O czym chcesz poczytać na blogach?

Przekąski

Apetycznie

Polędwiczka na sałacie

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
sałata rzymska
rukola
papryka
cukinia
pomidorki koktajlowe
marynata do mięsa:  oliwa, chilli, rozmaryn, zielony pieprz, czosnek
sos: oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

Apetyczna i zdrowa propozycja obiadowa. Warto chociaż godzinkę wcześniej zamarynować osuszone mięso. Jedna polędwiczka powinna wystarczyć dla dwóch głodnych osób. Gdy przygotujemy mniejsze porcje wtedy danie można wykorzystać [...]

Rozkosz smaku

. Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia. Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki, wciskając w środek żółty ser, pokrojony w małą kostkę (np. o boku 1 cm). Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs i sałatek.

12:59, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (4) »
czwartek, 30 grudnia 2010
Śledzie korzenne

Składniki:

- 8 matiasów,- 1 duża cebula,- 0,5 szklanki octu 10%,- 1,5 szklanki wody,- przyprawa do śledzi (ja użyłem firmy Kamis)

 

Wykonanie. Cebulę pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem. Wodę z octem i przyprawą zagotować i ostudzić. Matiasy pokroić na spore kawałki, przełożyć do słoika, przykryć sparzoną cebulą i zalać marynatą. Odstawić na jedną dobę w.

kuchcikowo.wordpress.com

I smakiem nadzienia, które właściwie może być naszą inwencją twórczą.

Co to właściwie jest “finger foods”? To małe przekąski, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy, bardzo wygodna forma podania sprawia, że nasi goście mogą w pełni oddać się zabawie bez siedzenia przy stole bądź szukania miejsca na postawienie używanych talerzyków a my nie musimy później godzinami stać przy zlewie

Przekąski z ciasta francuskiego:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 zielonych oliwek
  • 5 plasterków salami
  • 5 plasterków szynki
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 5 pomidorków koktajlowych

Ciasto francuskie o temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia, przekrawamy je wzdłuż na 3 równe paski i w poprzek również na 3. Powstaną kwadraty, na których będziemy układać nadzienie. Pomidory koktajlowe kroimy w plasterki, szynkę i salami kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Rogi każdego kwadratu zaginamy do wewnątrz, następnie nakładamy po kilka plasterków oliwek, pomidorków i salami lub szynkę /kombinacja składników według własnego uznania/ – wszystkie posypujemy serem i w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, pieczemy przez 15-20 minut. Gotowe – teraz pozostaje nam tylko dobrze się bawić i patrzeć jak przekąski znikają z talerzy tak jak miało to miejsce na moim Sylwestrowym party

Gra Smaków

  1. Wokół arbuza mniej więcej na środku naznaczyć nożem linię, następnie wyciąć wzdłuż tej linii zygzak, tak jak jest to pokazane na filmiku Sałatka owocowa w koszyczku z melona. Środek arbuza delikatnie wydrążyć, najlepiej łyżeczką do wycinania kulek, kulki przydadzą nam się do koreczków. Jeżeli arbuz nie chce stać można odciąć kawałek melona na spodzie.
  2. Następnie pokroić w małe kwadraciki ser Feta i przygotować koreczki z kuleczek z arbuza z kawałkami sera Feta.
  3. Koreczki poukładać w koszyczku.



Tagi: arbuz arbuza impreza KORECZKI koszyczek owoce przepis
22:53, grasmakow
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 grudnia 2011
Imprezowe przekąski