O czym chcesz poczytać na blogach?

Przejdź do wyników poniżej

Pierogi

Smacznie - zdrowo - kolorowo

 

CIASTO:

Wszystkie składniki zagniatamy w misce, tak aby uzyskać gładkie elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było jednak zbyt twarde, dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, na stolnicy wysypanej dość obficie mąką.

Okrągłym naczyniem (może być troszkę większa szklanka) wycinamy okręgi.

 

FARSZ:

Tuńczyka odcedzamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy.

 

.................................................

 

Ja pierogi zlepiam w ten sposób: na środku krążka ciasta kładę farsz. Składam krążek na.

HIT PYCHOTKA


  • 1/2 kg twarogu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule 
  • sól, pieprz do smaku.
Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki ugotować i wystudzić. 
Twaróg i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku, 
wymieszać. Farsz powinien być pikantny. Ta ilość wystarcza na pierogi z 1 porcji ciasta 

kuchnia polska

Sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na ok. 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać grzyby, dolać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mąką. Z ciasta wyciąć 16 kółek. W środku ułożyć farsz. Złożyć i zlepić brzegi. Gotować w bulionie warzywnym ok. 10 minut. Osączyć.
Tagi: grzybami pierogi
11:17, franek502 , pierogi
Link Dodaj komentarz »
Pierogi z kurczaka
Ciasto: - 50 dag mąki - 220 ml wody - żółtko - łyżeczka masła - sól Farsz: - cały kurczak albo inne - gotowane mięso marchewka - włoszczyzna rosołowa - sól, pieprz - jajko Kurczaka razem z włoszczyzną wpakować do gara, posolić, popieprzyć, zalać wodą i ugotować rosołek. Rosół może być niestety dość tłusty. Jeżeli chcemy tego uniknąć,.

To mi ugotuj

Bo i tydzień przed nim był bardzo intensywny. Musiałam odreagować w kuchni. Musiało to być koniecznie drożdżowe szaleństwo bo tylko takie pozwala mi znaleźć równowagę.

Zaczęłam od chałki na zakwasie. Wyszła jak marzenie- delikatna, leciutka, nie zbita, warkocze świetnie się zaplatały. Ciasto nie kleiło się do rąk i bezproblemowo wyrastało. Noc chałka spędziła w lodówce. Rano "wychodziła" już z miski. Popołudniu w sobotę już jej z nami nie było:) Rozeszła się błyskawicznie.

Przepis na chałkę znalazłam tutaj.

Po drodze bardzo chciałam zająć czymś ręce. Zaplanowałam pierogi. W moim domu pierogi to przedsięwzięcie wymagające dwóch dni. Jednego dnia wieczorem robię farsze. Drugiego dnia rano zagniatam ciasto i lepię pierogi. Następnie surowe układam na obsypanych maką talerzach i wkładam do zamrażarki.

 

Gdy pierogi zamarzną całkowicie, przekładam je do jednorazowych woreczków, koniecznie podpisuję i znowu wkładam do zamrażarki.

Tym razem robiłam nasze ulubione pierogi z kapusta i grzybami oraz pierogi ruskie.

Farsz z kapusty:

1,5 kg kapusty kiszonej

3 duże cebule

200 gramów pieczarek

sól

pieprz

kminek mielony

Witaj Stolico

Z grzybami, ze śliwką, ja kocham pierogi.”

/ Kocham pierogi, Kabaret Ani Mru Mru & Kabaret Smile

 

Pierogi, jak wiadomo, najlepsze robi babcia (dodam, że moja ) . Tylko, co biedny student (i nie student) ma robić, gdy siedzi w tej piekącej się w skwarze lata Warszawie, a kochana babunia daleko? No właśnie…  

Próba samodzielnego zrobienia pierogów w moim wypadku skończyła się katastroficznie. W kuchni bajzel, mąka wszędzie… I nie żeby to dlatego, że gotować nie umiem. Ja przepraszam, jestem dobrą kucharką, ale weź tu człowieku na metrze kwadratowym kuchni (wnęki!) zrób pierogi!

 Ani wałka nie miałam (w tej roli wystąpiła butelka po piwie), ani porządnej szklanki. (No co, przeprowadzka była niedawno i jak na złość zwiozłam sobie do nowego mieszkania same filiżanki! Już chciałam robić szklankę z tej butelki, ale piłki do szkła nie mam, a tulipanem wykrajać krążków na pierogi nie będę…)

Ostatecznie skończyło się, że zrezygnowana postanowiłam zakończyć tę marną pierogową próbę i zjadłam sam farsz bez ciasta. Jak wiadomo to nie to samo co pierogi, a mi się ich tak strasznie chciało…

No, więc wybrałam się do pierogarni. Mijam taką jedną codziennie, gdy jadę.

