O czym chcesz poczytać na blogach?

Soczewica

książka kucharska kółka gospodyń w kobyłce

warzyw z przyprawami 
trzy-cztery roztrzepane jaja.

Do tego forma keksówka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą oraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C.

Na pasztet najlepsza jest soczewica czerwona – bez namaczania rozgotowuje się na purée, nie trzeba jej miksować. Ważną zaletą czerwonej soczewicy jest to, że ochoczo przyjmuje wszelkie przyprawy, jest jak zagruntowane płótno, które prosi, by nanieść farbę. Trzy sprawdzone smaki, które stosuję na zmianę, to: marchewkowo-kuminowyporowy lub grzybowy. Namawiam do tworzenia własnych kompozycji i wierzę, że soczewica podoła wyzwaniom.

Szklankę ziarna (250 g) płuczę na sicie i zalewam dwiema szklankami zimnej wody (2 x 250 ml). Gotuję, mieszam od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę. Na razie jej nie przyprawiam. Można ją gotować w warzywnym wywarze, dodać listek laurowy, ziele angielskie, cebulę nadzianą goździkami, ale to wysiłek, który nie zostanie zauważony w skończonym daniu. Dodatki smakowe, drugi element pasztetu, przygotowuję osobno.

Sporo tartej marchewki i cebuli pokrojonej w kostkę smażę powoli na oliwie. Mieszanka ta daje dużo słodyczy. Można ją rozbudować o.

Kuchnia pełna niespodzianek

Go Hania za co pokłony dla niej. Jedna torebka wyżywi 2 średnio-głodne osoby. Polecamy  usmażyć ten ryż po ugotowaniu. Dobrze jest go polać obficie sosem sojowym, posypac przyprawą curry i smażyć na dużym ogniu z małą ilością oliwy ciągle mieszając. Na zdjęciu brakuje papryczek jalapeno marynowanych, które znalazłem w jednym z hipermarketów. Nieźle wypalają  trzewia, ale są zajebiste!
16:22, ice_mc
Link Dodaj komentarz »
Kotlety z soczewicy dwukolorowej.
Składniki:

200 gram soczewicy zielonej,
50 gram soczewicy czerwonej,
włoszczyzna suszona (dwie łyżki),
cebula,
jajko,
łyżka sosu sojowego,
sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie.

Soczewice zieloną zalewamy niewielką ilością wody (w moim garnku powierzchnia wody była ok 2 cm nad ziarnem) i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wstawiamy na ogień, dodajemy sos sojowy, pół łyzeczki soli, włoszczyznę i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minuach gotowania dosypujemy czerwoną soczewicę i gotujemy.

Łatwe, przyjemne i smaczne gotowanie

olej lniany lub inny

pieprz

 

Wykonanie:

Pokroić drobno ukiszoną kapustę, zetrzeć na tarce marchew. Z jabłka wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć bez obierania ze skórki. Dodać pieprz i łyżkę oleju lnianego. Wymieszać.

Kapustę kiszę według tego przepisu. Wychodzi przepyszna.

Tagi: wegańska kuchnia
20:05, sledznaostro , Surówki
Link Dodaj komentarz »
Gołąbki z zielonej soczewicy z surówką

Składniki  na gołąbki:

Tagi
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • cukinia
  • cykoria
  • gołąbki wegańskie
  • kiszona kapusta
  • soczewica
  • surówka
  • wegańska kuchnia
  • wegański
Pisz blog
Dodaj blog do ulubionych
Wersja mobilna

Rodzinka od kuchni...

Gotowania. Przygotować litr bulionu, zaś na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie mielone przyprawy. Do gotującego się bulionu przełożyć zawartość patelni i dodać ziarna ciecierzycy i soczewicy. Następnie dodawać też składniki pomidorowe i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu, aż ciecierzyca będzie się łatwo rozgryzać. Zupę zabieliłam tylko jedna łyżką śmietany, bo wyszła dość gęsta.

    

Tagi: ciecierzyca pomidor soczewica
19:00, pluskotka , Zupy
Link Komentarze (14) »
poniedziałek, 30 stycznia 2012
Ciasto mleczno-kakaowe

To ciasto już tu widzieliście, wtedy jednak nosiło inną nazwę. A mnie jako studentce administracji nie wypada naruszać praw autorskich i posługiwać się nazwą zastrzeżoną dla znanych wszystkim słodyczy. Stąd przeklejenie tego posta z ciastem od Doroty jeszcze raz. Tamtego bowiem dnia nie miałam jeszcze pojęcia o czymś takim jak.