O czym chcesz poczytać na blogach?

Tatar

koralinowe strumienie

koraline

23:32, koraline , koraline - wierszem -
Link Komentarze (3) »
środa, 24 maja 2006
111. O kole zębatym

KAROL TATAR POWIEDZIAŁ KORALINIE O KOLE ZĘBATYM

Nocne oświecenia w łazience nad ranem

Potem przyjechał do M-jów na weekend dh. Tatar :D. Odrazu zrobiło sie wesoło:). Nareszcie ktoś, z kim mogę normalnie pogadać o moim służbistym życiu:D. No i w sumie nie tylko:P. No bo zresztą, z kim ja mogę normalnie pogadać w moim miasteczku? Z Teufel:D. Tylko że z nią nie moge w kółko nawijac o harcerstwie- nie zna tego i ją nudzi. Tak samo, jak jej nawijałam o szkole...Heh gaduła jestem, a to ona ciekawiej gada :P. Ja nudze:P. Ech te moje gadulstwo- nawet dh. Tatar się zastanawiał, jak na chwile przestałam trajkotać, jak długo będe cicho;). No cóż....długo nie czekał :P. Wogle to dh. Tatar to jest Wilk, a ja jestem zajec. Czemu nie uciekam przed Wilkiem? Bo nie jestem jakis tam tchórzliwy zajĄc tylko zajEc :P:P:P. Rodzynka:), kotek, zajec...widać, żem rocznik Czarnobyla :D:D:D. No i nauczyłam Wilka kicac po plazy :P aż mnie ten Wilk przekicał...Heh, trzeba popracować nad kondychą :D. Jak tylko rowerek naprawie:P. Tzn tylko kierownice...Po co reszte? No, chyba, że ktoś mi powie, że Kostucha pytała sie o mnie :P:P:P. Hmm...Ciekawe, czy Tygryski też potrafią kicać :>.... Właśnie, Tygrysek- mowie Ci, ile tracisz! Wiem, że nie lubisz, bo ja też kiedyś niecierpiałam, ale wyobraź.

Wondercook- Magia w Kuchni

Skrawanej bardzo ostrym nożem. Jednak słowo „befsztyk” przywodzi na myśl jednak potrawę przygotowaną bezwzględnie z mięsa wołowego. Już w dawnych czasach tatara uważano za przekąskę iście luksusową i ekstrawagancką ze względu na mięso - spożywane w postaci surowej. Prawdziwa tajemnica przyrządzenia pysznego i aromatycznego tatara tkwi w doborze odpowiedniego mięsa oraz dobrego przyprawienia. Niestety ciężko podać proporcje, które zadowolą każde podniebienie. Jednakże postaram się jak najdokładniej opisać sposób przyrządzania tej potrawy, tak by poczuć jej wyjątkowość. Tatara można albo pokochać na zabój albo nienawidzić za … no właśnie … za co?
Na początek należy zaopatrzyć się w chudą porcję wołowiny o wyjątkowej jakości. Najbardziej odpowiednim fragmentem będzie delikatna polędwica, ewentualnie ligawa. Najlepiej zakupić ją w delikatesach mięsnych (musimy mieć pewność, że będzie świeża). Należy pamiętać, że mięso będziemy spożywać praktycznie w takiej postaci, jaką zakupimy.


PESTO.BLOX.PL

Delikatny a co za tym idzie pije się go z przyjemnością.

Wyjazd na Ukrainę już za kilka dni - nie omieszkam więc zrobić sobie małego zapasu.

Kilka słów więcej na temat McClellands na ich stronie internetowej - www.mcclellands.co.uk

11:33, pennepesto , whisky
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 czerwca 2010
Po tatarsku.

Oj, chodził za mną tatar od dłuższego czasu, lecz jak to z tatarem - łatwo nie jest. Odczuwam zasadniczo wewnętrzny niepokój myśląc o tym jakie konsekwencje dla mojego boskiego wnętrza może mieć źle przygotowane lub, co gorsza, niezbyt świeże danie z surowego mięsa. Dlatego zwykle czekam, aż ktoś ze znajomych poleci mi dobrą restaurację z tatarem. Tak było i tym razem.

Jedną z knajp gdzie spokojnie można wybrać się na tatara i nie tylko jest Dekanta (Wawka, ul. Marszałkowska 55/73). Miejsce może nie najtańsze, o czym później,.