O czym chcesz poczytać na blogach?

Quiche

Cookie vel Yuki, Chow Chow i rozterki osobiste... - Onet.pl Blog

Nie, ale nic ci w tym nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie.
No normalnie głodzić mnie będą! Łajzy jedne!
- Gdzie tu jest wyjście?
- A po co ci wyjście? - Tarta popukała się w czoło.
- No jak to po co, żeby wyjść! - czy ona jest głupia?!
- Przecież możemy się teleportować.
No tak. Całkiem o tym zapomniałam.
- A gdzie się mam teleportować?
- Na basen.
No to na basen. I co, będziemy robić chimery z chloru?! Niezbyt rozsądny wybór.
Ta teleportacja to bardzo fajne uczucie. Tak człowiek się kręci, a zaraz potem już jest tam, gdzie chciał być. Znaczy, na basenie.
Chwila moment, gdzie Quiche i reszta?!
Chyba się teleportowałam na nie ten basen, co trzeba...
Jeszcze raz. Teraz na odkryty.
Pudło.
Do trzech razy sztuka, trzeci basen był właściwy.
- No, to co mam robić? - zapytałam wesolutko.
- Czekać.
- Na co czekać, po to się tak spieszyliśmy, żeby czekać?!
- Mew Mew mają tu dzisiaj być. - wyjaśnił Pai.
- Aha... I my na nie czekamy?
- Tak.
No i czekaliśmy. Czekaliśmy. I czekaliśmy... I czekaliśmy... I czekaliśmy...
- Są! - wydarłam się. - Właśnie wchodzą!
- Lecimy. Znaczy, teleportujemy się! - zarządził Quiche.
- I znowu trafię nie tam, gdzie.

pasta e ceci - Onet.pl Blog


05 kwietnia 2009
Koniec z hibernacją???
Sama nie wiem, jak to się stało, że przedłużyła się tak bardzo moja dieta poświąteczna. Ale wiosna idzie więc ten kto "śledził" moje kuchenne poczynania, z całą pewnością nie może teraz narzekać na zbędne kilogramy:):):)

No dobra Eliowska wraca z wczasów dietetyczno - leniuchowych i czasami coś zapoda, co by nikt nie popadł w anemię:) No nie, Teodor?:)

Na początek quiche.

 
QUICHE Z RADICCHIO I FASOLĄ

opakowanie gotowej pasta brisée,
2 jaja,
150 g sera typu robiola,
150 ml mleka,
pół główki czerwonego radicchio,
100 g bekonu pokrojonego w kostkę,
100 g sera typu asiago,
150 g fasoli,
4 listki szałwii,
ząbek czosnku,
oliwa,
sól, pieprz.

Fasolę moczyć przez 12 godzin. Ugotować z połówką ząbka czosnku i szałwią. Resztę czosnku z oliwą rozgrzać i podsmażyć na niej bekon. Dodać radicchio poszatkowany i poddusić kilka minut. Jajka rozmącić z solą.

Kuchenne Rewolucje Giny M.

Wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!

Tagi: curry jajka faszerowane śniadanie tuńczyk wielkanoc
21:02, ginam35 , Przystawka
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 marca 2012

  Quiche  z  tuńczykiem

 


LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Temperatura 230-240st. przez 35- 40 minut. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210st.

 

Drugi chleb, ten, który rósł przy oknie balkonowym, piekłam z 45 minutowym opóźnieniem, wcześniej po wyjęciu pierwszego musiałam jeszcze zaczekać aż, podgrzeje się piekarnik do odpowiedniej temperatury. Czas i temperatura pieczenia, podobna jak przy pierwszym chlebku.

Oba chlebki wyszły znakomite!
Waga po upieczeniu:, 768g i 749g


 

 

 

 



Podziel się:
Tagi: pszenny, żytni, mąka owsiana, siemię lniane, krok po kroku

komentarze (15) | dodaj komentarz

Mini Quiche z papryką, cukinią i kiełkami fasoli mung

Z pamiętnika wegetarianki

A następnie przykrywamy je masą. Wierzch ewentualnie dekorujemy wedle uznania. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Kiedy tarta jest gorąca, trudno przełożyć ją na talerzyki, więc najlepiej sprawdza się na ciepło, ale nie prosto z pieca, albo jako przekąska w temperaturze pokojowej. Polecam podawać ją z sałątką z soczystych warzyw albo sosem pomidorowym doprawionym np. bazylią i oregano. Smacznego


Lena w kuchni

Jogurt mieszamy z jajkami, połową startego sera, solą i pieprzem.

Kiedy spod tarty jest podpieczony wyciągamy go z piekarnika, zmniejszając jednocześnie temperaturę w piekarniku do 180oC.

Grzyby mieszamy z masą jogurtowo-jajeczno-serową. Wylewamy na ciasto francuskie, a z wierzchu posypujemy resztą startego sera żółtego.

Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Tarta jest gotowa kiedy z wierzchu się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy tartę na 5-10 minut i dopiero po tym czasie kroimy.

Smacznego!

Tagi: czosnek grzyby jajka jogurt ser tymianek
09:38, czingos , quiche,tarty
Link Dodaj komentarz »

Kółko polsoftowych pań i panów domu

Kategorie: Wszystkie | DEKORACJE | DESERY | GOTOWANIE | OGRODNICTWO | PODRÓŻE KULINARNE | PORADY | PORZĄDKI | PRZETWORY | ZAKUPY
RSS
piątek, 11 czerwca 2010
Ambasador
...czyli w wolnym tłumaczeniu Murzynek z kokosem Dziś po pysznym Murzynku Patrycji postanowiłam zamieścić konkurencyjne ciasto, tyle że na razie zdjęcie ciut mniej wyraźne. Ale jak tylko upiekę to zdjęcie podmienię. A zatem rozpoczynam moją przygodę z blogiem :-)
Więcej »

Tagi: kakao kokos murzynek
14:48, pbpolsoft , DESERY
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 07 czerwca 2010
Tarta łososiowa
Kolejne wcielenie tarty - tym razem w wersji słonej zwanej quiche (czytaj kisz - straaasznie trudna nazwa i jakaś mało smakowita). Przepis od Ewy, która.