O czym chcesz poczytać na blogach?

Rosół

K&Q-KUCHNIA - Onet.pl Blog

zupa meksykańska
Gorąca, sycąca, ostra zupa niby meksykańska - po prostu z konkretną wkładką. Jadłam ją pierwszy raz u Dzika potem sobie ten przepis zmodyfikowałam, ale zainspirował mnie ten pierwszy raz.
potrzebne produkty:
- mięso mielone
- kiełbasa
- pomidory
- papryka
- cebula
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy, zioła
- masło
- rosół lub wywar z warzyw (dla leniwych kostka rosołowa)

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać do tego mięso mielone i podsmażyć. Do dużego garnka wlać rosół, wrzucić kukurydzę, fasolę. Gdy wywar będzie gorący dorzucić mięso, dorzucić pokrojone pomidory (najlepiej potraktować je malakserem). Na koniec dodać przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, bazylia) oraz do smaku koncentrat pomidorowy.

K&Q (19:24)
Proszę o komentarz

moje początki w życiu - Onet.pl Blog

to jest super
  • sos serowy do brokół i nie tylko


13 marca 2012
POMIDOROWA ZAMIAST ROSOŁU

 składniki:

  • świeże i dojrzałe pomidory - 1 kilogram
  • cukier - 1 szczypta
  • Rosół cielęcy.

Kuchnia na wzgórzu

I wraz z cebulą przesmażyć na oleju, podlać małą ilością wody, żeby całość bardzie poddusić niż usmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem dodać soczewicę. 

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Każdy pierożek z góry smarujemy jajkiem rozrobionym z mlekiem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, na samo dno piekarnika wstawić garnek z wodą, wstawiamy pierogi i pieczemy do zarumienienia.  Podawać można z sosem - u mnie był to jogurt wymieszamy z liśćmi kolendry, doprawiony kuminem.


( to był mój obiad w pracy ) 
Tagi: cebula czosnek kumin pierogi soczewica
08:17, dyrdymalki , Kuchnie świata
Link Komentarze (4) »
sobota, 10 marca 2012
Rosół domowy wg mnie

Ostatnio zadano mi pytanie jak robię rosół. Czy dodaję kostki rosołowe znanych firm ? jeśli tak to które … Hmm.. a po co.

Kuchnia - Przepisy Adriany

Tagi: Kuchnia Przepisy Adriany Piersi z kurczaka w sosie grzybowym przepisy kulinarne
17:17, adrianamilner
Link Komentarze (1) »
środa, 18 stycznia 2012
Rosół z domowym makaronem

Najlepszy rosół ugotujemy z mięsa wołowego z kością z przerostami tłuszczu ( może być pręga ) oraz z dodatkiem kurczaka lub indyka. Można też ugotować z samego kurczaka, albo indyka, ale wtedy będzie delikatniejszy. Mięso zawsze zalewamy zimną wodą i gotujemy na MAŁYM OGNIU. Na początku gotowania, należy wywar odszumować. Po godzinie gotowania dokładamy włoszczyznę ( marchew, seler, korzeń pietruszki, por, ćwiartkę wloskiej kapusty, cebulę ) i przyprawy. Wywar uzupełniamy zimną wodą. W sumie ja gotuję rosół ok. 3 godzin, bo jeśli dłużej się gotuje to jest  smaczniejszy. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Moja mama.

W mojej kuchni…

  • Kawałek kurczaka, ja użyłam udka 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartkę selera
  • połowę z małego pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kostka rosołowa lub przyprawa typu jarzynka
  • 2 ziela angielski
  • 2 kulki pieprzu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, mięso płuczemy. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na palnik, uprzednio dodając liście i ziela. Międzyczasie rumienimy nad innym palnikiem cebulkę do uzyskania koloru ciemnobrązowego, wrzucamy ją do gotujących się warzyw. 

Aby rosół był klarowny musimy postawić go na małym gazie, żeby lekko “pyrkał”  i gotować pod uchyloną przykrywką, inaczej może zmętnieć.

Gdy rosół w końcu się zagotuje, możemy dojrzeć kawałki szarych paprochów, to pozostałość po mięsie należy je delikatnie zebrać łyżką i wyrzucić. Na tym etapie dodać do garnka kostkę rosołową. Rosół zostawiamy na malutkim ogniu i tak gotujemy około godziny. Po upływie tego czasu proponuje sprawdzić smak, jeżeli zaistnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawą typu jarzynka. 

Rosół podaję tradycyjnie z makaronem nitki, można posypać.