Przelać twórczość na klawiaturę i zamknąć oczy... na moment. - Onet.pl Blog

Jej zgrabne nogi i kształtne biodra, które chowały się pod obcisłą spódniczką, po chwili jednak przeniósł wzrok wyżej, gdzie pod dopasowaną bluzeczką, krył się piękny biust, który miał już okazję podziwiać jak również smukły brzuszek, który obsypywał pocałunkami, kiedy byli na pamiętnym wyjeździe w SPA. Jeszcze tylko zlustrował jej szyję i piękną twarz, którą zdobiły lazurowe oczy i malinowe usta po czym westchnął głośno i również przymknął oczy, jednak po chwili z transu wybił go anielski głos ukochanej.

 - Marek, musze wyjść wcześniej z firmy, skoro mam zrobić pierogi na czas - Powiedziała nieśmiało Ula opierając głowę o oparcie kanapy.

 - Jasne, przypilnuje tu wszystkiego - Dobrzański tylko uśmiechnął się szeroko chcąc przekazać jej tym uśmiechem całą swoją miłość.

Ula zarumieniła się lekko i odwróciła wzrok, było jej tak dobrze. Gabinet Marka, był niewielkich rozmiarów, ale mężczyzna urządził go bardzo gustownie i przytulnie.

Cieplakówna zbierała się do wyjścia, ale jej silna wola widocznie szwankowała.

 - A może zamówimy pizze? -.

Fajna Anik (Blog ten nie ma na celu ośmieszenia lub poniżenia Anik tylko pokazanie jaka jest fajna :D) - bloog.pl

Tak się, więc stało i tak zostało. Teraz już nikt nie nazywa jej Anita.

Friend of Anik;)



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,6515081,trackback

komentarze (0) | dodaj komentarz | Trackbacki (1)

Troche Anik

środa, 20 października 2010 21:39

,,PO KIEGO PANA ŻULA!''
,,CO TY W TRAMWAJU MIESZKASZ, ŻE DRZWI NIE ZAMYKASZ?!''
,,CZUJE SIĘ WINDYWIDUALIZOWANA Z ROZENTUZJAMOWANEGO TŁUMU!''
,,PO GRZYBA!''
,,DZIEWCZYNY, NIE JESTEŚCIE FAJNE..."

 
friend of Anik



Podziel się:
Trackback: http://bloog.pl/id,6512088,trackback

komentarze (0) | dodaj komentarz | Trackbacki (1)

Pierogi ruskie

Pierogi z mięsem

niebieski-blog - Onet.pl Blog

Size=5>Hello!Jest strasznie gorąco i nieda się pisać bloga.strasznie się poci człowiek..A co wy?Kocik schował się do szafy najpierw ,potem na podłogę zimną się kładł bo gorąca nie wytrzymuje też.To też zwierzę i czuje.Ma futro i jeszcze gorzej.Ja muszę umyć głowę mam okropną.ach.Nic mi się nie.Z serem żółtym no i zasiadłam przed kompem.puściłam parę teledysków by się obudzić,przejrzałam blogi i dziś piszę  ten oto blogasek jako pierwszy,a mam ich troszkę.Zrobiłam się maniaczką blogów.Każdy jest inny.Tak jak tytuł wskazuje to mówię-dobrze ,że Was Mam,bo to co bym chciała.Na obiad jadłam jakieś dziwne danie:zimne ziemniaki z serem białym,czosnkiem i ogórkiem:fuuuj.Nie lubie.Ja preferuję zupki cucsu,albo kluski sląski,pyzy z mięsem,pierogi z kapustą i grzybami...mogą być z jagodami....pychotka..Napiłabym się soku ale raczą się u mnie ostatnio zimną woda,szkoda ,że zdrowsza nie.

Beautiful Disaster - bloog.pl

Nie mogę. Coś mnie przed tym powstrzymuje i za cholerę nie wiem co. Nie wiem gdzie jestem. Czy w karetce czy w samolocie. Nie wiem, ale wiem, że w szpitalu nie jestem bo trochę mną rzuca. Słyszę głosy. Nie znane mi. Obce. Może to tylko sen? Spróbuję się obudzić. Będzie ciężko, ale dam radę!

 

Udało się. Spałam tydzień. I dużo się zmieniło. Jestem teraz w domu braci Leto. Wiem,.

Z tego co wiem nie jest dobrym kucharzem.

- Nie! Dzięki. - Mam nadzieję, że uwierzy, że nie jestem głodna.

- To nie była propozycja. Nie martw się byłem na mieście i kupiłem polskie pierogi. Wolisz z mięsem czy z truskawkami? - Ale ulga.

