O czym chcesz poczytać na blogach?

Risotto

Cucinissima

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dodatki do dań, Pierwsze dania i oznaczony tagami dodatki do dań, kuchnia włoska, risotto, ryż, szafran. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Do jednego wielkiego pastelowego worka

      Września 2011 11:36

      Opcje

      • Przejdź do wpisu „Wprowadzenie, uporządkowanie i takie tam”
      • Dodaj komentarz do wpisu „Wprowadzenie, uporządkowanie i takie tam”

Archiwum

  • Wrzesień 2011

Kategorie

  • Wszystkie
  • bezjajecznie bajecznie
  • jak, po co i dlaczego?

Tagi

  • dobry przepis na muffinki
  • jak gotować ryż
  • muffiny nie rosną
  • najlepsze muffinki
  • najlepsze przepisy
  • prawdziwe risotto
  • risotto z pieczarkami
  • sprawdzone.

można gościom

sylwestrowo-noworoczne risotto z kalafiorem

Styczeń 1, 2010

czy mikołaj zna wasze upodobanie do gotowania i przyniósł wam pod choinkę jakieś książki kucharskie? nam tak.

przepis na risotto z kalafiorem pochodzi z „włoskiej wyprawy jamiego” (olivera oczywiście). krążyliśmy wokół tej książki długo, aż w końcu znalazła się pod naszą choinką. risotto to pierwsza rzecz, którą wypróbowaliśmy, udała się doskonale.

to właściwie dwa przepisy w jednym. najpierw robimy białe risotto z dodatkiem cebuli, czosnku i selera naciowego, wzbogacone kalafiorem. a potem (a właściwie równolegle lub nawet wcześniej) posypkę z czerstwego chleba, anchois i ostrej papryki. delikatne i subtelne, miękkie i kleiste risotto łączymy z chrupkimi, słonymi i pikantnymi mikrogrzankami. coś wspaniałego.

w sylwestrowy wieczór jedliśmy warzywa z sosem tuńczykowym, zupę cukiniowo-łososiową, sałaty, piliśmy pyszne sauvignion blanc cloudy bay z nowej zelandii,  a potem poszliśmy zgłodnieć oglądając fajerwerki. udało nam się nabrać nieco apetytu i wtedy na stół wjechało risotto w towarzystwie tblilisuri marani.

a.

Włoskie smaczki i przysmaczki

Do 200 stopni. Małej rybie starczy pół godziny, nasza duża, dwuosobowa, piekła się 40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy oddzielić od skóry mięso, które cudownie odchodzi całymi filetami, no i jest po prostu boskie. Mniam.

Tagi: dorada ryba pieczona
23:58, maggdat
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 stycznia 2011
"pomarańczowe" risotto z dynią

Każdej jesieni i zimy zadziwia mnie niezmienne obfitość przygotowywanych z wielkim zacięciem dań w pięknym, nasyconym pomarańczowym kolorze, jakby na przekór ogarniającej wszystko szarości. Trochę to dziwne że zauważam to dopiero tutaj, bo przecież dynia jest jednym z tych nielicznych warzyw, które u nas rosną wcale nie gorzej niż w krajach południowych. A jednak w szkolnej stołówce nigdy mi nie podano pomarańczowej zupy. Może to wynik tutejszego zamiłowania do kolorowego jedzenia?

Takie risotto na.