O czym chcesz poczytać na blogach?

Wędzenie

Jeżeli jest głowa, to jedzenie się znajdzie. - bloog.pl

Cóż może być bardziej rozkosznego od zapachu  wędzonych szynek. Ten zapach jeszcze bardziej za mna chodzi za sprawą rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Zapewne niektórzy z was pamietaja , jak nagle wszystko zniknęło .Ludzie sobie radzili , tam gdzie było można każdy trzymał świnke , a jak nie mógł to najwiekszym skarbem była rodzina na wsi. Teraz ludziom nic sie opłaca. Pewnie łatwo iść do sklepu i kupic , bo jest wszystko , ale czyż  nie smaczniejsze swojskie i nie chodzi mi tu o wędzenie szynek , bo nie każdy ma taka możliwość , ale inne kulinarne sprawy. Mnie robienie makaronu , czy lepienie pierogów sprawia ogromna przyjemność.

Nie będe podawać przepisu na szynki , bo prawde mówiąc nasze były robione na oko , podam bardzo przydatna  stronke. Napisze tylko ,że ja peklowałam na sucho , a wędzenie mąż zlecił wujowi. 

 

przepis dołączam do akcji.....

epizodyczne epizody bez epilogu

Przyznać się sama przed sobą, jaką pustkę we mnie zrobił.

***

czy wspólne konto to prawie jak małżeństwo?

12:25, halaika
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 października 2008
zjedz mnie!

jeść jeść jeść, no taka pora roku. chcę ciągle jeśśśśćććć. dziś będzie krem z dyni z grzankami i omlet ze szpinakiem i mozzarellą. jeść. jeść. jeść.

tata też ma to samo, bo zabrał się za wędzenie wędlin, dlatego wieczorem snuję się dookoła lodówki i wyciągam domowy baleron, po plasterku. a On się odchudza. przynajmniej tak twierdzi w towarzystwie. dlatego staram się jeść za dwoje. stać mnie.

***

sobotnia noc spędziliśmy w miejscu, w ktorym z każdego kąta spoglądało na mnie widmo wspomnienia. po 5 piwie On z kumplem wykupili od pani kwiaciarki wszystkie róże.

12:04, halaika
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 października 2008

Blog szkoły tańca Iskra


Szkoła tańca Gliwice

Wędzenie tradycyjną metodą, powolnego spalania polan drzew liściastych nadaje charakterystycznego, cenionego zapachu, smaku, oraz barwy. Jeżeli widzisz, że twoje dziecko nie potrafi spokojnie stać gdy słyszy muzykę, jak widzisz, że kolanka uginają mus się w takt, to nie czekaj na nic tylko zapisz go na kurs tańca. Nieruchomości, które Państwu dajemy mają bardzo atrakcyjną lokalizację są położone bezpośrednio w centrum i dlatego są tak popularne. Ze swojej strony to na pewno muszę powiedzieć o tym, że wykonujemy super gadżety reklamowe. Wg Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. Oferujemy dużą gamę wymiarową. szkoła tańca.

anima vilis

16:04, greekzz
Link Komentarze (1) »
sobota, 26 marca 2005

z powodu tego, że nie praktykuje żadnej religii, interesuje mnie wygląd wszystkiego co się dzieje wokół nich. jak wiadomo jutro wielkanoc, świeto upamiętniające śmierć Jezusa. a na moim stole od dzisiaj cała patera ciasta, a od tygodnia zamieszania co nie miara - sprzątanie, peczenie, wędzenie i takie tam. z tego co pamiętam, to dzień ten miał być dniem zadumy i rozmyślań na temat istoty i znaczenia zmartwychwstania, a nie obżarstwa i szaleństwa (sezon dyskotekowy się zaczyna właśnie w ten dzień), czy pełnego dzikich wyczynów poniedziałku wielkanocnym. przynjamniej wydaje mi się, że tak to powinien postrzegać każdy chrześcijanin. mnie osobiście cie podoba się przerwa w szkole, okres swobody i zadowolenie z kwitnącej wiosny. czas pożytkuje na czytanie, filmowanie przed ekranem i wycieczki rowerowe - o kondycje trza dbać, tyle się brzucha nazbierało przez zime, że hoho. a wracając do wiary jeszcze, to przyznaje - niewiedza jest błogosławieństwem, przynajmniej dla.

klimatyzacja, klimatyzatory

Tego jest szybko postępująca degradacja środowiska naturalnego – odpowiedzialna za powstawanie, wielu chorób zwanych cywilizacyjnymi (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, nowotwory, zawały i wiele innych). Ponadto zachodzi szybki rozwój demograficzny ludności świata, a w ślad za nim rosną potrzeby żywieniowe społeczności ludzkiej – ciągle jeszcze w 6%-ach głodnej i w 10%-ach niedożywionej. Chłodnictwo umożliwia zminimalizowanie strat substancjonalnych i jakościowych pozyskiwanej żywności (ocenianych na 25-30%), a także ułatwia organizowanie racjonalnego i higienicznego odżywiania człowieka. Dawniej jedynymi metodami konserwacji żywności były: suszenie, wędzenie, solenie, kwaszenie, słodzenie. Metody takie były dalekie od doskonałych, bowiem niszczyły witaminy, zmieniały właściwości smakowe produktów oraz – jak dzisiaj już na pewno wiemy – przyczyniały się do powstawania w żywności groźnych dla zdrowia człowieka toksyn w rodzaju wolnych rodników, dioksyn i wielu innych. Z nowoczesną technologią przetwórstwa żywnościowego ściśle wiąże się chłodzenie, zamrażanie i przechowywanie żywności w chłodniach. Jest to domena technologii chłodniczej żywności, rozciągającej się na wszystkie ogniwa łańcucha chłodniczego od producenta do konsumenta. Żadna dziedzina techniki i technologii nie wiąże się ze zdrowiem.