O czym chcesz poczytać na blogach?

Utlenianie

MonaVie – Produkt i Biznes | Pomysł na biznes – dodatkowa praca – dochód pasywny – jak zarobić?

Roślinne. Nagminnie stosowany biały cukier i aspartam możemy zastąpić miodem, domowymi powidłami, ksylitolem, stevią czy syropem z agawy.
W efekcie białko buduje nasze komórki, w owocach, jarzynach i kaszach dostarczamy dużo enzymów, witamin, zaś w dodatkach minerały i związki biologicznie czynne, które pomagają w rozwoju organizmu i utrzymaniu równowagi procesów utleniania i redukcji, skutecznie chroniąc nasze komórki.

ANTYOKSYDANTY

Inaczej przeciwutleniacze – są to związki organiczne, które blokując wolne rodniki silnie hamują utlenianie, a tym samym – chronią komórki przed zniszczeniem.

Najlepiej poznane antyoksydanty, to witamina E, witamina C oraz beta karoten.

W rzeczywistości jest ich znacznie więcej, choćby takie jak: selen, luteina, flawonoidy, polifenole oraz inne związki roślinne, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a ponadto odpierają ataki bakterii, wirusów i grzybów. Regularne spożywanie pokarmów zawierających flawonoidy, zwłaszcza owoców i warzyw, poprawia funkcjonowanie wszystkich układów w organizmie, zwiększając komunikację między komórkami.

Leki na wszystkie choroby

Powstają na skutek rozwoju gospodarki oraz całej cywilizacji. W wyniku tego może dojść do zatrucia organizmu oraz pojawienia się wszelkich chorób.

Główna przyczyną tych zatruć jest przede wszystkim niewłaściwe odżywianie, podczas którego do organizmu człowieka dostają się trujące składniki, np. azotany, insektycydy, herbicydy pochodzące z pokarmów roślinnych, większa liczba hormonów i nadmiar tłuszczów z mięsa. Niekorzystne jest również duże spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Wśród produktów, które wywierają niekorzystny wpływ na organizm wymienić należy również rafinowana mąka pszenna, cukry proste, alkohol, papierosy, środki przeciwbólowe i nasenne.

Brak ruchu i słabe utlenianie produktów przemiany komórkowej maja również ogromny wpływ na gromadzenie się różnych odpadów i trucizn w organizmie co hamuje proces samooczyszczania organizmu. Wraz z powietrzem, którym oddychamy dostarczamy sobie sporych ilości spalin, metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Układem pokarmowym, wraz z wodą i pokarmem, dostają się do organizmu pasożyty, konserwanty, utwardzacze, barwniki, zagęszczacze, poprawiacze smaku. Pewne substancje szkodliwe dostarczamy do organizmu przez skórę razem z kremami, środkami czyszczącymi. Kiedy toksyny dostają się do organizmu, mogą się kumulować, odkładać przez wiele lat w organizmie w poszczególnych narządach, tkankach i oddziaływać na niego przez wiele.

Magnolia - biżuteria artystyczna. Kolczyki, bransoletki, naszyjniki.

Jest po prostu świetna w tym, co robi, doskonale czuje muzykę, którą tworzy i bawi się przy tym. A mimo to, jej nazwisko nie jest szczególnie rozpoznawalne, a trochę szkoda, bo postać jest niezwykle barwna i interesująca.

Oficjalna strona Jennifer Batten: http://www.batten.com/

13:44, smoczy_plomien
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 października 2009
Czyszczenie biżuterii

Czernienie srebra to inaczej utlenianie się tego metalu na skutek kontaktu z tlenem zawartym w powietrzu. Jest to proces nieunikniony i z pewnością każdą z nas spotkało kiedyś to, że piękne jasne srebro straciło swój blask, przyciemniło się i zrobiło matowe. Dzisiaj przedstawiam sposoby na odzyskanie blasku srebrnych przedmiotów.

