O czym chcesz poczytać na blogach?

Pierogi z mięsem

kapkisz

znowu...:)


Tagi: mięso mielone pierogi pierogi z mięsem
13:07, kartanaski ,.

Z ciasta robimy podłużny wałek, odkrawamy z niego małe porcje ciasta, na które po rozwałkowaniu nakładamy farsz. Zaklejone pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od 5 do 10 minut po wypłynięciu w zależności od wielkości pierogów. Odcedzone pierogi układamy na talerzu, i starając się nie obślinić polewamy je.

nie wędką łowić, ale sieci zarzucać, i zgarniać informacje

Podrygiwały pod sceną. Pierwsi trunkowcy już o 12 byli do odstawki. Proboszcz wyświcił zioła. I ja to kupuje. Kraków jest taką wioską ze swoimi małymi grzechami, skandalikami. Ktoś tam komuś w łeb sztachetą przyłożył. I to ja kupuje. Zwłaszcza, że to wszystko wydarzało się nie na Rynku Głównym, ale odbywało się - na idealnie do tego przystosowanym - Małym Rynku. I ja to kurwa wreszcie kupuje z pocałowaniem ręki!

Dwie prestiżowe nagrody. Przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami (legenda głosi, że pochowany w Krakowie dominikanin św. Jacek żywił ubogich pierogami, które sam wymyślił i przygotował) zdobyły pierogi wykonane przez restaurację Polskie Smaki z ulicy św. Tomasza. Kucharze z Any Time postawili na eksperymenty - połączyli w "Niebezpieczny związek" (tak się nazywało przygotowane przez nich danie) bób.

Restauracje prześcigały się w różnorodności farszów. Wielbiciele udziwnień mieli okazję spróbować pierogów z wątróbką i miodem. Tradycjonaliści natomiast smakowali pierogi z mięsem, bądź ruskie.

Kością niezgody okazał się sposób ich podawania. Pan Kazimierz jest zwolennikiem.

anggell007.blog

Jak Mariusz Totoszko. Zaraz tam pobiegłam , wszystko obcykałam, zobaczyłam go i wróciłam do domki. Łowić z Mariuszem… to jest to ! :)
na karaoke zaśpiewał naprawdę ładnie.
Asia tańczyła z Markiem… hahaha… nie jest typ brzydki, ale ma około 40-tki i tańczy jak pedał. Mnie też prosił, ale mu odmówiłam. Cały czas prosił ale mnie, siostrę, matkę lub ciocię do taca, lecz nikt.Jest jakoś nie miła. W niedzielę poszliśmy więc do „Rybakówki” no i tak się zaczął „miły i przyjemny” obiadek.
JA: dostałam spaghetti po ponad 45 minutach
TATA: dostał pierogi z mięsem choć zamawiał ruskie gdy dostał drugie (choć tamtych nie oddał) znów dostał z mięsem
CIOCIA: dostała zapiekańca droższego i z przyprawami choć zmawiała tańszego i bez przypraw
.

Ewolucja w kuchni

Przynajmniej na dobę w lodówce. Nasz króliczek marynował się dwa dni i muszę przyznać, że idealnie przeszedł smakiem. Marchewki i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Na warzywa kładziemy królika i wstawiamy do piekarnika na godzinę (180 stopni) ważne, aby naczynie było przykryte podczas pieczenia.

pierogi ze szpinakiem

Jeśli ktoś lubi szpinak, to nie ma możliwości, że nie polubi tych pierogów. Robiłam ostatnio pierogi z mięsem i zostało mi trochę ciasta, więc przygotowałam farsz szpinakowy. Okazało się, że warzywna wersja zdecydowanie przebiła mięsną.

skafander-i-hiena blog

Ktoś usilnie próbował zapalić na wietrze krzesiwową zapalniczkę.

A potem spadł deszcz.Co tak jakby nie było dla nikogo niespodzianką:)



Dla mnie sportowe są po prostu za małe.
Nikt mnie nie przekona,że rozmiar nie ma znaczenia:>
skafander-i-hiena 2011-05-02 15:51:12
skomentuj (4)


Słuchajcie jest taka sprawa
Sprawa nazywa się.












***


skafander-i-hiena 2011-05-12 10:08:30
skomentuj (8)
Nieodparty urok pieroga z mięsem
To jest jakieś chore.
Nie można jeść 11-tu pierogów na obiad.
Zwłaszcza jeśli przed pierogami zjadło się kanapkę z pasztetem i dwie z kiełbasą krakowską.
Ale cieniutko.O co chodzi.
Może mam zaburzoną trasę impulsów żołądek->mózg?
Albo mam Alfa w rodzinie?

Och no dobra,jeszcze jedną kanapkę z serkiem topionym z pieczarkami,ale po dlatego,że pierogi gotuje się 8 minut a ja jem szybciej.To nie jest normalne,żeby jeść jedną kanapkę 8 minut!

A że nie chce mi się znów gotować zrobię sobie zupkę chińską:)
si ja