O czym chcesz poczytać na blogach?

Wątróbka

kapkisz

14:15, kartanaski , Rodzinnie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 stycznia 2012
Wątróbka z papryka w miodzie

Są takie dania, które albo zachwycają albo obrzydzają. I nie ma tu miejsca na szarości. Tak chyba jest właśnie z wątróbką, która budzi skrajne emocje:)w naszej rodzinie jest daniem lubianym i pobieranym w dwóch postaciach (przez wszystkich aktualnych członków klanu!): jako wątróbka z jabłkami i wątróbka w miodzie z papryką. Przepis na tę drugą, chyba jednak mniej popularną opcję, przedstawiam poniżej. U nas funkcjonuje jako wątróbka a la Łukasz, bo - jak sie łatwo domyślić pewien Łukasz (zwany też Pniochem:) sprzedał nam tę tajną recepturę (pozdrawiamy)

Swoją drogą - Łukasz pracuje ze mną w jednej firmie - i na służbową wieczerzę wigilijną przytargał tę właśnie potrawę. Ciekawe,, czy u niego w domu wątróbka jest tak mało mięsna jak u mnie w domu rodzinnym pasztet (w myśl zasady mięso drobno zmielone lub pokrojone to już nie mięso!) 

praniewkuchni.blog.pl









Wasze opinie na temat potrawy ... skomentuj (1)

Tagi: zupa, przepis, rosół

Receptury potraw, o ile nie zaznaczono w notce inaczej, jak i zdjęcia zamieszczonych potraw w niniejszym blogu, są mojego autorstwa. Bardzo proszę o uszanowanie prawa własności
Wątróbka nie musi być koszmarem dodano do menu 2010-01-28


Płacz, jęk, stękanie, dłubanie widelcem w talerzu. Koszmar przedszkolaków, zmora stołówkowiczów... Grymas na twarzy chłopa mego, gdy usłyszał że dziś na obiad wątróbka.
Nieśmiało nałożył na talerz mały kawałeczek, a później dołożył, następny, następny i następny.
Po obiedzie z rozpiętymi spodniami legł na kanapie i powiedział:
Słowo „wątróbka” to koszmar mego dzieciństwa. Pamiętam, to gumowate, żylaste coś w kolorze szaroburym, w brei szarej z ciągnącą się cebulą. Obrzydliwe... Nie wiem jak to zrobiłaś, ale to było pyszne, mam nadzieję, ze zostało coś na kolację.

Zmienić nastawienie do wątróbki faceta w wieku lat 40+ … hmmm
Bo wątróbka może być naprawdę smaczna. Możecie uwierzyć na słowo, lub sprawdzić...

A oto i sekret


Gotowanie na Dukanie

  • Przejdź do wpisu „Bitki”
  • Dodaj komentarz do wpisu „Bitki”
  • Wątróbka w cebuli

    Wątróbka, nie zawsze darzona sympatią, jednak mimo wszystko postanowiłam ją zaprezentować jako przepyszne danie obiadowe, jej walory smakowe Wam pozostawiam do oceny

    SKŁADNIKI:

    500 g drobiowych wątróbek 

    5 średnich cebul 

    1 kostka rosołowa 

    1 łyżka mąki kukurydzianej   

    PRZYGOTOWANIE   

  • uzdrowiciel - Onet.pl Blog

      ZARMAGA Ewa Pham
      tel. 507 497 906
    Natura w kuchni = zdrowie
    Napisz do mnie

    30 października 2011
    Wątróbka z jabłkiem 69

       "Wątróbka z jabłkiem"


      Składniki na dwie osoby:
     
     - 300g wątróbki cielęcej
     - 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
     - 1 cebula
     - czosnek
     - majeranek, liść laurowy
     - słonina lub smalec domowy do smażenia
     - zielenina (szczypiorek lub zielona cebulka)

     Wątróbkę umyć, pokroić i posypać majerankiem.
    Cebulę pokroić w piórka, jabłka w plasterki. Cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać wątróbkę, liść laurowy - smażyć chwilę na silnym ogniu, dodać jabłka, zmniejszyć płomień i dusić, aż jabłka zmiękną, a wątróbka nie będzie miała krwi ok. 10 min.
     
     Na koniec dodać posiekany czosnek,.

    recenzje-teatralne.blog

    Rzeszy, pozostawiając zwycięskie żołnierki bez partnerów do pląsów. Ta końcowa, rozbudowana scena konfrontacji, która przerodziła się zresztą w niezłą polkę, nie do czeskiej bynajmniej muzyki, dobrze oddaje klimat całego przedstawienia. A był on, znowu słowa uznania, absurdalny.

    W półmrokach, a często też, głównie ze względów inscenizacyjnych i scenograficznych, w zupełnym mroku, rozgrywał się dramat, w którym obok postaci ważne role grały też kulinaria: surowa wątróbka, pomidory i sok pomidorowy. Pierwsza była przedmiotem szpiegowskiego przemytu i przekładanek z ciała do ciała, drugie – podróżną przekąską i obiektem dumy hitlerowskiego dowódcy-plantatora, trzeci – cudownym źródłem siły i nawet nie regeneratorem, ale substytutem wątroby. Zaopatrzenie w ten napój będącej w odwrocie armii, przy jednoczesnym zbiorowym usunięciu narażonego na marskość organu, dałoby ponoć ponadludzkie siły w walce o przestrzeń życiową. Jednak na realizację tego pomysłu na szczęście nie starczyło czasu w trwającej niewiele ponad godzinę i spóźnionej o ponad sześćdziesiąt pięć lat sztuce. Surowa wątróbka wędrowała z rąk do rąk, tych samych, które kroiły i.

    W KUCHENNYM OKNIE

      ¼ łyżeczki tymianku
    • ¼ łyżeczki cząbru
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz, papryka słodka i chili w proszku do smaku

     

    Wykonanie:

    Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

     

    Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu. Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się. Dodajemy do smaku sól i pieprz. 

     

    W tym samym czasie gdy wątróbka smaży się przygotowujemy jabłka i sos. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne (nie obieramy), tniemy w grube krążki, oprószamy mąką. Smażymy na maśle z obu stron do chwili lekkiego zmięknięcia ( ale nie za długo), odkładamy na półmisek i trzymamy w cieple. 

     

    W małym rondelku robimy zasmażkę z 1 łyżeczki masła i 1 łyżeczki.