O czym chcesz poczytać na blogach?

Pulpety

Moje wyczyny w kuchni krok po kroku

    Wpisu

    Komentarze:
    (0)
    Tagi:
    • kurczak w sosie słodko-kwasnym
    Kategoria:
    • Dania obiadowe
    Autor(ka):
    joanna.marko
    Czas publikacji:
    czwartek, 06 października 2011 14:48

    Opcje

    • Przejdź do wpisu „Kurczak w sosie slodko - kwasnym. ”
    • Dodaj komentarz do wpisu „Kurczak w sosie slodko - kwasnym. ”
  • poniedziałek, 26 września 2011
    • Domowe pulpety w sosie pomidorowym z Penne makaronem.

  • tokio_hotel

    Co?!
    - Wiadro! Z resztą, nie będę sie z wami kłócić! Jestem głodna i pragnę pożywienia.
    - No w sumie to ja też - przytaknęła Julka - wiecie co bym zjadła? Kapustkę kiszoną... i gulasz.... i pampuchy...
    - Nooo - rozmarzyła się Olka - a później popiła zimnym piwkiem...
    - Oooohhh... - wszystkie trzy wydały z siebie długie westchnienie po czym rzuciły sie na półki z żarciem. Nie znalazły jednak ani pampuchów, ani gulaszu ani nawet kiszonej kapusty - ku wielkiej uciesze Pauli, bo to tylko potwierdzało jej hipotezę o wsiowych marketach - zgodnie więc zadecydowały, że zrobią sobie dziś wieczorem warzywa na parze i pulpety w sosie koperkowym.
    - Oh, ciekawe czy Bill też tu kupuje pulpety! - Julka nadal rozpływała się nad możliwością zakupienia wyrobów mięsnych w sklepie swojego idola (:D)
    - Zapewniam Cię, że nie - odpowiedziała Paula wpychając trzy paczki ciastek z masą orzechową do koszyka
    - A to niby dlaczego?! - oburzyła się Julka - niszczysz moje dziecięce marzenia!
    - A to bardzo mi przykro - włączyła się do rozmowy Alex zmagająca się dotychczas z wyborem czekolady truskawkowej - ale Paula ma rację, on nie kupuje tu pulpetów, bo nic nie je, proste!
    - Nie prawda! - upierał sie Jul - on je! Tylko ma dobrą przemianę.

    przez żołądek do serca, a czasem też trochę niżej

    Tylko teraz jest ciemno.
    I czuję, że mi się spać wcale nie chce.
    - Bardzo jesteś zmęczony?
    - No tak trochę, a co?
    - Bo wiesz, ja ugotowałam obiad...
    - To może rano, dobrze?
    - Eee, no dobra, niech mi będzie.
    Chwila milczenia.
    - Ale wiesz co, skoro mówisz, że tak Ci się nie chce spać, to wiesz, jest kilka sposobów...
    - No, ale jak mi uśniesz?
    - To usnę.
    - Jak uśniesz to się wkurzę.
    - No to zrób tak, żebym nie usnął.
    - Ok.

    I było lepiej niż ostatnio. A ostatnio było lepiej niż przedostatnio.
    ;)

    Tagi: pulpety, sos pomidorowy

    skomentuj (0)

    02:29:05 2009-07-03

    003. Kalafiorowa mix.

    Na drugi dzień pulpetów skończyła się fasolka szparagowa. A. zatem dzielnie ruszył do sklepu i wrócił dumnie ze zdobyczą - dwoma główkami kalafiora. Biorąc pod uwagę fakt, że od mojego przyjazdu kalafior jest zasadniczym wręcz składnikiem naszego menu, uczucia miałam mieszane. Z jednej strony - kalafior jest dobry, zdrowy i łatwo go przyrządzić. Z drugiej - kalafior jest dobry i zdrowy, ale ile można go jeść? Niemniej, do pulpetów i.

