O czym chcesz poczytać na blogach?

Puree

Terapia sokami - Terapia Gersona - szczegółowy opis. Wszystko co chcesz wiedzieć... - Onet.pl Blog

Czas gotowania: 60 minut;

Porcje: 4

Składniki: 2 średnie nieobrane i posiekane buraki, l duża obrana i posiekana cebula, l średnia nieobrana i posiekana marchewka, 2 duże nieobrane i posiekane pomidory, posiekane liście czerwonej kapusty, l liść laurowy,woda, l łyżka octu jabłkowego, sok z 1/2 cytryny, zioła, jogurt, pietruszka


Pokroić cebulę, buraki, marchewkę i pomidory bez obierania (z wyjątkiem cebuli!). Włożyć do dużego garnka. Dodać poszatkowane liście kapusty i liść laurowy. Zalać wodą dodając ocet jabłkowy, sok cytrynowy i zioła.

Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez l godz. Zrobić puree (w elektrycznym blenderze lub ręcznym przecieraku do warzyw), podawać z jogurtem,ozdobione.

Trójmiejskie Centrum Ślubno Eventowe

Mozarella, sos z bazylią

Sałata z ”DALEKICH MÓRZ”
sałata, pomidor, ogórek, krewetki , paluszki krabowe, sos koniakowy

Sałata z tuńczyka
sałata, ogórek, jajko, tuńczyk, fasola, czerwona cebula

Dania główne

Trio: Pierożki z cielęciną , musem z wołowiny, z indykiem i szpinakiem

Naleśniki Bergamo ze szpinakiem i orzechami na musie z miodu lipowego

Tagliatelle z prawdziwkami oprószone wiórkami parmezanu

Łosoś w sosie kaparowym z puree ziemniaczanym

Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym z duszoną marchewką
i puree ziemniaczanym

Wstęgi z polędwicy w sosie z gorgonzoli i talarkami ziemniaków

Sandacz z pieca w sosie lemonkowym z domowymi kopytkami

Polędwica w sosie winno - grzybowym z ryżem jaśminowym

Kaczka po polsku z buraczkami i majerankiem

Pieczona pierś kurczaka z czuszką, bobem, bulwą kopru włoskiego, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym podawana z ziemniakami

Wątróbka cielęca marynowana w porto z puree.

anna.blog

Stopniu chowało się w zakamarkach umysłu przeświadczenie, że to coś w rodzaju WRAŻENIA przekroczenia granicy "panuję nad wszystkim". A tu taka niespodzianka...
Robi się niedobrze, więc myśl mam taką, żeby coś wrzucić do żołądka. Ale jak zwizualizuję przed sobą kanapkę, to - słowo daję - czuję,jak mi żołądek pęka w szwach. Co jest? - myślę. Skoro burczy a mam pełen brzuch - to widać coś się pozmieniało.... i znów zanim znajdę sposóbna nudności - rzygnę sobie to tu, to tam...
Leżę dalej - widzę - leci reklama. Siedzi rodzina i wpitala puree z sosem.
Nagle czuję, jak mi żołądek przyrasta do krzyża, dostaję ślinotoku a na myśl o puree czuję, że żołądek jest pusty i głęboki jak studnia! A wersja "puree" pojawiła się jakieś 20 sekund po wersji "kanapka".

I co? G..no, nie ma mleka a poza tym za późno na puree. Zapchałam się marchewką, efektem czego cały czas mi niedobrze. Cały czas mi niedobrze bo nie zjadłam tego, co Dziecię chciało! A bu.

Młode ma już łapki i nóchy, może dawać równo w jedną i w drugą stronę brzucha. Na szczeście jest to dla mnie aktualnie.

Sekrety Kuchni Wegetariańskiej

marchew

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

kwasek mlekowy

masło

zielona pietruszka


 

PIRÓG: Kaszę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniaki gotujemy z przyprawami, odparowujemy, gnieciemy na puree, na którym roztapiamy masło. Rozprowadzamy po powierzchni kaszę gryczaną i odstawiamy na ok. 10 minut. Ser ugniatamy w większym naczyniu, dodajemy puree z kaszą, gomasio, zgnieciony ząbek czosnku, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Nakładamy do małej, "babkowej" blaszki, posmarowanej masłem, posypanej bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do części tej mieszanki możemy dodać zmieloną gotowaną fasolę, otrzymamy 2 smaki.

Dostateczna ilość soli, pieprzu, kaszy gryczanej i białego sera daje w efekcie lekko kwaśny, świeży smak, potrawa nie jest mdła. W proporcjach.

Plaża w kuchni

Na opakowaniu -łącząc proszek z wodą i oliwą .

Polewamy sałatkę sosem -ozdabiamy natką pietruszki .

Wstawiamy do lodówki aby sałatka przeszła smakiem

Tagi: sałatka
10:53, rapakulec831
Link
czwartek, 08 marca 2012
Puree z ananasów

Składniki

  • 2 puszki ananasów w plastrach
  • 2 kieliszki białego
  • wytrawnego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • cukier

Sposób przyrządzenia

Ananasy odsączamy z zalewy.

Miksujemy je, aby uzyskały konsystencje musu.

Przygotowujemy sos: sok od anansów łączymy z winem, zagotowujemy.

Dodajemy makę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Po raz kolejny zagotowujemy i gotujemy około 3 minut.

Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem.

Odstawiamy do wystygniecia.

Do pucharków nakładamy puree i polewamy sosem