O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Temperatura

Blog meteorologiczny - Onet.pl Blog

W nadchodzącym tygodniu o ataku zimy jeszcze nie będziemy mówić. Co prawda pod koniec tygodnia ochłodzi się zaledwie do 3-7 stopni, ale padający deszcz zamieni się co najwyżej w deszcz ze śniegiem. Nocami jednak temperatury będą spadać do około 0, dlatego pojawi się śnieg. Najwięcej śniegu spadnie oczywiście w górach. Poniżej szczegóły.

W poniedziałek Polska nadal będzie pod wpływem wyżu rosyjskiego, ale na zachodzie pojawią się struktuy zachmurzenia frontowego, związanego z niżem znad Szkocji. Dzień upłynie nam pod znakiem słońca, dopiero po południu i wieczorem na krańcach zachodnich może zacząć słabo kropić deszcz. Może nieco silniej powiać, ale temperatura maksymalna wszędzie osiągnie wartości powyżej 10 stopni: 11 stopni na Suwalszczyźnie, 13 stopni w centrum, 16 stopni na południu.

W kolejnych dniach pojawi się nad nami arktyczne powietrze pochodzenia niżów brytyjsko-skandynawskich. We wtorek będzie już sporo chmur, a deszcz - przejściowo nawet mocniejszy - popada głównie w północnej i zachodniej części Polski. Na pozostałym obszarze większe szanse na słońce, ale deszcz powinien się wszędzie pojawić. Temperatura maksymalna od 10 stopni C na Suwalszczyźnie i 11 stopni C na krańcach zachodnich, do 12-13 stopni C na pozostałym obszarze. Wiatr nadal z tego samego kierunku, a wiać będzie umiarkowanie z południowego-zachodu.

W środę we wschodniej połowie.

Wrocławskie zapiski przyrodnicze

(źródło: http://www.zakruta.cz/magazin/dopravni-servis/10548/na-silnici-do-horni-male-upy-spadly-laviny/)

Fotografie zasypanej drogi w dolinie Małej Upy na stronach Ski areal Mala Upa

19:50, dwrat , W pogodzie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 lutego 2012
Pierwsza śnieżyca zimy 2011/2012

Mrozy ustąpiły 14 lutego. Tego dnia było słonecznie i pogodnie. Rano przed wschodem słońca było tylko około -6 °C, a w południe temperatura zbliżyła się do 0 °C. Na kolejne dni zapowiadano zmianę pogody ‒ ocieplenie i silne opady śniegu. Symptomem zbliżającego się frontu opadowego była zmiana ciśnienia. W ciągu dnia (14 lutego) gwałtownie spało ciśnienie powietrza. O godzinie 12 przekraczało jeszcze 1000 hPa, a następnego dnia około godziny 6 wynosiło 975 hPa.

Noc z 14 na 15 lutego początkowo była pogodna, ale już przed północą zachmurzyło się i zaczął prószyć śnieg. Zrobiło się wietrznie i śnieżnie. Opady nasilił się nad ranem 15 lutego. Cały dzień, z krótkimi przerwami, we Wrocławiu panowała śnieżyca (zawieja). Przy temperaturze oscylującej około 0 °C (o godz. 16 na Kosiby było -0,8 °C) na drogach.

owczarm | e-blogi.pl

Kolejnego przeniczniak dlatego znalazłem piwo które łączy w sobie piwo pszeniczne i koźlaka. Koźlaki zawsze mi smakowały a że chyba jestem w ciąży i mam smaka na pszeniczniaka postanowiłem je uwarzyć. Zestaw składał się z następujących produktów.



  • Słód pilzneński 1,2 kg

  • Słód pszeniczny 3,0 kg

  • Słód monachijski 1,2 kg

  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg

  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

  • Chmiel Lubelski granulat, 25 g

  • Drożdże wb-06


Zacieranie


Z racji tego że piwo ma mieć charakter pszeniczniaka zacieranie musiało odbyć się w kilku temperaturach do 15 litrów wody o temperaturze 45 stopni wsypałem po za karmelowym ciemnym i te temperaturę utrzymywałem przez około 15 minut podgrzałem wszystko do temperatury 53 stopni i utrzymałem te temperaturę kolejne 15 minut następnie podgrzałem wszystko do temperatury 63 stopni i utrzymywałem te temperaturze do uzyskania negatywnej próby jodowej po negatywnej próbie jodowej wsypałem słód karmelowy ciemny podgrzałem wszystko do 72 stopni i utrzymywałem te temperaturę przez 15 minut potem podgrzałem do temperatury 76 stopni i zabrałem się do filtracji.


