O czym chcesz poczytać na blogach?

Rogale marcińskie

Powierniczek - bloog.pl

10 listopada 2010 20:48

U nas znów rogalowe szaleństwo. Uwielbiam rogale marcińskie. W tym roku jem codziennie od niedzieli. Czasem kawałek, czasem cały. A cały rogal to 250g i wiecej. Przez te kilka dni moge pójśc "w wagę". Mam to w nosie. Czasem smaczne jedzenie staje się największą radością, potem - jedyną. Oby nie za wcześnie.

uGAMELA

I posypany orzechami, nadziany białym makiem z mielonymi migdałami, orzechami i cukrem. 

Kiedyś rogale marcińskie wypiekane były tylko w okresie imienin św. Marcina. Dziś można je kupić przez cały rok, ale i tak największym powodzeniem cieszą się na początku listopada.

Grażyna gotuje - bloog.pl

9:14

MAKOWIEC
Robiłam rogale marcińskie i zostało mi sporo masy makowej. Postanowiłam zrobić makowiec, ale nie miałam miejsca w piekarniku, bo rogali było sporo... Zdecydowałam się spróbować moje ciasto na makowiec w kuchence mikrofalowej. Z tego samego ciasta robię też jabłecznk - zamiast masy makowej kładę mus jabłkowy. Oto przepis:

mały świat zuzy - Onet.pl Blog

19 ależ tu tłum :D

10 listopada 2007
Święto Niepodległości, Rogale Marcińskie i coś jeszcze...

Hej! Jutro Święto Niepodległości, najważniejsze święto dla naszego narodu. Święto upamiętnia odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918r

Przepisy



Od listopada 2003 rogale muszą spełniać następujące warunki: ciasto półfrancuskie, nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.

Aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie" lub "rogale marcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Rogal jako Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej

.

I gruszki posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcje nadzienia. Zwinąć, rogi zagiąć. Rogale ułożyć w wyłożonej papierem blasze. Piec na złoto w 200 C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, posypać orzechami.

Szczegóły wpisu

Komentarze:

Niecierpek w kuchni.

| dodatki | makarony | pizza | przekąski | przetwory | ryby | sałatki | sosy | spotkania kulinarne | torty | zupy | żarty
RSS
piątek, 11 listopada 2011
Rogale marcińskie.

Chociaż u nas w Krakowie tradycji rogali na św. Marcina nie ma (a szkoda), to od rana objadamy się prawdziwymi rogalami prosto z Poznania! To dzięki zapobiegliwości cioci Miry, które takowe przysłała. :))

Szkoda, że sama nie potrafię takich upiec. Podstawą nadzienia takiego rogala jest biały mak, a takiego to w Krakowie chyba nie ma. :(

Takie rogale pożeramy i Poznaniakom zazdrościmy! :)

Tagi: ciasta Poznań Rogale św Marcin
13:07, kasiask , ciasta
Link Komentarze (5) »

Slow Dizajn | Bądź slow :)

Gryczanej konfitury kraśnicki kordiał żurawinowy kuchnia małopolska kuchnia raciborska kuchnia regionalna kuchnia wielkopolska kąpiele naturalne lasowiacka nalewka żurawinowa likiery Manufaktura Czekolady mermecka przystawka do mięsa ogórki kiszone pierogi z kaszą gryczaną i białym serem piwo przetwory pyry rogale marcińskie samowar slow dizajn slow food slow life sok brzozy z żurawiną sok jabłkowo - zurainowy spiżarnia staropolska żurawina z dodatkiem gruszki i skórki pomarańczowej syrop leczniczy z żurawiny po mermecku szampan tradycyjne receptury whisky zapomniane przedmioty ziemniaki żurawina żurawinówka mamocka.