O czym chcesz poczytać na blogach?

Tahini

Ewolucja w kuchni

Z kawałkami sezamu co tydzień serwuje nam osiemdziesięciolatka, opowiadająca o urokach małżeństwa, w ramach przedślubnych przygotowań. Są lekko mówiąc ohydne. Ale postanowiłam jednak wspomniany przepis wypróbować. Oczywiście nie obyło się bez pewnych modyfikacji... Zjadłam sporo lepiąc ciasteczka, bo masa smakuje dosłownie jak chałwa. Po upieczeniu ciastka są idealnie kruche, dalej smakują jak chałwa, ale mają zupełnie inną konsystencję.

składniki:

  • 3 czubate łyżki pasty tahini,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki miękkiego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • solidna łyżka miodu.

przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, z powstałej masy formujemy niewielkie placuszki, które można dodatkowo posypać kilkoma ziarnami sezamu. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Bardzo ważne, żeby zdjąć ciastka z blachy póki są gorące. Jeśli poczekamy aż wystygną, kompletnie się pokruszą.

Dania na ciepło

, piosenkinaaerobik
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 marca 2012
libanska shawarma

Składniki

1/2 szkl octu
1/4 szkl jogurtu 
1 lyzka oleju 
sol, pieprz
1 l-czka mieszanki przypraw:ziele ang, galka muszkatalowa,gozdziki,cynamon,imbir
1/4 l-czki cardamonu
8 piersi z kurczaka
  -----------------------------------
SOS:
1/2 szkl tahini
1/4 szkl jugurtu
1/2 l-czki czosnku zmiazdzonego
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka oleju
1 lyzka posiekanej natki
sol,pieprz 

LUB Sos Toum:
1 cala glowka czosnku zmiazdzona 1/2 - 2/3 szkl oleju 3 lyzki majonezu sok z 1 /2 cytryny sol,pieprz
---------------------------------------- 
4 pomidory w pasterki
1/2 cebuli w plasterki
4 szkl salaty w paski
8 pita chlebkow



Przygotowanie

Na 8 osob 

Ocet +, 1/4 szkl jogurtu+ olej+ mieszanka przypraw +cardamom+ sol i pieprz-zmieszac
Wlozyc do przygotowanej.

Smacznie z Joanną

Składniki mokre:

  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo: 

  • 3-4 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)


Składniki suche i mokre wymieszać w oddzielnych naczyniach, następnie mokre dodać do suchych, wymieszać tylko tyle by się składniki połączyły. Dodać tahini, jeszcze raz wymieszać i  przełożyć do papilotek. Piec ok. 20 minut w 180 st. C

Sztuka gotowania według Samiry

| Chleb i pieczywo | Coctaile i drinki | Dodatki do wypieków | Eleganckie przystawki | Kuchnia arabska | Kuchnia chińska i japońska | Kuchnia thaiska i indyjska | Kuchnia turecka i grecka | Makarony i kasze | Owoce morza | Pieczenie i rolady mięsne | Pierogi i paszteciki | Rolady słodkie | Ryby | Sałatki i surówki | Serniki | Tarty i placki pie | Torty i Torciki | Trufle i czekoladki | Zupy | reszta | Żeberka i boczek
RSS
czwartek, 19 stycznia 2012
Falafel z dziurką i sosem tahini

Mieszkając w Syrii uwielbiałam falafel jaki mi tam podawano.Dlatego z przyzwyczajenia falafel dla mnie nie jest kulką,lecz ma formę placuszka z dziurką.Dokładnie jak kuzyn naszej kluski śląskiej.Spłaszczony łatwiej przecież umieścić w chlebku pita.A dziurka?Sama nie wiem.Taki znak rozpoznawczy chyba :)))

Nie jest mimo prostoty tej potrawy zrobić falafel tak aby nie był zbyt suchy.Ten jadany przezemnie w Damaszku i robiony przez moich gospodarzy (czyt.gospodynie) domu był mięciutki i.

tastycookbook

awokado, ciecierzyca

Chcąc trochę urozmaicić codzienne kanapki postanowiłam przygotować pastę do chleba. Hummus czyli pastę z ciecierzycy przygotowywałam już wcześniej, ale szczerze przyznam, że nie zachwyciła mnie. Postanowiłam jednak dać jej jeszcze jedną szansę, tym razem sięgając po awokado jako dodatek. Efekt końcowy okazał się miłym zaskoczeniem. Awokado sprawiło, że smak ciecierzycy jest delikatniejszy, a ostra papryczka nadaje pikantności.

Składniki:
400 g ciecierzycy z puszki
1 dojrzałe awokado
1 cytryna
1 łyżeczka pasty tahini (pasta sezamowa do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
1/2 ostrej papryczki
sól, pieprz

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy odsączoną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy posiekaną drobno papryczkę i doprawiamy solą i pieprzem.  Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy do pieczywa.