O czym chcesz poczytać na blogach?

śliwki

kuchcikowo.wordpress.com

Z połowy podanych składników.

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

  • 500 g suszonych śliwek
  • 500 g białego marcepanu
  • 3 tabliczki czekolady (u mnie była pełno mleczna, ale dobra będzie też gorzka!)
  • do dekoracji: kolorowe posypki (niekoniecznie!)
Przygotowanie:

Potrzebne nam będą garnek z wodą i miska (nie szklana czy plastikowa) do kąpieli wodnej. Na dużej formie rozkładamy papier do pieczenia. Marcepan rozwałkowujemy tak jak ciasto na pierogi, następnie odrywamy po kawałku i obwijamy nim suszone śliwki, układamy je na papierze do pieczenia – gdy wszystkie śliwki obłożymy już marcepanem wkładamy je na chwilę do lodówki w tym czasie zajmiemy się czekoladą. Tabliczki czekolady rozpuszczamy dokładnie w kąpieli wodnej, potrzebny nam będzie patyczek do szaszłyków. który zdecydowanie ułatwia zanurzanie w czekoladzie śliwek. Z lodówki wyciągamy śliwki i po kolei zanurzamy je w czekoladzie (która ciągle stoi na garnku z gorącą wodą, przy włączonym palniku). Odkładamy je na papier do pieczenia i ewentualnie posypujemy dekoracyjnymi posypkami – zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na około 1-2 godziny.

Kuchnia Mamy

Nam na czasie, to rybę można podać z bułką, kus-kusem, albo ryżem ugotowanym dzień wcześniej. Jeśli nie liczymy kalorii, to frytki będą jak znalazł.

Tagi: losos por pstrag ryba ryby ser zapiekana
19:46, metodadukana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2011
Czas na Śliwki czyli Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki zbliża sie wielkimi krokami, śliwki nigdy nie nalezaly do moich ulubionych owoców. Z własnej woli nigdy ich nie kupuje, no wyjatkiem sa sliwki w czekoladzie, ktore uwielbiam! Tym razem Areq kupił śliwki bo "mama karmiąca może je jesć". Spodziewać się można było ze wylądują zapomniane w lodówce. Dzis rano zachcialo mi sie czekolady... śliwki nie powinny się zmarnować... Przypomnialam sobie piękne ciasto i do dzieła!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami, przepis zaczerpnięty gdzies z sieci i zmodyfikowany.

280 g mąki pszennej (z czego.

Przepisy na ciasto, desery ... i nie tylko

    0,5 margaryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (albo śmietany)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy zmielić, po zmieleniu jest ich 1,25 szklanki. Wymieszać dobrze z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i margarynę, przesiekać. Dodać śmietanę i całość zagnieść.

Ciasto wstawić na 40-50 minut, najlepiej do zamrażarki.

Nadzienie:

  • jabłka ok. 1 kg
  • śliwki ok. 0,5 kg
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • cukier

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i na plasterki, śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.

3/4.

Pomyślna

Czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika i naszych preferencji. Ja wolę lekko upieczony boczek, który jest chrupiący, ale nie mocno przypieczony. Można je przygotować wcześniej i podawać na zimno, ale ja wole ciepłe – prosto z piekarnika.

Paluszki z kurczaka są równie proste i też można je przygotować dużo wcześniej. Przepis na nie zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym i od razu zrobił u mnie w domu sporą karierę. Pierś z kurczaka kroimy na paseczki i panierujemy w mące z solą i pieprzem, jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej pół na pół z parmezanem lub serem corregio. Układamy i pieczemy tak samo jak śliwki – na natłuszczonej folii, ok. 15-20 minut obracając w połowie czasu pieczenia. Przy przewracaniu trzeba uważać, żeby nie zedrzeć panierki z kawałków kurczaka. Żeby tego uniknąć polecam dokładnie natłuścić folię i używać do przewracania specjalnych szczypczyków.

Zwykle do paluszków robię dwa dipy. Czosnkowy – mieszam majonez pół na pół z jogurtem naturalnym. Dodaję do niego sporo posiekanego czosnku, nieco soli, pieprzu i płaską łyżeczkę przyprawy tzatziki. Sos pomidorowy robię albo z ketchupu doprawionego moimi ulubionymi ziołami – oregano, odrobiną bazylii i pieprzu albo z pomidorów z.