O czym chcesz poczytać na blogach?

śledzie

Gosia w Kuchni

Gosia w Kuchni

RSS
piątek, 06 kwietnia 2012
Śledzie w śmietanie

Dziś Wielki Piątek, a co za tym idzie? Ścisły Post! Dlatego nie jemy kurczaczka zapiekanego w sosie słodko - kwaśnym! Nie jemy też kiełbaski z grilla, ani kaczki ze śliwkami! Dziś są śledzie, ryby i podobne "potwory" :) Ja niestety nie przepadam za bardzo za rybami, dlatego te wszystkie posty są dla mnie bardzo, bardzo krzywdzące :) Jednak jem je, bo są i zdrowe i nie mogę zjeść ukochanego mięska :) W każdym razie zrobiłam śledzie w śmietanie i mam nadzieję, że i Wam posmakują.

 

Składniki:

-śledzie (ja kupuje Matjas w zalewie)

-śmietana (tyle, żeby zakryła całe śledzie)

-sól (opcjonalnie)

-pieprz

-szczypta cukru

-kilka kropli octu

 

Śledzie wyjmuję z pojemnika i lekko je obmywam. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. Odstawiam na bok i.

Kuchnia Izabeli

Nam już tylko upewnić się, że czekolada jest ostudzona, wlać ją do utartych z cukrem żółtek, wymieszać, domieszać ubite białka, na końcu śmietanę, znaleźć naczynie na tyle eleganckie, by umieścić w nim tak znakomity deser. Potem wstawiamy mysz na kilka godzin do lodówki.

Czekoladożerny małżonek przed uwiecznieniem swojej porcji posypał ją jeszcze wiórkami czekolady. Ale z dodatkową bitą śmietaną i jedną małą wisienką z konfitury też by było pyszne. Do czarnej, gorzkiej kawy, oczywiście!

pieska

Tagi: Czekoladowa mysz desery mus czekoladowy
10:14, kuchnia.psakuby , Desery
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 stycznia 2011
Śledzie z rodzynkami w occie winnym

Niech w końcu Autorka coś o mnie napisze! Ile można czekać!

Czekam dalej - i nic. Skandal - po prostu, skandal.

Niewinny śledź w occie winnym

Tak dalej być nie może! Napiszcie coś wreszcie.

Tagi: śledzie Śledzie z rodzynkami w occie winnym
11:25,

W KUCHENNYM OKNIE

| Ciasta drożdżowe słodkie | Ciasta kruche, półkruche, tarty | Ciasta serowe, serniki | Ciasta smażone | Ciasta tortowe, rolady, torty, przekładańce | Ciasta ucierane, babki, placki | Ciasteczka, muffinki, gofry | Galarety, auszpiki | Gulasze, potrawki, sosy, dodatki | Kotlety i pasztety jarskie | Kotlety, pulpety i roladki mięsne | Naleśniki, omlety - na słodko | Naleśniki, omlety niesłodkie | Pasty, smarowidła do pieczywa | Pizze, grzanki, zapiekanki | Placuszki na słodko | Placuszki, placki niesłodkie | dania jednogarnkowe | desery | dodatki do ciast i deserów | informacje, apele | mięsa, podroby | napoje | okazjonalne | pierogi, kluski | potrawy z ryb, śledzie | przekąski | przetwory | refleksji czas | sałatki, surówki | sorbety | sosy zimne | w moim ogrodzie | zapiekanki na słodko | zupy, chłodniki
RSS
wtorek, 29 listopada 2011
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Szalenie prosty przepis na pyszne śledzie. Wiem, że jest wielu smakoszy na śledzie marynowane i tylko wyłącznie takie im smakują. Ale myślę,  że na wszelkie inne śledziowe wariacje też  jest nie wąskie grono entuzjastów.  

Grażyna gotuje - bloog.pl

24 lutego 2010 16:44





O mało co nie przegapiłam akcji śledziowej! A to byłby wstyd, bo w komentarzach i na blogu deklaruję się jako miłośniczka śledzi. Przeglądając dziś blogi zauważyłam na Okruszkach śledzia podobnego do jednego z moich. Czym prędzej podbiegłam do sklepu po filety z matjasa i pora ( bo z nim postanowiłam  śledzie zrobić) , namoczyłam i przygotowałam zalewę. Gdy myślałam, jak zrobić śledzie przypomniał mi się jakiś przepis dawno czytany na blogu, na śledzie z białym winem. Takich jeszcze nie jadłam... Do niedawna, bo spróbowałam dosłownie przed chwilą, nie czekając nawet aż się dobrze przegryzą w lodówce...

ŚLEDŹ WYKWINTNY

4 filety z matjasów
pół średniego pora
1 jabłko
1/3 szklanki oleju
½ szklanki białego wina
pieprz czarny i ziołowy, estragon, przyprawa do ryb
Filety namoczyłam często zmieniając wodę i po godzinie były już odpowiednio słone. W międzyczasie pokroiłam pora w.

Sekrety mojej kuchni - bloog.pl

Miałam siły ich upiec, więc ciasto przykryłam i wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia miałam czas dopiero po południu i już myślałam, że wszystko stracone, jednak po uformowaniu, bułki pięknie urosły i dobrze się upiekły. Ale wróćmy do rzeczy. Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na równe porcje (u mnie 15 bułeczek), uformować dowolne kształty, naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (dałam słonecznik, kminek, mak, czarny sezam i siemię lniane). Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny i piec najpierw 10 minut w temperaturze 200oC, a następnie 12 minut w temperaturze 180oC.


komentarze (0) | dodaj komentarz

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

czwartek, 14 kwietnia 2011 15:19

 

To miały być śledzie Pani Meli, ale nie miałam śliwek ani rodzynek. Już wysyłałam J do sklepu,.