er>

szparagi w sosie maślanym – mniam !

sposób przygotowania:

rozpuść kostki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem knorr w 1 litrze wrzątku.
umyj szparagi dokładnie. odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

wierzcie mi na słowo niedowiarki, nie lubiący warzyw jest to okrutnie pyszna kolacja/obiad dla dwojga. nie jakiś tam standard typu ‘spagetti’ żenujące i oklepane. coś nowego i ha! smacznego, moi mili.
polecam gorąco.

przepis znalazłam na: przepisy.pl

xoxo