dobre danie. Przedstawiam wołowinę w sosie grzybowym.

Czas przygotowania: 3-4 godziny

Składniki:
- 0,5kg wołowiny (najlepiej łopatki bez kości)
- tuzin grzybów suszonych
- 4 szalotki
- ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz

Przygotowanie:

W mojej kuchni

Przed podaniem, wtedy nie zapiekam go zaraz po ułożeniu tylko zostawiam do ostygnięcia i zapiekam następnego dnia tuż przed podaniem. Przed wstawieniem do piekarnika warto podlać wszystko jeszcze odrobiną wody.

Zapiekać w temp. 180 C ok 30 minut.

 

 

 

 

13:06, beatae77
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 maja 2008
Wołowina po burgundzku

Tak jak obiecałam dziś wołowina po burgundzku. Wiem, że wołowina nie ciszy się wielkim uznaniem, że może nie jest to ładne wyglądowo ( szczególnie po przetworzeniu ) mięso, takie brunatne - ale ja lubie raz na jakiś czas zjeść własnie wołowinę. Przepis pochodzi z programu Pascala Brodnickiego.

 

Składniki:

  • 70 dag wołowiny
  • 10 dag surowego boczku
  • 2 cebule
  • 15-20 dag pieczarek
  • kostka rosołowa ( wołowa)
  • kieliszek czerwonego wytrwanego wina
  • 2 łyżki mąki
  • tymianek, rozmaryn, liść laurowy, sól, pieprz

Boczek i cebulke pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć je razem na maśle a następnie przełożyć do miseczki..

Posypane kolendrą

    • Przejdź do wpisu „Pikantne klopsiki z sosem pomidorowym”
  • niedziela, 19 lutego 2012
    • Wołowina w  sosie warzywnym

      Składniki

      • 80 dag wołowiny bez kości
      • 100 dag różnych warzyw: marchew
      • seler
      • por
      • cebula
      • pietruszka
      • 2  łyżki mąki
      • 1  łyżka śmietany
      • sól
      • pieprz
      • 5  łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki

      Sposób przyrządzenia

      Mięso oczyścić, włożyć do garnka.

  • gotuje_bo_lubie

    gotuje_bo_lubie

    RSS
    niedziela, 26 lutego 2012
    Żeberka wołowe po burgundzku - męska rzecz
    Danie które chodzi za mną od przeczytania Kill Grill'a Anthonego Bourdein'a. Zachwalał tam danie jako swoje ulubione - absolutny number one. Teraz już wiem dlaczego... Spróbujecie sami, nie pożałujecie.
    Więcej »

    Tagi: szponder wołowina Wołowina po burgundzku żeberka wołowe
    22:47, wojciech.dabrowski1
    Link Dodaj komentarz »
    czwartek, 09 lutego 2012
    na sushi przyszła chęć
    Dziś klimaty azjatyckie. Przyjechała młoda (bo naprawdę młoda młodsza siostra), narobiła zamieszania w pokoju dziecinnym i w ramach podziękowania.

    Grażyna gotuje - bloog.pl

    , jeśli bardzo kwaśna, płuczemy, zalewamy wodą w garnku, dodajemy kawałek wędzonki i przyprawy i gotujemy do miękkości. Niektórzy dodają do niej zasmażkę - ja uważam, że to zbyt dużo kalorii a i smak nie ten.
    Kluski polewamy skwarkami z wędzonego boczku, można z cebulką i zajadamy w towarzystwie kapusty. Z tej porcji starczy na 6 osób o średnich apetytach - u mnie starczyło na 5, licząc z wersją wegańską ( ciasto bez jajka, polane cebulką na oleju z podobną kapustą). Teraz, gdy ziemniaki są świeżo zebrane - kluski są najsmaczniejsze. Zatem - smacznego!




    Podziel się:
    Trackback: http://bloog.pl/id,5090334,trackback

    komentarze (14) | dodaj komentarz

    Wołowina po burgundzku i deserek

    niedziela, 18 października 2009 15:07


    Od czasu, kiedy tydzień temu byłam na filmie " Julia i Julie", wołowina po burgundzku zaczęła za mną "chodzić". Nie pamiętałam dokładnie przepisu z.