O czym chcesz poczytać na blogach?

Placki ziemniaczane z

Pieczenie z Rudką

wtorek, 21 lutego 2012
Szarlotka z polewa miodowo- migdalowa

Składniki

  • 200g maki
  • 225g cukru
  • 1 jajo
  • 200g masla
  • 2 kg jablek
  • sok 1 cytryny
  • 1lyzka maki ziemniaczanej
  • 100g rodzynek
  • 1 lyzka miodu
  • 60 g platkow migdalow
  • 2lyzki mleka
  • 1budyn smietankowy

Sposób przyrządzenia

Ciasto; 100 g cukru, maki, jajkai 130 g masla zagniesc ciasto, wlozyc do lodowki na 0 , 5 godz.

Tortownice wysmarowac wylozyc schlodzonym cioastem formujac brzeg.

Masa.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki

  • 4 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki umyć, obrać.

Zetrzeć na tarce o dużych otworach.

To samo zrobić z cukinią.

Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię z olejem.

Placuszki smażyć z obu stron.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik.

Można do ciasta dodać cebulę

Tagi: placki
16:16, rudecka1876
.

na moim stole

  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, czynność tą powtarzamy z cebulą, i wrzucamy do blendera.

2. Do ziemniaków i cebuli, wbijamy całe jajko i dodajemy przyprawy:

  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli (łyżeczka jak do.
  • szczypta cukru

3. Wszystko ze sobą miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Kolejny krok, to dodanie mąki pszennej, dla zagęszczenia – całość mieszamy.

5. Ostatnim krokiem jest smażenie. Placki smażymy z obu stron do uzyskania złocisto-rumianej barwy.

Placki podajemy ze śmietaną, przybraną drobno pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

fot. Filip Błaszczyk

Dodaj do ulubionych:

Lubię
Jeden bloger lubi ten .

Tagged: gotowanie, placki, placki ziemniaczane, pomysł na obiad

§ One Response to Dla smakoszy

Plaża w kuchni

Sos zagęszczamy mąką i śmietaną.

Placki ziemniaczane: smażymy na rozgrzany olej wlewamy łyżką ziemniaczaną masę w zależności od tego jak duży i gruby ma być placek.

Rumienimy placek z każdej strony.

Gdy jest gotowy przekładamy na talerz i polewamy gulaszem, dekorujemy kleksem ze śmietany.

Smacznego

Mój placek po węgiersku

Składniki

  • placki:
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • ew. vegeta
  • olej do smażenia
  • gulasz
  • 0
  • 5-1 kg mięsa gulaszowego lub.

Pyszności

    Dag mąki
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki wina jabłkowego
  • szklanka białego wina
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski,.
    Szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Odrywaj od ciasta małe kawałeczki i wrzucaj prosto do zupu. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut

12:41, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Kluski ziemniaczane z niespodzianką

  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, po czym zlej sok. Dodaj jajko, łyżkę mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Drugą cebulę pokroj w kostkę, zeszklin na oleju i przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełóż do cebuli, dodaj kukurydzę, dopraw.