- Z truskawkami. A tak wogóle, dlaczego to zrobiliście?

- Co? - Ja nie wiem czy on udaje czy naprawde nie rozumie.

- Nie udawaj głupka. Dlaczego.

a teraz? będzie Ci wygodnie?!

Że już zaraz będę musiała pakować swoje rzeczy i znowu się przeprowadzać. To chyba dlatego, że czas pędzi jak zwariowany. Przez te całe wakacje ani razu nie poczułam nudy. A kiedy człowiek jest zajęty, wszystko toczy się o wiele, wiele szybciej.
Za jakieś 30 dni zacznę kolejną przeprowadzkę. To będzie już szóste miejsce, w którym będę mieszkać. Najpierw był Frombork, potem Braniewo.Z Przemkiem byliśmy dwa razy nad morzem - opaliliśmy się i dokształciliśmy kulinarnie. Upichciliśmy pyszne risotto, pizzę z własnoręcznie robionym ciastem ryżowym, pizzę Knora (pójście na łatwiznę;>), pierogi z grzybami i z cebulką (nie lubię kapusty:D), szaszłyki z mięsem kurczaka panierowanym w płatkach kukurydzianych i curry, banany nadziewane czekoladą.. i pare innych rzeczy:) Mniam! Udało nam się również trochę ukulturalnić: odwiedziliśmy wystawy socrealizmu i.

Pierogi z kapustą

Śmiejmy się!kto wie czy świat potrwa jeszcze trzy tygodnie

Było przyczyny, by myśleć o polityce, o złu na świecie czy nienareperowanym grzejniku w wynajmowanym przez nią pokoju, więc myśl jej zbłądziła w kierunku kulturalnych przedsięwzięć. nagle zapragnęła obejrzeć jakąś wystawę, gdyż dotąd nie miała okazji tego zrobić.
  olga wybrała się na spacer właśnie w poniedziałek. jak pech, to pech, pomyślała, ale zaraz postanowiła, że.
lokalizacja: idąc w dół ul. Bednarską, patrz na lewo!

pierogi
to ostatnio moje ulubione danie. na ruskie albo te z kapustą i grzybami przyjdę
tutaj, do „Pierogów na Bednarskiej”. zachęcają mnie staroświeckie okiennice,
jasne światło z okna i świadomość, że to kamiennica, która ma z pewnością.

cala-czarna blog

A ja od dwóch tygodni nuie jem mięsa.. To wszystko przez ten film 'Alive-dramat w Andach'... Jak się naoglądałam jak ci ludzie jedli ludzkie mięso.. Poza tym jak byłam sobie w Tulipanie i stałam przy wędlinach, to zobaczyłam taką wielka świńską nogę... I to mi wystardczy... Ciekawe jak długo tak wytrzymam.

Mroczna Wyrzuciłam to z siebie 2004-02-05 o 21:01:12
skomentuj (1)


Kolczyki...Prawda? Z tego co mi koleżanki mówiły w byłych trzecich klasach była kiedyś dziewczyna co miała 10 kolczyków w uszach i jakoś nic jej nikt nie mówił, więc czemu mnie tak załatwili? Nieozumiem tego.
Może pierwszse wrażenie zrobiłam na nich jako jakiś nieuk, ćpun itd. A co do mojego biednego kolczyka w nosie. Trudno mi się z tym pogodzić, ale bardziej jestem w stanie zrozumieć czemu kazali mi go wyjąc.
.Mariuszku NA|DCHODZĘ! Strzeż się jeśli Ci życie miłe!! Buahah
Mroczna Wyrzuciłam to z siebie 2004-02-09 o 14:30:40
skomentuj (4)
:)
A ja właśnie jem se pierożki... z kapustą i grzybkami. Mamusia robiła.. :)) Kuuuurcze... Już prawie trzy tygodnie nie jem mięska. Myślałam że mi się nieuda aż tyle przetrzymać, ale w sumie jest nawet dobrze.. Jem pierożki :), makarony, ryż i.

Ukraina

Tak zwany Korowaj. W kuchni ukraińskiej dużą rolę odgrywają również warzywa, ryby oraz mięso. Jednym z największych specjałów tej kuchni są gotowane we wrzątku tak zwane warenyky (do nich należą znane nam pierogi ruskie), które mają przeróżne nadzienie między innymi twarogowe, z wiśniami czy ziemniakami. Głównym daniem tej kuchni jest barszcz ukraiński z burakami, kapustą oraz ze śmietaną jednak i inne zupy mają swoich zwolenników np. ogórkowa czy zupa myśliwska. Oczywiście jak w większości kuchni słowiańskich i w kuchni ukraińskiej jest znany kapuśniak zwany tu.