1. Pasta do zębów

To najprostsza i bardzo skuteczna metoda. Potrzebna będzie szczoteczka do zębów (może być stara, zużyta) oraz najzwyklejsza pasta do zębów. Szczoteczką z pastą szorujemy dokładnie srebrny przedmiot, a następnie spłukujemy wodą i osuszamy. Metoda ta jest bardzo prosta, nie sposób czegoś przy niej zepsuć, nie zabiera też dużo czasu i nie wymaga specjalnych.

Dom Herbat Blog | Herbata – Wszystko o herbacie

Otrzymania produktu końcowego. Podczas przetwarzania czarnej herbaty, zerwane zielone liście są przez kilka godzin suszone, aby zredukować zawartość wody, a następnie mechanicznie zwijane w celu rozdrobnienia. Proces ten zapoczątkowuje serię reakcji chemicznych katalizowanych przez enzymy w liściu. Reakcje chemiczne następują podczas kolejnej fazy zwanej „utlenianiem” lub „fermentacją”. Główną reakcją jest konwersja „katechin” (flawonowi) będących głównym składnikiem liści, na „teflawiny” i „tearubiginy” itd., które nadają czarnej herbacie charakterystyczny smak. Podczas produkcji zielonej herbaty, zebrane zielone liście wystawiane są na działanie wysokiej temperatury z pary lub ogrzewane na specjalnych blachach w celu zredukowania wilgotności. Pomijana jest natomiast faza utleniania (fermentacji), przez co enzymy nie są uaktywniane. W efekcie, skład chemiczny zielonej herbaty i świeżych, herbacianych liści jest podobny. Herbata „Oolong” poddawana jest krótkotrwałej fermentacji. Czarna herbata stanowi 74% światowej produkcji, zielona 24%, a pozostałe 2% przypada na herbatę Oolong. Herbaty czarna i zielona zawierają.

Oriflame- szansą na osiągnięcie sukcesu - bloog.pl

    Filtry UVA - związki pochłaniające lub odbijające promieniowanie z zakresu ultrafioletu o długości fali 320-400 nm, które mają zdolność przenikania do skóry właściwej. Zapobiegają trwałemu uszkodzeniu włókien kolagenu i elastyny, osłabianiu naturalnych mechanizmów obronnych skóry. Przeciwdziałają jej fotostarzeniu. Filtry UVB - związki pochłaniające lub odbijające promieniowanie z zakresu ultrafioletu o długości fali 280-320 nm chronią komórki naskórka, tkankę łączną, zapobiegają uszkodzeniom struktury DNA i RNA.

 

  • Witaminy E - silny antyoksydant, zwana „witaminą młodości", dodaje witalności, ochrania witaminę A i C przed nadmiernym utlenianiem. Jest odpowiedzialna za powstawanie komórek naskórka, hamuje procesy starzenia się skóry, przywraca jej równowagę, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiega silnemu utlenianiu lipidów w skórze. Przeciwdziała uwalnianiu się wolnych rodników, wspomaga utrzymanie elastyczności skóry, a tym samym zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek


• Witamina A - - zapobiega rogowaceniu naskórka oraz jego nadmiernemu wysuszeniu, uelastycznia i poprawia wygląd zewnętrzny skóry. Ponadto poprzez aktywny udział w procesie wzrostu i odnawianiu się komórek, witamina ta korzystnie poprawia stan włosów i paznokci.

 

Puder prasowany Giordani Gold.

Chemia na planszach

Strony

  • O “Chemii na planszach” i o mnie
  • Mój pierwszy blog

    • Błąd: kanał prawdopodobnie nie działa. Spróbuj ponownie później.
  • Kategorie

    • Biochemia
    • Chemia nieorganiczna
    • Chemia organiczna
    • Pojęcia podstawowe
    • Uncategorized
  • Archiwa

    • Listopad 2011
    • Październik 2009
  • Meta

    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Kanał RSS z wpisami
    • Kanał RSS z komentarzami
    • WordPress.com
  • Zakładki

    aktywność chemiczna aldehudy alkohole atom białka Biochemia celuloza chemia fizuczna DNA dysocjacja elektron estry gazy szlachetne glukoza grupy Gęstość gazów izotopy ketony kwasy metale mieszanina wybuchowa Mol neutron niemetale Obliczenia okresy pierwiastek proton.