O czym chcesz poczytać na blogach?

Tarta

widzewiakwawa blog

Slonce do domku zeby przypadkiem sie nieprzedzwignela szybkie pozegnanie i.......powrot do domu ,ale niestety juz tym razem wladza niechciala mnie zbrac i trza bylo biec.
na poczatku bylo nawet niezle gorzej juz pod koniec kiedy to niezauwazylem dziory w chodniku i zaliczylem glebe:P
.niemartwcie sie pozbieralem sie szybko i dokonczylem swa podroz w ciut mniejszym tempie.
przed chwila zostalem uswiadomiony,ze juz moge sie zenic bez problemu wiec najdrozsza Agniesiu miej sie na bacznosci poniewaz czasem mam dziwne pomysly pa.
pozdrowionka for @ll!!
i dla ciebie myszko..
a takze tarta,neo,natalki,frytka,pameli,ewy i wszystkich ktorzy tu sie zjawili.
ps.
zawsze chcialem na forum pozdrawiac znajomych;)

skomentuj (5)



kolejny dzien dobiegł polmetka! 2002-09-17 17:39:24


i znow trzeba bylo zebrac zwloki i pojsc do szkoly:P
oczywiscie jak to bywa zazwyczaj po przybyciu do tego tajemniczego miejsc a znalezlismy sie z kumplami o czym na nastepnej przerwie trzeba bylo sprawdzic czy sklepy sa juz czynne :)
poniewaz byly czynne to troszke (o jakas 1H) przedluzylismy sobie przerwe poniewaz niewiadomo skad w naszym koszyku znalazly.

Aguacate w kuchni

I znó dusić. Na końcu dodać główki szparagów i poddusić je jeszcze minutę. Chodzi o to, by najgrubsza część szparaga dusiła się najdłużej. Dodać szpinak, smażyć jeszcze chwileczkę. Główki szparaga wyjąć i zostawić do ozdobienia.

   

Ciasto francuskie rozwałkować, ułożyć w formie. Przygotować sos: ok. 1,5 szklanki śmietany (ja użyłam jogurt naturalny, niesłodki), zmieszać z 2 jajkami, dodać ciut soli, pieprzu, można też dodać trochę gałki muszkatałowej.

Na ciasto wyłożyć szpinak ze szparagami i cebulą. Ponieważ mnie tarta wydała się "pusta", dodałam kilka plastrów szynki. Zalać sosem jogurtowym. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st.

Efekt końcowy jest bardzo smaczny dzięki ciekawemu połączeniu szpinaku, szparagów i szynki.

 

18:41, aguacate , Summertime
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 czerwca 2009

Z pamiętnika wegetarianki

Zebrała sporo pochwał od uczestników wielkanocnych obiadów, którzy mają raczej konserwatywne gusta kulinarne. Nikogo nie odstraszył nawet niestandardowy kolor

W tym przepisie pierwszy raz w życiu wykorzystałam estragon. Nie miałam pojęcia, czego się po nim spodziewać. Okazuje się, że pachnie troszkę anyżkowo, lekko miętowo i świetnie komponuje sięz orzechami Widzę dla niego duży potencjał w lekkich daniach warzywnych, a że idzie lato (choć wczoraj podczas wielkanocnych wojaży kilka razy trafiłam na burze śnieżne ), więc może na dobre zadomowi się w mojej kuchni.

A teraz tarta

Składniki

spód

  • opakowanie drożdży instant (7g)
  • ok. 250 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • olej i bułka tart do formy

wierzch

  • paczka mrożonego zielonego groszku
  • pół sporej cukinii
  • 3 szalotki lub nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku

ALBA BLOG KULINARNY

  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wierzch:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • bułka tarta
  • kilka goździków