Filtracja


Filtracja poszła szybko i sprawnie wysładzałem w 3 ratach po 4 litry wody o temperaturze 76 stopni..

Moja piekarnia

Tym dłużej trwa zakwaszanie. Dlatego też w przepisie powyżej podane są przedziały czasowe. Jeśli temperatura jest zbyt niska, to zostawiamy zaczyn nieco dłużej. Dobrze wyposażyć się w termometr, który będzie pokazywał temperaturę najbliższego otoczenia pojemniczka z zaczynem. Żeby utrzymać temperatury, można posługiwać się piekarnikiem i kaloryferami (to w zimie).

Czasu musimy przestrzegać, bo bakterie i drożdże potrzebują go trochę na zakwaszenie mąki. Temperatur powinno się przestrzegać, bo w zależności od temperatury rozwijają się albo drożdże albo bakterie. Przez to (wg znawców i różnych samozwańczych guru) ma ona wpływ na smak i aromat chleba. To się może nawet zgadzać, bo skoro w różnych temperaturach rozwijają się różne kultury bakterii i drożdży, to pewnie mają one jakiś wpływ na smak (a raczej na pewno). Ja na ile daję radę, próbuję zachować odpowiednie temperatury podczas robienia zaczynu, ale oczywiście bez przesady. Ważne jest jedno, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo zabije nasze żyjątka! Okolice 40 stopni są niedopuszczalne.

Wahania temperatur

Podane temperatury w trakcie robienia zaczynu nie są jedynymi poprawnymi. Przeglądając różne źródła można trafić na różne informacje. Niektórzy twierdzą, że temperatura podczas robienia zaczynu powinna być w każdym etapie niższa. Zaczynamy od 24-28 stopni, potem 22-26, a w ostatniej fazie 18-22. Próbowałem tak i.

Blog zoska6574

Zabarwienia liści, a przy równomiernym nadmiarze azotu w podłożu opadanie pąków kwiatowych, a nawet zawiązków. Najkorzystniejsze warunki nasłonecznienia w okresie odm listopada do marca wykazują okolice południowej Polski. Najmniej korzystne warunki w omawianym okresie posiadają północno-wschdnie dzielnice Polski oraz rejony przemysłowe Śląska.
Należy pamiętać, że zmniejszenie przepuszczalności światła o 1% wpływa na zmniejszenie plonowania roślin również o 1%, a brudne szkło w naszej szklarni może zmniejszyć przepuszczalność światła nawet o 2/3!


TEMPERATURA POWIETRZA

Najszybszy przyrost masy wegetatywnej następuje przy temperaturze zmiennej, wynoszącej 22-27°C, jak również poniżej 20°C, wpływają hamująco na intensywność wzrostu, a temperatura powyżej 30 C i poniżej 10-12°C stanowi tzw. termiczne minimum max rozwojowe. Pomidory są bardzo wrażliwe na wahania temperatury: temperatura poniżej 14°C powoduje nie zawiązywanie się owoców, nawet przy zastosowaniu harmonizacji, a więc opóźnienie owocowania; temperatury powyżej 30°C zahamowują wzrost, powodują wczesne lecz nierównomierne dojrzewanie owoców, zrzucanie.

Klimatyzacja w domu - bloog.pl

Wiele osób, pracujących w klimatyzowanych biurach i jeżdżących samochodami wyposażonymi w klimatyzację, narażonych jest na przeziębienia oraz odczuwanie specyficznych zatokowych bólów głowy.
Jak sprawdzić, czy ból, który odczuwamy podczas zmiany temperatury otoczenia przy przejściu z pomieszczenia klimatyzowanego do gorącego, jest właśnie bólem zatok? Nie jest to trudne. Bóle zatok są bólami niezwykle charakterystycznymi i występującymi często w połączeniu z określonymi sytuacjami. Jeśli Twój ból pojawia się lub nasila właśnie w związku z gwałtowną zmianą temperatury ( w pomieszczeniu klimatyzowanym jest temperatura +16ºC a na zewnątrz +30 ºC, przy ruchach głowy np. pochylaniu, lub odchylaniu do tyłu i dodatkowo jest umiejscowiony u nasady nosa, w okolicy czoła, oczu lub policzków to prawdopodobnie dręczą Cię problemy z zatokami. Niewiele osób chce wierzyć, że zapalenie zatok może im się przytrafić latem, jednak jest to schorzenie, na które jesteśmy narażeni przez cały rok.

