O czym chcesz poczytać na blogach?

Ricotta

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Przykryty lnianą ściereczką. Okno balkonowe jest zawsze uchylone, więc ma dość chłodno.
Czy opłaci się robić taki ser w domu?. Biorąc pod uwagę finanse, tak.

Koszt 10 litrów mleka to 17 PLN, nie liczę podpuszczki, która kosztuje grosze na allegro.

Za 1,5 kg takiego sera zapłaciłabym 54 PLN, Cena w Warszawie to 36 PLN za kg.


 

 

 

 

 

 

 

 



Podziel się:
Tagi: ser, mleko, podpuszczka, dojrzewanie, czosnek niedźwiedzi, sól

komentarze (3) | dodaj komentarz

Caciotta di Urbino i Ricotta, sery włoskie domowej roboty

czwartek,

Przygoda z kuchnia...

 

 Pozdrowienia z wiosennego Mediolanu

 

 

16:05, alf19 , Pierwsze danie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 marca 2010
Gnocchi z ricotty i parmigiano

Dzis gnocchi z ricotty i parmigiano. Pod wieloma wzgledami przypominaja one nasze leniwine pierogi z tym, ze sa bardziej ostrzejsze w smaku. Bardzo popularne w okolicach Turynu. Sa proste i szybkie w wykonaniu.

Skladniki na 4 osoby:

  • 300 g ricotty

mniam....mniam... - bloog.pl

(3) | dodaj komentarz

sycylijskie rurki z ricottą....

środa, 23 września 2009 15:23
....przepis o takiej nazwie kiedyś znalazłam w necie... zapisałam i dziś zrobiłam. Kruche rurki w smaku podobne do faworek, wypełnione delikatnym serkiem ricotta. Do ricotty można dodać kawałki czekolady, owoce... wszystko na co macie ochotę. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek....



250g mąki
2 łyżki cukru
25g masła
100 ml wytrawnego białego wina
250g ricotty
1 łyżeczka cukru pudru
50g czekolady gorzkiej
łyżeczka śmietany
białko jajka
olej słonecznikowy

Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować je cienko i wyciąć szklanką okręgi. Nawijać je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia.

Cioccolato Gatto

    W kąpieli wodnej

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z mielonym sezamem. Masło ubić z cukrem, dodać mąkę i mleko. Mieszać aż uzyskamy duże okruchy. Z ciasta ulepić wałeczek - górną część pozostawić półokrągłą, boki i spód spłaszczyć. Całość owinąć folią spożywczą i schłodzić kilka godzin lub w zamrażarce ok. 1 godziny. Po tym czasie pokroić na tyle części ile mamy babeczek (14-16). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 5 minut w 180st.C - po tym czasie jeśli zmieniły kształt (moje za bardzo urosły) blaszkę wyciągnąć z piekarnika i za pomocą dwóch noży spłaszczać boki formując kształt nagrobka. Dopiec jeszcze ok. 4 minut aż zaczną się lekko rumienić. Zostawić do ostygnięcia na blaszkach. Czekoladę przelać do małych papierowych tutek i zrobić napisy R.I.P.

Buon Appetito! :)

Tagi: bakalie dynia jogurt mascarpone orzechy przyprawy korzenne ricotta
18:03, viridianka ,.

Moje poczynania kulinarne

Haftowanki-cuda-wianki
Pisz blog
Dodaj blog do ulubionych
Wersja mobilna

zamów newsletter

Moje poczynania kulinarne

...czyli rosse5 od kuchni...
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciastka | Muffinki | Placki, pierogi, naleśniki | Potrawy mięsne | Serniki | Zapiekanki
RSS
wtorek, 27 kwietnia 2010
2. Zapiekane Bolognese;)

Bardzo posmakowały nam zapiekanki:) więc idąc tym tropem postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Gosi. Spaghetti Pie, bo tak nazywa się ta potrawa, u Gosi wygląda jak pizza, ja zrobiłam ją w naczyniu żaroodpornym jak zapiekankę. Było to pierwsze moje zetknięcie się z serem ricotta, ale przyznam, że w tym zestawieniu bardzo mi zasmakował:)

biosfeera blog

Bazylii,

1/2 Made in Poland - kotlecik marchewkowo-słonecznikowy podawany z ziemniakami zapiekanymi w ziołach i sałatką,


W rewelacyjnej cenie 25zł:)

Serdecznie zapraszamy


skomentuj (0)

2011-04-05 10:25:20
Zestaw dnia na wtorek, 5 kwietnia:

Kremowa rewelacja - zupa krem soczewicowo-kokosowa podawana z grzankami,

Green heaven -  naleśniki szpinakowe nadziewane serem ricotta, płatkami migdałów polane sosem jogurtowo-szczypiorkowym,