O czym chcesz poczytać na blogach?

Sernik na zimno

Kulinaria Ewy

Zaraziła mnie koleżanka z pracy. Dostałam przepis z jednego z portali kulinarnych, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła, czy nie ma go też u Dorotus. Oczywiście był :), a że na przepisach Doroty jeszcze nigdy się nie zawiodłam, skorzystałam z niego przy pieczeniu mojego chlebka.

Chlebek bananowy (banana bread).

Klasyczne połączenie szpinaku i sera feta. Bardzo lubię też wszelkiego rodzaju tarty, dlatego tarta ze szpinakiem jest jedną z moich ulubionych. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi, a także jako danie obiadowe dla mniejszej ilości osób.


  • wtorek, 09 sierpnia 2011
    • Sernik na zimno z galaretką

       

      Nie mam dziś weny na pisanie wstępów, więc będzie krótko ;). Sernik jest bardzo delikatny i lekki. Przygotowuje się go zaledwie kilka minut, a smakuje.

  • Grażyna gotuje - bloog.pl

    Cynamonowe najlepiej smakują z musem jabłkowym z dodatkiem bitaj śmietany. Smacznego!



    Podziel się:
    Trackback: http://bloog.pl/id,4835287,trackback

    komentarze (6) | dodaj komentarz

    Jabłkowy sernik na zimno z malinami

    czwartek,
    Kategorie
    • wszystkie

    Szybka zupa ogórkowa na zimno

    piątek, 31 lipca 2009 18:51

    Gotuj z Cthulhu

    Ale sprawdza się też np. kombinacja brzoskwiń z puszki i galaretki brzoskwiniowej. Kanoniczne są oczywiście truskawki, mniam

    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jedynie dodatkowo sprytnego zabiegu: podgrzewamy ją i rozpuszczamy w małej ilości wody, rozpuszczoną uzupełniamy zimną wodą z lodówki. W ten.

    rustygcr

    W serniku^W senniku egipskim jest napisane:
    galaretki z ananasa/kiwi zrobić nie możesz – kłopoty niespodziewane Cię czekają (to samo, gdy kołka w ziemię, namiot, te sprawy).

    martva

    Agar w serniku na zimno się nie sprawdza (tzn: u mnie się nie sprawdził), draństwo tężeje jak tylko przestanie wrzeć, wlany do masy serowo-śmietanowej tworzy plugawe grudy, którymi się potem pluje. Podobno.

    Gotuj z Paolką

    Miodowiec - tradycyjne ciasto świąteczne. Moja babcia piekła takie na różne okazje. Niestety nie jest ono tak szybkie jak np. sernik na zimno, ale taki jest jego urok.

    Aluminiową. 
    Takie proporcje wystarczają na wypieczenie sernika w dużej blasze ok. 40x26 cm. Na tortownicę proponuję zmniejszyć ilość sera do 1 kg, równocześnie zmniejszając ilość pozostałych składników. 
    Normalnym jest że sernik w trakcie pieczenia może pękać, ale nie należy się tym przejmować, bo kiedy całośc zakryje polewa pęknięcie będzie niewidoczne.