    W mojej kuchni…

      Wieprzowego lub drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • łyżeczka przyprawy typu jarzynka
    • 1 duże jajko
    • 1 duż cebula drobno posiekana i podsmażona aczkolwiek nie musi być, ja nie podsmażam, moja mama tak
    • pół czerstwej bułki namoczonej wcześniej w wodzie i odciśniętej, można także zamiast bułki dodać bułkę tartą (garść), osobiście wolę to drugie rozwiązanie i często stosuję je także przy pulpetach w sosie pomidorowym
    • kilka łyżek mąki do obtoczenia pulpetów

    Mięso należy dobrze wymieszać z jajkiem, bułką, przyprawami w tym solą i pieprzem oraz cebulką. Uformować pulpety i obtoczyć je w mące jednocześnie otrzepując z jej nadmiaru.

    Do garnka nalać wodę, tyle by zakryły one delikatnie pulpety, lekko posolić i zagotować. Mięsne kulki kłaść do wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 – 30 minut.

    Sos:

    • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka śmietany do sosów
    • posiekany świeży koperek
    • szczypta natki pietruszki
    • pół kostki rosołowej
    • sól i pieprz jeżeli zaistnieje taka konieczność

    W osobnym naczyniu wymieszać 2/3 szklanki wody z mąką i śmietaną, by śmietana się.

    ciasto domowe

    • przyprawy typu : sól , pieprz czarny lub gotowa np. do sznycli

    WYKONANIE:

    Mięso opłukać i zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem.

    Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy i kaszę mannę , a jeżeli ktoś woli bułkę to mieli ją razem z mięsem.

    Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę.

    W dużym garnku postawić wodę do gotowania pulpetów , ale nie za dużo żeby nie trzeba było odlewać nadmiaru bo będzie uzyta do sosu.

    Następnie wytaczać w rękach małe kuleczki , trochę większe od orzecha włoskiego. Bo im mniejsze pulpety tym krócej gotujemy.

    Gdy mamy wytoczone kulki , każdą przed wrzuceniem na wrzątek obtaczamy w mące.

    Gotujemy ok 20 -30 minut.

    Robimy sos.

    SKŁADNIKI:

    • przecier pomidorowy
    • mąka pszenna
    • śmietana
    • przyprawy : sól ,pieprz, papryka czerwona ,bazylia świeża ew. suszona w proszku

    WYKONANIE:

    Do gotujących się pulpetów dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i zagęszczamy śmietaną z mąką.  Całość zagotowujemy ot i cała filozofia sosu.

    Pulpety.

    Misiek pichci dla Żuczka

    Smaku
    Majanowe pieczenie
    Mirabelka
    Moje wypieki
    Rodzinna Kuchnia
    White Plate
    Pisz blog
    Dodaj blog do ulubionych
    Wersja mobilna
    Misiek pichci dla Żuczka
    Kategorie: Wszystkie | ciasta | drób | kluski | makarony | naleśniki | ryby | surówki sałatki | wegetariańskie | wieprzowina | włoskie | zapiekanki | zupy
    RSS
    niedziela, 21 listopada 2010
    PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM

    Nie piszę ostatnio za często. Ale i nie gotuję ostatnio za wiele nowych rzeczy. Niestety brak czasu nie pozwala mi na wymyślne eksperymenty kulinarne.
    Doszłam do wniosku kilka dni temu, że pulpety nie zajmą mi za wiele czasu i dlatego zrobiłam je Żuczkowi. I tak zastanawiałam się,.

    mlecznakrowa

    Przestudzić, miąższ wyjąć ze skórek za pomocą łyżki i przełożyć na sito. Dobrze odcisnąć i posiekać drobno. Włożyć do miski i połączyć z jajkami, serem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawami i miętą. Otrzymamy konsystencję mięsa mielonego.

    Dłonie należy zwilżyć w zimnej wodzie i formować kulki. Na patelni należy rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki na złoty kolor. Wystarczy tylko chwilka- bakłażan jest już przecież upieczony, a jajko szybko się zetnie.

    Odpowiedzi: 2