O czym chcesz poczytać na blogach?

Szafran

Przygoda z kuchnia...

Osobnej miseczce utrzec pokruszone drozdze z cukrem i z 4-ema lyzkami bardzo zimnego mleka. Dokladnie wymieszac i wlac do maki. Powoli wlewac pozostale mleko i na koniec roztrzepane jajko. Wyrobic rekoma. Jesli ciasto jest zbyt luzne dodac troszke maki.Po wyrobienu oddstawic ciasto do wyrosniecia (przykryte sciereczka) do ok 2 godz.

Piekarnik nagrzac do 230 ° C. Wysmarowac blaszke niewielka iloscia oliwy. Formowac z ciasta niewielkie buleczki i ukladac na blaszcze w duzych odstepach. Przed wlozeniem ich do pieca posmarowac mlekiem lub jajkiem i posypac czym sie chce. Ja nie mialam w domu zadnych ziaren wiec tym raze byly bez niczego. Wstawic do piekarnika na 5 min. Po uplywie 5min. zmniejszyc temperature do 200 ° C  i piec jeszcze przez ok 10 min.

*przepis z blogu Liski "Pracownia wypiekow"

 

11:31, alf19 , Bulki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 lutego 2010
Risotto z szafranem

TANIEC Z WIELBŁĄDEM

Chłopaków po kolei, rzadko który jej się podobał. Wcześniej, przed Romanem, pojechała do babki z   Piotrem.

            - Joanno, ten Piotr jest dla innej kobiety, nie dla ciebie – powiedziała jej później i miała rację.
Sądziła, że z następnym chłopcem może być podobnie.

               - Babciu, pozwól, że ci przedstawię, Roman Szafran.

           - Miło mi bardzo. Cieszę się, że...pana poznałam – oczy Heleny na widok Romana zachowały się inaczej niż zwykle, zapłonęły jak oczy młodej dziewczyny. Stanęła jak wryta, potem rysy i cała postawa babki zaczęły mięknąć i łagodnieć. Przemiana była szokująca. Może wreszcie babce spodobał się chłopak Joanny i wyczuła, że to ten właściwy materiał na miłość?

Smacznie z Joanną

Smacznie z Joanną
kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Kategorie: Wszystkie | Kuchnie Świata | Winiary z kalendarza | artykuły | drobiowo | fasolowo | grzybowo | kanapkowo | kuchnia polska | marynaty | na szybko | obiadowo | pieczywo | przekąski | przetwory | recenzje | ryby | sałatkowo | słodkości | warzywnie | wydarzenia | z alkoholem i bez | zupy
RSS
poniedziałek, 20 lutego 2012
Placki ziemniaczane z szafranem

Znalazłam dzisiaj przepis na placki ziemniaczane z szafranem. Wydał mi się interesujący, więc usmażyłam placuszki. Wyszły nawet całkiem smaczne, tylko przy smażeniu się trochę wkurzałam, bo ciasto kleiło się do łyżki i ciężko było je rozsmarować. Więc trzeba troszkę cierpliwości jeśli zechcecie je przygotować.

W mojej kuchni i ogrodzie - Onet.pl Blog

KATEGORIE (od 17.03.09)
  • W kuchni...
  • W ogrodzie...
  • Pozostałe


17 marca 2009
Krokusy

Krokusy to jedne z pierwszych wiosennych kwiatów. Uprawiane są na świecie od tysięcy lat, nie tylko ze względu na urodę, ale także walory praktyczne.
W naszych ogrodach najczęściej sadzimy trzy (spośród 80) gatunki krokusów wiosennych: Crocus neapolitanus, Crocus vernus oraz Crocus chrysantus. Natomiast kwitnący jesienią gatunek Crocus sativus (szafran użytkowy) wykorzystywany jest w medycynie, jako barwnik, do produkcji perfum, a przede wszystkim do produkcji najdroższej przyprawy świata - szafranu. Aby otrzymać 1 kg szafranu potrzeba aż 170 000 kwiatów, a z jednego ha uprawy można zebrać jedynie od 15 do 25.

Grażyna gotuje - bloog.pl

Na dziś danie bardziej konkretne.
Taką wersję bouillabaise oglądałam w jakimś polskim programie kulinarnym i dawno się na nią czaiłam . A gdy dostałam od działkowego sąsiada, który jest wędkarzem, trochę drobnych rybek, które akurat na tę zupę się nadawały - postanowiłam ją zrobić.

BOUILLABAISE PO POLSKU

kilka małych  ryb ( mogą być różne)
2 marchewki
cebula
spory kawałek pora ( jasna część) i zielone liście
kilka ziemniaków
po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
oliwa do smażenia
½ szklanki śmietany
szczypta szafranu rozpuszczona we wrzątku
ziele angielskie, liśc laurowy, pieprz w ziarnach
estragon, zioła prowansalskie, biały pieprz
kieliszek białego wina

Najpierw przygotowałam ryby. Do garnka z wodą wrzuciłam pokrojoną marchewkę, liście pora , ziele angielskie, liśc laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy to się gotowało, podsmażyłam na oliwie pokrojonego pora i cebulę, dodając przyprawy. Wrzuciłam to wszystko do zupy. Gdy wywar podgotował się nieco, dodałam ryby - położyłam je na sicie i tak włożyłam do zupy, żeby się nie rozgotowały i w zupie nie pływały ości.
W międzyczasie obrałam i pokroiłam w kostkę.