O czym chcesz poczytać na blogach?

Przepisy na ciasta

Ciasta przepisy

Do tgo by upeic ciasto. Nawet pieprz. O tym może mało kto wie, ale pieprz nadaje się znamicie do pierników. Tak tak, nawet paprykę można dodać do ciasta. Co prawda nie do szarlotki, ani ciasat kruchego, ale do innego ciasta. Mawia się: co ty pierniczysz, ale też co ty papryczysz. Wszystkie te powiedzenia mają swoją genezę w ciastach własnie.

Źródłosłowów jest więcej. Na przykład szarlotka. Ot po prostu nazwa pochodzi od karoliny – kucharki z dalekiego wschodu Francji, która pierwszy raz upiekła ciasto kruche z jabłkami. Nie ma więc co marudzić – słów i powiedzeń.

Ale babka!

 

Zawsze miałam ochotę ułożyć sobie taką "piramidkę" z placków . I wreszcie się udało! (Mąż spał, więc nie wyjadał:). 

Pancakes są pyszne, mięciutkie, puszyste, dobrze się smażą. To już drugi przepis na placuszki wyszperany na blogu Moje Kucharzenie. Poprzednio robiłam z przepisu Abbry.

Mięciutka, lekko cytrynowa.

Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na drożdżowe (znalezionego jakiś czas temu na blogu Moje Wypieki).  Robiłam już z tego ciasta różne bułeczki: słoneczka, torebeczki, drożdżówki z dżemem. A dzisiaj

Kolejna (i podejrzewam, że nie ostatnia) receptura z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Polskie przepisy" - czyli owoce ukryte pod białą kołderką. Smaczny, prosty do wykonania deser, który u nas nie doczekał się schłodzenia w lodówce tylko został spałaszowany zaraz po przygotowaniu. I to.

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

o pozostało w Waszych domach?

 

Czasy się zmieniają a tradycja pozostaje w naszych sercach. Przekazujemy ją naszym dzieciom, wnukom i tak to się wszystko kręci, czasami ze łzą w oku.

Zostało mi jeszcze.

     300g wody z solą

 

Po kolei wg wymienionych składników ciasta właściwego.
Do zaczynu najpierw dodajemy mleko i mieszamy do połączenia. Potem stopniowo mąkę i wodę. Mieszamy łyżką.

Chleb, ciasto zakwaszone - produkcja
  • Chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia
  • Chleb, czyli pieczenie krok po kroku
  • Chleb, formowanie okragłego bochenka
  • Chleb, nadesłane przepisy i Wasze zdjęcia
  • Chleb, pieczywo z glutenem, moje eksperymenty
  • Chleb, suchy zakwas
  • Chleb, słód domowej roboty
  • Chleb, weekendowa piekarnia
  • Ciasta, ciasteczka, torty, ciasta.

  • Spotkanie przy stole

    Cukier i margarynę stopić, dokładnie wymieszać, kiedy przestygnie wymieszać z resztą składników. Włożyć ciasto do miski, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na minimum trzy tygodnie. Mój piernik leżakował miesiąc. Po odstaniu upiec dwa - trzy placki. Można przed podaniem przełożyć powidłami, budyniem. Po upieczeniu piernik powinnien trochę jeszcze odstać aby mógł.

    01 stycznia 2009
    Mus czekoladowy

    Dzisiaj cos na zimowe, mroźne popołudnie, czekolada  a właściwie mus czekoladowy z przepisu halberek, pyszny, lekki chociaz bardzo kaloryczny. w oryginale z trzema czekoladami ja zrobiłam z dwoma gorzkimi i jedną mleczną.Może efekt wizualny nie jest taki jak w oryginale ale w smaku pycha :)

    Takiej jak miska, (U mnie rozszerzała się  do góry więc moje krążki miały rózne średnice). W misce układamy torta: biszkopt nasączamy ponczem (ja użyłąm soku z grejfrutow), smarujemy masą i kolejny krążek ciasta i tak, aż do wykończenia składników. Miskę odwracamy na paterze do góry nogami, zdejmujemy i w środek wbijamy lalkę. Ja swoją owinęłąm folią aluminiową. I już mamy lalę prawie ubraną. Teraz.

    zjedzmnie.blog.pl

    Moją systematyczność na pewien czas trafił szlag. Ale po tygodniu szlag puścił i oto piszę znów. Weekend spędziłem częściowo na urodzinach u Tomka, a częściowo na uczelni w Krakowie. Pogoda była piękna, zachęcała wręcz do.

    Się w 10 zł. Ledwo, ale jednak. Niektóre koszty trzeba podzielić,
    np. przy kupnie 1 kg cukru za 2,60 zł zużyłem 1/4 kg.
    Zamiast polewy orzechowej można użyć cukru pudru – wtedy koszta ciasta
    będą oscylowały już około 7 zł (ale z polewą ciasto jest smaczniejsze).

     
    Komentarze (3)

    Kiedy spełnię zamierzony cel. Człowiek uczy się też podobno całe życie. Zamiast więc dokładnego określania się w czasie będę co weekend umieszczać nowy przepis na ciasto, a 2 razy na tydzień inne przepisy kulinarne.

     
    Komentarze (7)

    Napisane w kategorii Bez kategorii

     
    .

    moje potyczki kulinarne


    Link Komentarze (8) »
    poniedziałek, 18 stycznia 2010
    Ryż po hiszpańsku

    Przepis żywcem ściągnięty z pudełka po jakimś ryżu. Nie wiem po jakim, bo wycięła go dla mnie babcia, nie zachowując nazwy procudenta. Przepis wypróbowany od razu. Zostaje w menu ;)

    Rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by.