O czym chcesz poczytać na blogach?

Sznycle

Pieczenie pierników

Składniki

  • 4 sznycelki z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie
  • chrupiący przysmak - panierka do mięs z dodatkiem zbóż " kamis
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki ( lub mleka )
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia

Przygotować sznycelki do panierowania ( lekko stłuc przez folię ) .

Wysypać panierkę na talerz ( składa się z płatków owsianych i jęczmiennych, mielonej papryki, czosnku, jajek w proszku, mleka w proszku i innych dodatków ).

W oryginale mowa była o tym by sznycle namoczyć w mleku i potem panierować .

Ja zrobiłam inaczej - zmieszałam majonez ze śmietanką - sznycle obtoczyłam w panierce potem w majonezie ze śmietanka i ponownie w panierce - dzięki temu sznycle są delikatniejsze .

Rozgrzać olej i smażyć sznycle na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie smażenia dodać na patelnię masło .

Podałam sznycle z ryżem i surówką z kiszonej kapusty z mandarynką

Hamburger ryżowy 2012-03-18

Kulinarne inspiracje

  • Skocz do archiwum
  • Skocz do wyszukiwarki
  • Skocz do listy autorów
  • Skocz do listy ostatnich wpisów

Kulinarne inspiracje

Wpisy

  • środa, 21 marca 2012
    • Sznycle z indyka z orzechami

       

      Składniki :

       

      4 sznycle z fileta indyka

      250 ml bulionu drobiowego

      2 marchewki

      1 mała cebula

      ok. 50 g zmielonych orzechów ziemnych

      2 żabki czosnku

      gruba kromka chleba bez skórki ( najlepiej ciemnego )

      4 łyżki oliwy z oliwek

      sól

      pieprz

       

      1 . Sznycle przyprawić do smaku solą oraz pieprzem .

      2 . Marchewkę i selera pokroić w kostkę .

      Cebulę i czosnek posiekać , czosnek utrzeć dodatkowo z odrobiną soli .

      3 . Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej indyka do lekkiego zrumienienia , dodać warzywa i smażyć razem około 3 minuty .

      4 . Następnie wlać bulion i dusić całość pod przykryciem około 30 minut .

      Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia ,.

przegląd wiadomości: co slychac u OR?

To było?)

10:12, mamlakat , wydarzenia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 stycznia 2007
ORY GRRRYZĄ
a teraz będziecie nam zazdrościć. głośno opowiadałyśmy, że mamy kilka nowych ciekawych książek kulinarnych. nie należymy do tych, co się tylko chwalą, albo trzymają książki na półce, żeby szpanować, że są slowfoodowi.
a zatem:
wczoraj były sznycle z cielęciny po myśliwsku z borowikami i pieczarkami.

Może na zdjęciu z książki wyglądają lepiej, ale to tylko dlatego, że tam oszukali. Pieczarki po usmażeniu i duszeniu w sosie zawsze będą wyglądać zdechle.

Dzisiaj natomiast kontynuujemy zapoczątkowaną w zeszłym tygodniu akcję: niedzielne obiady. Na obiadokolacji był x1 i robiliśmy sobie fast food czyli kurczaki z kfc z frytkami.


Ponieważ kurczaka było dużo, przygotowałyśmy też Pakiet Kot Premium, czyli kurczak + słodycze, żeby x1 mógł.

Blog Stefana

- tą. Wszystkich. Adres znacie. A jak nie znacie, to macie w pasku na górze. Zabierzcie znajomych. Wszyscy wchodzą za darmo. 
Żartuję. Będzie mi miło, jeśli się pojawicie i zostawicie jakieś życzenia. A już wniebowzięty będę, jak ktoś mi pożyczy stu lat, przy okazji pożyczy sto złotych.

Komentarzy: 39
Sznycle, dokładka.
2006-08-14

 No jasne, że tak. Sznycle to inaczej kotlety mielone. Zapomniałem, że sznycel to słowo z Małopolski. Nawet poprosiłem kiedyś w barze we Wrocławiu o sznycle, to nie zrozumieli.
 A’propos kolega z Rzeszowa mówił, że mineralna nazywała się tam kiedyś Rzeszowianka. Przyjechał do Krakowa i jak poprosił w sklepie o jedną Rzeszowiankę, to go sklepowa wygoniła, że sobie jaja robi.
 Halinka mi tu właśnie zajrzała przez ramię… Wpada czasem maila sprawdzić. Zajrzała i oznajmiła, że na przykład u niej w domu, to się na placek z borówkami mówiło: ciasto z jagodami. A skarpetki to fuzykle, czy jakoś tak. To, to.