O czym chcesz poczytać na blogach?

Triple sec

Dita Von Teese - info, nowości, linki - Zapraszam



Jestem bardzo ciekawa jakie to będzie show, bo Cointreau jest nazwą marki likieru, który od 13grudnia2007r. reklamuje Dita. Fotki reklamowe jeśli ktoś nie widział (:






Cointreau (z Wikipedii)
Cointreau - (czyt. kłan'-tro) likier z gorzkich pomarańczy najczęściej hiszpańskich i tych z Haiti. Jest likierem typu triple sec.

Pija się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak stanowi składnik drinków. Cointreau wchodzi w skład popularnego drinku płonącego B-52, a także sławnej margarity oraz Cosmopolitana. Cointreau używany jest także jako aromat do wypieków i dodatek do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau). Likier ten zawiera 40%.

~Vampires~ ''Aequam memento rebus in arduis servare mentem'' - Onet.pl Blog

I udałam się w stronę baru.
- Witaj Leo - przywitałam się z chłopakiem, na którego jak stwierdził doktorek nie zdążyłam jeszcze nakrzyczeć.
- Cześć, fajne przezwisko mi nadałaś. - uśmiechnął się do mnie.
- Wiesz, Leukan, to takie dziwne imię. Leo bardziej do ciebie pasuje.
- Dzięki. To co podać?
- Umiesz robić Cosmopolitana(Finlandia cranberry, triple sec, lemon juice, cranberry juice)- spojrzałam na niego wyzywająco.
- Oczywiście, moja pani - zaśmiał się i zaczął robić drinka.- Widzę, że już zaprawiona jesteś w piciu. Inni na twoim miejscu już by leżeli.
- Co ja wypiłam, dwa piwka, plum jedno małe rano, to jest mój trzeci drink dopiero, a zobaczysz co się będzie działo koło godziny 3 rano.
- Jak na.

Gabi gotuje - Onet.pl Blog


27 grudnia 2011
Drink niebo w kieliszku

Składniki

  • po kieliszku ginu
  • curaçao triple sec
  • soku z cytryny
  • szampan
  • lód

Sposób przyrządzenia

Wymieszać składniki w shakerze oprócz szampana Wlać do kieliszka szampana i dodać lód Uzupełnić szampanem

gabrysiaabik (11:49)

Tarasco Bar

Szefa baru Harry’ego Craddocka. Warto wspomnieć, że jest to najprawdopodobniej jeden z pierwszych cocktaili opartych o wódkę, która w latach 30 dopiero zyskiwała sobie miejsce w barach europejskich, a na swój sukces po drugiej stronie oceanu musiała poczekać aż do lat 50.
 
Składniki:

  • 3 części (90 ml) wódki,
  • 1 część (30 ml) triple sec,
  • ½ części (15 ml) blue curaçao.
Składniki wstrząsamy w shakerze i przelewamy do schłodzonego kieliszka cocktailowego, który możemy przyozdobić plasterkiem pomarańczy lub paskiem skórki pomarańczowej (orange twist).