O czym chcesz poczytać na blogach?

Przystawki

Jadalnia u Szarego Kota

Z dwóch stron oliwą i podpiekamy na patelni do zrumienienia. Odkładamy na bok, kroimy w ćwiartki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w kosteczkę oraz wciskamy czosnek, sól, pieprz. Gdy cebula się przyzłoci, wrzucamy pokrojoną w talarki cukinię. Podpiekamy do miękkości (średniej).

Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bakłażana, pomidory pokrojone w ósemki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

C'est tout. Bon appetit!

 

 

Tagi: główne przystawki
11:54, occinelline , Dania główne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 22 kwietnia 2010
Bananowiec

Bardzo smaczny i łatwy placuszek, pachnący oszałamiającym dojrzałym bananem. Testowany sto razy i sprawdzony w każdej sytuacji, szczególnie nagłej.

SKŁADNIKI:

I. Ciasto.

2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych), 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli.

można gościom

Firmy ich nie ma)

trochę się baliśmy, że nieblanszowany szpinak będzie zbyt twardy. jak się okazało, niesłusznie. sos zrobiliśmy ciepły, co zmiękczyło minimalnie liście, wcześniej oderwałem też najgrubsze ogonki. i ta sałatka, której nie byliśmy pewni, również okazała się hitem. zagryzaliśmy ją grissini, popijaliśmy winem orvieto… a kuchni szykowało się danie główne…

Odpowiedzi: 2 to “rodzinny włoski obiad, część pierwsza: przystawki”

  1. Ela powiedział/a

    Ja bym sie wcale nie obrazila gdyby mi ktos zaserwowal takie przystawki Dodatkowo pieknie podane.

    Odpowiedz

Kociołek pełen smaków...

05 kwietnia 2012
Ryz smazony z chili i parmezanem

Smazony ryz jest lekko twardy, ale i znacznie smaczniejszy niz po prostu ugotowane ziarna. Idealny do salatek jak i dodatek do mies, np do tego kurczaka.

Więcej »

Tagi: chilli parmezan ryz
23:00, kociolekpelensmakow , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 marca 2012
Bruschettas

Bruschettas to jedna z najpopularniejszych wloskich przystawek, w swojej najprostszej formie wystepuje z pomidorem i wlasnie takie bruschetty przygotowalam.

Więcej »

Tagi: bruschettas kanapki pomidor przystawki ziola prowansalskie
03:46,

Przepisy z serca domu

Będzie rzadszy i łatwiej się wyciśnie przez szprycę. Szprycą pełną sera napełniamy ponacinane oliwki do pełna czyli aż się rozchylą w miejscu nacięcia. Lekko wygładzamy ser w miejscu nacięcia.

4. Układamy krążek marchewki z wyciętym trójkącikiem, na niego kładziemy oliwkę nadzianą serem a na wierzch nakładamy oliwkę, która w jeden z otworów ma wciśnięty trójkąt z marchewki, który został po wycięciu „nóg” pingwina, całość przekłuwamy wykałaczką i gotowe.

Smacznego 

Tagi: przekąski przystawki
09:52, kaaasiuniaa
Link Komentarze (12) »
sobota, 05 listopada 2011
Kluski nadziewane twarożkiem i cebulą

Uwielbiam pierogi ruskie a konkretnie farsz do nich, przypuszczam zresztą, że jak większość z was. To danie jest świetną alternatywą jednocześnie pozwalając oszczędzić wiele bałaganu i czasu. Niczego nie wałkujemy ani nie wykrajamy. Dodam też, że różnią się one smakiem od pierogów.