O czym chcesz poczytać na blogach?

Tiramisu

Gosia w Kuchni

Tagi: krem pomarańczowy pomarańcze tarta
16:20, gosijka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 marca 2012
Tiramisu bez jaj!

 
Tiramisu zwykle robi się z jajkami, ale wiele osób boi się takich deserów, gdyż surowe jajka mogą być niebezpieczne. Dlatego ja też należę do tych, co wolą omijać wszelkie "niebezpieczeństwo". Proponuję więc Tiramisu bez jajek, które może zasmakuje również Wam?! Szczególnie, że jest na prawdę bardzo dobre.
 
Składniki:
 
-500g sera mascarpone
-80g cukru pudru
-500ml śmietany kremówki 30%
-2-3 łyżki kakao
-1 espresso (lub sok rozcieńczony z wodą)
-podłużne biszkopty
 
Wykonanie:
 
Mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy śmietanę. Gdy będziemy mieć już bitą śmietanę, możemy stopniowo (po łyżce), dodawać do niej ser z cukrem, cały czas lekko mieszając..

Dom Herbat Blog | Herbata – Wszystko o herbacie

Herbata o smaku Tiramisu

W połowie grudnia po raz pierwszy spróbowałem herbaty o nazwie Tiramisu. Ponieważ Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, dlatego też nie mogłem powstrzymać się i wprowadziłem do swojej oferty herbatę o smaku Tiramisu. Jest to mieszanka czarnej herbaty z ziarenkami kawy, toffi, palonym cukrem oraz kawałkami czekolady.

Plusem tej herbaty jest to, że nie jest taką bombą kaloryczną jak deser z Toskanii. Oczywiście herbatę można obficie posłodzić, ale nadal będzie to nieporównywalnie mniejsza dawka kalorii.

Zapraszam więc do odkrywania nowych smaków.

Przy okazji przestawiam jeden z wielu przepisów na deser Tiramisu

cooksourced | Przepisownik Huberta …

Amatorem Tiramisu, prawie każdy je zna i jadł i wie jak smakuje. Nie każdy jednak wie ( ja przynajmniej, do niedawana też nie wiedziałem ), że tiramisu jest naprawdę banalnie proste do przygotowania! Zawsze wydawało mi się że coś tak dobrego wymaga laboratorium alchemika i umiejętności profesjonalnych cukierników. Ogromnie się więc zdziwiłem, gdy kiedyś dogorywając po wieczornym grillu ( pozdrawiam snack my bitch up ) i przeglądając jedną z najlepszych włoskich książek kucharskich ( bestseller przez ostatnich kilka dziesięcioleci ), znalazłem przepis na ten wyśmienity deser, który zawierał się w dwóch wierszach tekstu i kliku składnikach. Zatem jak zrobić tiramisu? Przepis wyglądał następująco:

Składniki ( na ok 6 porcji ):

- dwa białka

-cztery zółtka

- cukier puder 150 g

- 400 g sera mascarpone

- 200g biszkoptów (kocich języków czy jakoś tak)

-200 ml świeżo zaparzonej ale ostudzonej kawy

- kakao do posypania

Według mnie powinno być jeszcze trochę mocnego alkoholu lub marsali żeby zrównoważyć słodycz cukru ale w oryginale nie było.

1. Ubij białka na pianę ( tak ! , taką co się nie odkleja od dna miski )

2. Ukręć żółtka w makutrze aż będą prawie białe i o jednorodnej konsystencji ( jeśli nie wiesz co to makutra to zapytaj babci.

coś okropnego

Spacer. jest tak ciepło, że gołe nogi i sandałki nie byłyby przesadą.

rano: 60,4

2x biała kawa
owsianka nesvita
obiad w Sioux'ie: stek z zielonym pieprzem, ziemniaki z serem pleśniowym
małe piwo
małe lody
latte piernikowa
tymbark jabłkowo-miętowy
cytrusak (fernet cytrusowy + tonic)
kieliszek nalewki śliwkowej

długi spacer


skomentuj (0)

5 kwietnia 2009-04-06 11:15:47


przyjemności ciąg dalszy. rano siedzę w słońcu na balkonie i pochłaniam światło. w ramach deseru odpakowuję tiramisu, przywiezione jeszcze z Czech. rozpusta.

po południu wybieram się z mamą na zakupy do galerii. kilka godzin straconego czasu. tłumy ludzi, gorąco (chyba popsuła im się klimatyzacja). nic nie kupiłam.

wszystko mnie boli po nocy spędzonej na dmuchanym materacu, z którego uszło powietrze i po piątkowym fitnessie (ćwiczenia z piłkami są wyjątkowo zdradliwe: ćwiczy się łatwo i przyjemnie, więc nie ma pokusy, żeby oszukiwać. za to następnego dnia dostaje się mocno w kość.

rano: 60,4

biała kawa x2
jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem
kawałek chleba z serkiem i metką
kawałek.

Be Obsessive

Kawowe inspiracje

  • Tiramisu – deser zakochanych

Puszysta warstwa biszkoptu nasączona mocną espresso oraz winem marcala, to podstawa tego znakomitego deseru. Oczywiście nie można zapomnieć o delikatnym kremie: kwaskowy twarożek mascarpone, jajka, cukier i śmietana, który nakładamy na warstw biszkoptu. Całość powinna być posypana gorzką czekoladą.

Tiramisu, okrzyknięto deserem zakochanych nie bez powodu. Posiada on bowiem właściwości afrodyzjaku, a sama nazwa Tirami sù oznacza poderwij mnie.

POLECAM:
Najpyszniejsze Tiramisu jadłam w Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze. Warto się skusić…

Delikatnie Tiramisu/ zdj. Pałac Paulinum

  • Cortado – polecam poczytać o tym pysznym napoju na blogu poświęconym kawie:

Blog drobno mielony

O KAWOWYCH INSPIRACJACH CZYTAJ TEŻ TUTAJ

desery, obiady, diety, rady o gospodarstwie domowym itd. - Onet.pl Blog

Pucharków włóż po jednym biszkopcie. Utwórzwarstwę z połowy czekolady, na niej warstwę z połowy mieszankijogurtowej, następnie biszkopty, pozostałą czekoladę i krem jogurtowy.Przykryj każde tiramisu folią, wstaw do lodówki na co najmniej 2godziny, aż się zetnie (im dłużej będzie w lodówce, tym lepiej). Przedpodaniem oprósz kakao.
 
RADA:
Tiramisu możesz zrobić dzieńwcześniej. Jeśli chcesz, posyp deser brązowym cukrem muscovado lubstartą czekoladą (20–30 minut przed podaniem). Gdyby cukier zbił się wgrudki, podgrzewaj go 20–30 sekund w mikrofalówce. Jeśli jesteś w ciąży(lub karmisz, lub jesteś starszą osobą), pamiętaj, że tiramisu zawierasurowe jajka.

porcja = 217 kcal porcja dla 6 osób

źródło: gotuj i chudnij

kuchareczka (17:39)
0 komentarzy
Ciasto czekoladowe brownies po naszemu
* 150 g ciemnej.