O czym chcesz poczytać na blogach?

Ugotowani 2

Można nie jeść wcale, ale nie można jeść źle!

niedziela, 23 października 2011
melon z szynką i sałata winegret
Pokrój w paski miąższ małego melona (100g), posyp pieprzem i owiń 3 plasterkami chudej szynki wołowej. Wymieszaj łyżeczkę oliwy z łyżką sosu sojowego, 2 łyżkami soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy i pieprzem, polej sosem 3 szklanki mieszanki sałat.
22:15, mukie , kolacja
Link Dodaj komentarz »
kurczak w pesto z warzywami
Pokryj pierś kurczaka 2 łyżkami pesto i piecz ok. 30 minut w 200 stopniach. Zjedz z małym ziemniakiem ugotowanym w mundurku i 150g brokułów ugotowanych na parze, z pieprzem i 1/2 łyżeczki masła.
22:12, mukie , kolacja
Link Dodaj komentarz »
pita z humusem

Od serca do brzuszka maluszka

I gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.

 

 

 

 


 

 

Szczegóły wpisu

Komentarze:
(0)
Tagi:
brak
Autor(ka):
bobomama25
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lipca 2011 17:33

Opcje

Małej marchwi 
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody

Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę. Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.

Wypiecz wymaluj

Aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie oliwy. Odsączyć kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy - odwracając ją do góry dnem - na płaski, podłużny talerz.

22:34, vanilla4 , potrawy
Link Komentarze (6) »

Suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 min. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Piec ok 20- 25 min w 200st.

Uwagi (za autorką wątku):
- są tylko dla amatorów czosnku.
- czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko.
- może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche.

11:33, vanilla4 , chleby, bułki
Link Komentarze (14) »

Skarbnica przpisów kulinarnych:

Sera
-100g chudego twarogu
-150g pełnotłustego twarożku ziołowego
-2 jaja
-300g kiełków
-25g łuskanych ziaren słonecznika
-łuszcz do posmarowania i bułka tarta do wysypania blachy

1. Masło zagotować w 150 ml wody. Mąkę wymieszać z rozgrzanym masłaem, miodem, szczyptą soli. Ciasto owinąć folią i lekko przestudzić.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Blachę natłuścić i oprószyć b€łką tartą.
3. Ser owczy pokruszyć, zmiksować razem z pozostałymi serami i 1 jajem. Żółtko drugiego jajka odstawić na bok, białko wrobić do masy serowej.
4. Kiełki opłukać, osączyć, dodać do sera. Ciasto podzielić na osiem porcji, każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć,. Potrzebujemy:
-600g mrożonego ciasta francuskiego
KREM ŚMIETANKOWY:
-120g mąki pszennej
-250g cukru kryształu
-600 cm3 mleka
-3 jaja
-3 żółtka
-Laska wanilii lub esencja waniliowa

KREM ŚMIETANKOWY
1. Zagotować mleko z połową cukru kryształu i rozciętą laska wnilii (esencję dodaje się do kremu ugotowanego, schłodzonego do około 70 st. C.)
-Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę, wymieszać.
-Do mieszaniny wlać cienkim strumieniem wrzące mleko
-otrzymaną masę ogrzać do wrzenia na metalowej płytce (duuuża blacha, brytfanna też ujdzie:), mieszać
-ochłodzić do 70 st. C.
2. Ciasto rozwałkować na dwa płaty grubości 4 mm.
.

Świat Krajanki

20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zdjąć z ognie, dodać resztę masła, ser i żółtka, dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut, po czym natychmiast podawać.

Można serwować jako samodzielne danie z dodatkiem surówki czy sałatki, albo z parówkami, mięsem lub rybą

Szczegóły wpisu

Tagi:
  • włoska
Autor(ka):
krajanka0344
Czas publikacji:
niedziela, 12 lutego 2012 13:41

Opcje

    Autor(ka):
    krajanka0344
    Czas publikacji:
    sobota, 11 lutego 2012 18:20

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Ciasto toffi”
  • piątek, 10 lutego 2012
    • Sałatka 3 fasole

      Składniki

      • szklanka czerwonej fasoli z puszki
      • szklanka białej fasoli z puszki
      • 220 gram ugotowanej fasolki szparagowej
      • szklanka ugotowanego bobu
      • 1 cebula
      • 2.

  • 100 sposobów na gulasz

    Ale to już kwestia smaku.

    Przed podaniem posypałam surówkę resztą orzechów, było pysznie :-)

    Tagi: surówka
    07:12, roducek0
    Link
    piątek, 23 marca 2012
    Najzwyklejsze kopytka

    Składniki

    • kilogram ziemniaków
    • 2 szklanki mąki
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • sól

    Sposób przyrządzenia

    Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

    Ostudź (można ugotować poprzedniego dnia) i przepuść przez maszynkę.

    Dodaj mąkę, jajka i sól.

    Zagnieć ciasto.

    Ciasto rozwałkuj na stolnicy i pokrój na kopytka.

    Gotuj w osolonej wodzie.

    Podawaj z sosem lub odsmażane

    Tagi: Najzwyklejsze
    10:46,

    Na słodko i ostro - Onet.pl Blog

    Składniki , w drugiej mokre . Do mokrych dodać rozgniecione widelcem banany , wymieszać . Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać niedbale widelcem - tylko do połączenia się składników .

    Przelać ciasto do formy keksowej [ 35 x 11 cm ] wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut .

      

    Małgosiak (13:21)
    2 komentarze

    06 lutego 2010
    Budyń
      10.05.2010)

    Copyright 1996-2012 Grupa Onet.pl SA (system)
    Małgosiak(treść i ilustracje);