Podstawową przyczyną zapalenia zatok są zaburzenia drożności ujść zatok. W przypadku nagłych zmian temperatury mamy tu do czynienia z infekcją górnych dróg oddechowych. Dolegliwości te powodują powstawanie obrzęku błony śluzowej.

Temperatura wrzenia

można gościom

Mielonym. trochę posoliłem, dodałem kilka gałązek świeżego rozmarynu, listek laurowy, trochę bazylii, kilka ziaren jałowca. i zalałem czerwonym winem (zupełnie pijalny tani merlot z korsyki, choć pewnie powinno być chianti). poszła prawie cała butelka. nie zapominamy o włożeniu kości!

rondelek doprowadziłem do wrzenia, a potem przeniosłem do piekarnika, gdzie spokojnie, powoli, w niskiej temperaturze (ok. 130 stopni) leżał sobie pod przykryciem przez ponad 6 godzin. przed pójściem spać wyłączyłem piekarnik (danie jeszcze rano było ciepłe).

przyszła pora obiadu, podgrzałem powoli i podałem na bułeczkach, też świeżo wyjętych z pieca, a potem przyrumienionych na patelni grillowej,.

Czereśnie jedzone zimą

    Pieczenia
  • krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Sposób przyrządzenia

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.

Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.

Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka i miksować.

Gotową masę podzielić na 2 części.

Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta).

Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

Piec w temperaturze 200 ?C przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).

Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję.

W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem.

Pozostałą szklankę.

Moje sałatki - Onet.pl Blog

Chwilę na małym ogniu.

Wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu, dusić pod przykryciem 50 -60 minut, aż mięso zmięknie.

Wołowinę wyjąć, posolić, ułożyć w głębszym półmisku.

DO sosu z duszenia dodać mąkę rozmieszaną z 1 /4 szklanki wody, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Doprawić do smaku sosem sojowym, dodać natkę pietruszki.

Porcje mięsa polać sosem

koleslaw0 (14:08)
Zostaw komentarz

Na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Do masy dodać pozostałe masło i stale mieszając wbijać po jednym żółtku, dodać ser i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

Formę sufletową posmarować masłem i wysypanej bułką tartą, napełnić masą i piec 30 minut w temperaturze 200 st.

C.

Do masy można dodać 25 ml wiśniówki Do masy można dodać 100 g tartej bułki

koleslaw0 (20:38)
Zostaw komentarz

konstancinskie-spacery - Onet.pl Blog

Muffinowe włożyć do blaszki - najlepiej takiej do pieczenia babeczek.
Nakładać do papierków muffinowych sporą łyżkę stołową ciasta, posypać ziołami włoskimi, solą gruboziarnistą i sezamem.
Odstawić żeby jeszcze trochę podrosły (można w piekarniku nastawionym na minimalne grzanie).
Gdy podrosną piec w temperaturze około160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.


Zupa.
2 marchewki
1 pietruszka
pęk liści z łodygami z selera
por
duża cebula
oliwa
przyprawy takie jak do rosołu - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
2 kartoniki włoskiej pulpy.Kilka minut, następnie dodać przyprawy.
Gdy warzywa będą miękkie - wyjąć i do wywaru dodać pulpę pomidorową, ale nie całą - z 2-3 łyżkami rozmieszać trochę mąki, następnie dodać trochę gorącego wywaru, bardzo dokładnie wymieszać, a potem powoli wlać do zupy cały czas mieszając.
Zupę doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły tworząc konsystencję kremową.
Doprawić cukrem, solą, pieprzem.
Na talerzach posypać świeżymi listkami bazylii, a śmietanę nałożyć do strzykawki do kremu i przyozdobić powierzchnię zupy fantazyjnym wzorkiem.

***
Bułeczki wstawić.