O czym chcesz poczytać na blogach?

Rogaliki

Home! Sweet Home!

    Przejdź do wpisu „Chlebek bananowy z orzechami”
  • Dodaj komentarz do wpisu „Chlebek bananowy z orzechami”
  • Rogaliki

    Przepis na rogaliki dostałam kilka lat temu od koleżanki Asi. Do tamtej pory ciasta drożdżowe (nie wiedzieć czemu) nigdy mi nie wychodziły. Asia stwierdziła, że to na pewno wyjdzie i miała rację :) Przepis nigdy mnie nie zawiódł. Wykonanie jest szybkie, proste i przyjemne, a efekt końcowy zachwyca za każdym razem :)  Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Ja zazwyczaj robię kilka różnych, żeby zadowolić wszystkie kubki smakowe ;) Rogaliki nadają się idealnie na śniadanie (można zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce do rana), jako przekąska, podwieczorek, czy drugie śniadanie dla naszych pociech. Baaaaardzo polecam, a wpis dedykuję Asi :)

  • W zaściankowie - bloog.pl

    932 601 bloogów | losowy bloog | poleć tego blooga | inne bloogi | zaloguj się | załóż blooga

    W zaściankowie

    Kategorie
    • wszystkie
    • | Cytaty
    • | Książkowo
    • | Kuchennie
    • | Robótkowo

    Zdjęcia w galeriach.


    Rogalikowo

    środa, 10 listopada 2010 21:52

    Ponieważ obiecałam zamieścić przepis na rogaliki. Niniejszym to czynię. Oryginalny przepis znajduje się tu RRRRRogaliki

    foto...kulinary...specjal...recepture...

    …rogalik w dziwnym kraju o jeszcze dziwniejszej nazwie: polska
    przynosił skojarzenia z dostatkiem, bogactwem, pewnego rodzaju tzw. delicją
    spożywaną przez przedstawicieli arystokracji przy śniadaniu do kawy, może to pozostałości schematów myślowych z poprzedniej epoki ustrojowej…

     …dziś zapomnę o tej biednej krainie nad Wisłą i jej
    stereotypach, czyniąc z mych rogalików danie obiadowe lub kolacyjne…

     

    …francuskie ciasto zastosowałem już przy okazji
    przyrządzania Przysmaku francuskiego

    …tym razem zwinę te elastyczne płaty w rogaliki i upiekę z

    w kolorach pokrzywy

    17:04, kolorowapokrzywa , piernikowe
    Link Dodaj komentarz »
    wtorek, 24 stycznia 2012
    Rogaliki zatapiane

    Ostatnio zachciało mi się czegoś drożdżowego. Kupiłam drożdże i nic nie stało na przeszkodzie by coś zrobić. Był tylko jeden mały problem... co tu wybrać ;) Na początku mojej kulinarnej przygody często robiłam pewne rogaliki. Były moim drugim wypiekiem w życiu ;) Tak więc pomyślałam, zrobię rogaliki. Jednak nie mogłam znaleźć tego przepisu. No nic, trudno. Poszukam czegoś innego. Z pomocą przyszłam mi jedna z moich ulubionych stron. Zainteresowałam się tymi rogalikami dlatego, że mają ciekawy sposób przygotowania.I mogę powiedzieć, że naprawdę warto je zrobić. Bo smak mają wyjątkowy. Miękkie, a jednocześnie chrupiące i mocno maślane. Pyszne. Na drugi dzień już tracą trochę świeżości i chrupkości, jednak mimo to są pyszne i nie da się powstrzymać przed sięganiem po kolejny. ;)

    Ewolucja w kuchni

    żaroodpornego ( koniecznie z pokrywką!) i piec w 180 - 200oC. Ciężko podać konkretny czas,

    to zależy od grubości kawałków, zazwyczaj zajmuje to około godziny. Ważne żeby żeberka

    miały brązowo-złocisty kolor i były miękkie.

     

     

    Tagi: żeberka żeberka wieprzowe żeberka w miodzie
    13:41, ewolucjawkuchni , mięso
    Link Dodaj komentarz »
    Kruche drożdżowe rogaliki

    Upieczenie rogalików z kruchego ciasta drożdżowego nie jest wcale wielką sztuką. Przepis

    został uproszczony przez moją mamę do minimum. Ciasto można zagnieść w wolnej chwili,

    schować do lodówki, a rogaliki zawinąć i upiec nawet dwa dni później. To ciasteczka, które

    sprawiają wrażenie, że zrobienie ich wymagało niebywałych umiejętności oraz wiele czasu.

     

     

    Składniki:

    • 750g mąki,
    • pół szklanki cukru.

    Przepisy na ciasto, desery ... i nie tylko

    Tagi: budyń ciasto rodzynki sernik sernik gotowany twaróg
    14:39, chanya13 , Serniki, ciasta z serem
    Link Komentarze (9) »
    czwartek, 13 stycznia 2011
    Rogaliki drożdżowe z lodówki.

    A miało być tak pięknie. Jakież było moje przerażenie jak zobaczyłam nutellę na blaszce a nie w rogalikach. Ale po kolei. Z podanej porcji wychodzi 64 rogaliki. Pomyślałam sobie połowę zrobię tradycyjnie z marmoladą a resztę z nutellą. Co niektórzy będą bardzo zadowoleni.

    Jak pomyślałam tak zrobiłam. Na pierwszy rzut poszła porcja z marmoladą, a następnie z nutellą... pięknie wyciekła. Trudno, więcej nie zrobię. Jednak po dokładnych oględzinach okazało się, że nie z każdego rogala wyciekła, a o ile wyciekła to i tak nie cała. Wierzcie mi to co w nich pozostało to po prostu niebo w gębie.

    Następny rzut na pewno też.