O czym chcesz poczytać na blogach?

Szaszłyki

Tyska biblioteka dla dzieci filia nr 2

Pokazałam synkowi - pokochał go od pierwszej strony!

Przyjdźcie, wypożyczcie, pokochajcie tak jak my :) Naprawdę warto.

Szczegóły wpisu

Komentarze:
(5) Pokaż komentarze do wpisu „Dostawa nowości.. czyli polecam do przeczytania!”
Tagi:
  • książka dla dzieci
Autor(ka):
bibliotekarkafilii2
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lipca 2011 14:28

Opcje

  • Przejdź do wpisu „Dostawa nowości.. czyli polecam do przeczytania!”
  • Dodaj komentarz do wpisu „Dostawa nowości.. czyli polecam do przeczytania!” i/lub któregoś z (5) komentarzy
  • A my jemy... szaszłyki :)

    Poczas piątkowego spotkania przenieśliśmy się do.

  • Udław Się!

    I naznaczonych metafizyką poszukiwaniach, tego starszego, podniszczonego i melancholijnego gościa.
    Warto ruszyć z nim w podróż po amerykańskich bezdrożach, bo opowieść o jego losach płynie i pcha widza w objęcia niesamowicie ciekawej, zaskakującej i emocjonalnie głębokiej historii. Jeśli to was nie zachęca, to mogę dodać tylko, że razem z Travisem, po drodze, przeżyjecie takie przygody jak np.: najlepszy pościg w historii (nie do końca) amerykańskiego kina i scenę pt. „rozmowa przez szybę vel. ale dobra, długa, teatralna scena vel. Nastassja Kinski jest super”

    Tyle na ten temat.

    Czemu łososiowo-ananasowe szaszłyki?

    Bo jedynym wspomnieniem Huntera (syna Travisa), związanym z ojcem, był wyjazd na ryby.
    A więc ryba. I w dodatku z ananasem.

    SKŁADNIKI:

    - 300 g filetów z łososia
    - 250 g pokrojonego w kostkę ananasa

    Glazura:
    - 3 ząbki czosnku w łupinkach
    - 1 mała cebulka
    - 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
    - 30 ml białego octu winnego
    - 2 łyżki brązowego cukru
    - 1/2 łyżeczki soli

    SOS:
    - 100 ml. śmietany (ja użyłam jogurtu)
    - skórka i sok z połowy cytryny

    WYKONANIE:
    Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
    Łososia pokroić w kostkę. Nadziać na szaszłyki na przemian z.

    Kobieco: Moda, Uroda, Gotowanie, Czas wolny - Onet.pl Blog

    Wystygły wkładamy je do maszynki do robienia ozdób na ciastach i dajemy się ponieść naszej inwencji twórczej ;). Ja ciemną masę wykorzystałam do ciemnego ciasta, a jasną do jasnego ale odwrotnie będzie jeszcze ciekawej.
     
    Oto efekt mojej pracy:

      

    Z tej porcji wyszło mi ok. 70 malutkich muffinek, a więc dla 15 osób dla których ja przygotowywałam w sam raz;)
    Mam nadzieję że przepis się Wam spodoba, bo jest pyszny i niezbyt pracochłonny.

    Smacznego;)


     

    Anika (15:26)
    2 komentarze

    17 września 2011
    Ostatni letni grill - szaszyki wg. mnie
    Dzisiaj był piękny dzień - chyba jeden z ostatnich letnich dni w tym roku. Był to dobry powód do zrobienia grilla ;) Ja nie przepadam za kiełbasą, więc niezbyt mam co jeść na tego typu imprezach, a lubię je bo są plenerowe;) Z tego powodu zazwyczaj przygotowuję szaszłyki. Mają wiele zalet: są świetną alternatywą dla nie przepadających za mięsem (jak.

    Potrawy z grilla

    Karkówka z grilla

    SZASZŁYKI Z SZYNKI

    Autor: katalogstronwww Data: Czerwiec 24, 2009

    • In: Potrawy | Szaszłyki
    • Comment!

    Składniki

    dla 1 osoby

    szynka,noszek,cebula,przyprawa do gyrosa lub do mięsa wieprzowego,patyczki do szaszłyków,
    dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,00 Opis przygotowaniaczas przygotowania: > 90 min
    1. Szynkę i boczek pokroić na kwadraty jednakowej wielkości.

    2. Posypać przyprawą i odstawić n agodzinę.

    3. Cebulę pokroić na krążki

    4. Na patyczki nadziewać, szynkę,boczek i cebulę .

    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200* do uzyskania złotego koloru.

    Tagi: Szaszłyki, szynka

    Dodaj komentarz

    Świat Krajanki

    I łyżeczką od herbaty usuwamy pestki.

    Ścieramy ogórka na tarce o grubym oczku i przekładamy na sitko.

    Posypujemy tartego ogórka odrobiną soli i lekko mieszamy.

    Pozostawiamy na sitku nad naczyniem i czekamy aż sól zacznie działać i sok będzie skapywał do naczynia.

    Do większej miski przekładamy oba jogurty i wyciśniętego przy pomocy rąk ogórka.

    Dodajemy pokrojone drobno listki mięty i roztarty z solą czosnek.

    Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

    Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i próbujemy.

    Przekładamy do 4 mniejszych miseczek porcjowych i układamy na talerzu obok grillowanego szaszłyka.

    Metoda grillowania: bezpośrednia, szaszłyki układamy bardzo blisko palników

    Szczegóły wpisu

    Tagi:
    • szaszłyki
    Autor(ka):
    krajanka0344
    Czas publikacji:
    wtorek, 21 lutego 2012 11:53

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gałązkach.

    32 sposoby na crumble

    Obrać i pokroić w grube plastry .

    Nabić na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .

    Ja nabijam dość ciasno .

    Ułożyć w szkle żaroodpornym .

    Skropić olejem, podlać kilkoma łyżkami wody.

    Wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte .

    Odkryć, posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni, a mięso będzie miękkie .

    Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa, wielkości na jaką go pokroimy .

    Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać tak jak każde mięso czy już jest dobre

    Tagi: szaszłyki
    12:48, lobza8
    Link
    sobota, 21 stycznia 2012
    Sznycle na grzankach

    Składniki

    • 4 plastry polędwicy
    • 4 tosty
    • papryka
    • oliwa
    • pomidory
    • sałata
    • sól
    • pieprz
    • olej

    Sposób przyrządzenia

    Salatę umyj, pomidory sparz i pokrój na czastki, a paprykę na paseczki .

    3 łyżki oliwy wymieszaj z olejem solą i pieprzem.

    Polej warzywa.

    Usmaż 4 sznycle na maśle,.

    Zachciało mi sie gotować

      50 ml octu balsamicznego

    Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać brązowy cukier, ocet oraz wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

    Można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

    22:27, iis111 , Przekąski
    Link Komentarze (13) »
    piątek, 29 stycznia 2010
    Argentyńskie szaszłyki z kurczaka