O czym chcesz poczytać na blogach?

Pieczone ziemniaki

Zapiecek

Zalać je zimną, osoloną wodą i gotować ok. 10 minut.
2. W czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.
3. Brytfannę (albo zwykłą blachę do pieczenia) polać kilkoma łyżkami oliwy i wsunąć do piekarnika, wyjąć, gdy się dobrze rozgrzeje, wrzucić na nią połowę rozmarynu.
4. Odcedzić ziemniaki, przykryć garnek i mocno nim potrząsać, żeby się ziemniaki trochę obtłukły, następnie wrzucić je na  blachę/brytfannę, posypać solą oraz pieprzem i pozostałym rozmarynem, wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut.
5. Po tym czasie ziemniaki obrócić, jeżeli jest taka potrzeba to.

Dodaj do ulubionych:

Lubię
Bądź pierwszą osobą, która doda ten do listy ulubionych.

Babskie Uroczysko

Ziemniaki Hasselback

By zrobić te smakowite i eleganckie ziemniaczki skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Aleksandry. Ziemniaczki są wyśmienite. Polecam.

Składniki:

- ziemniaki podobnej wielkości,

Tagi: decoupage herbaciarka na herbatę prezenty rekodzielo upominki zioła
14:45, babskieuroczysko , DECOUPAGE
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 stycznia 2012
Pieczone pierożki z pieczarkami

Znalazłam chwilkę i szybko zamieszczę przepis na pieczone drożdżowe pierożki z farszem pieczarkowym. Pierożki doskonale sprawdzą się na.

Lena w kuchni

może znowu banalnie, może mało wykwintnie...ale smacznie i domowo...chrupiące grzanki z aksamitnym kremem pieczarkowym tworzą zgrany duet... a miseczka ciepłej zupy to doskonały dodatek do jesiennego wieczoru we dwoje z dobrym filmem :)

 

Teraz kroimy chleb w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy 5 łyżek oliwy i dodajemy chleb. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając by grzanki były równomiernie podpieczone. 

Gotową zupę wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Z ogniska palonego z liści, które opadły z naszych drzew w ogródku...to smak jesieni miały grubą skórę, wyjątkowo delikatny środek i niepowtarzalny smak...dzisiaj próbuję go odnaleźć...więc zapiekłam ziemniaki w całości w piekarniku...wyszły bardzo smaczne, ale bez palenia liści to już nie to samo...

 

 

Butterfly Health & Beauty | Zdrowe odżywianie, oczyszczanie organizmu, porady dietetyczne

Potrawy i spowoduje, ze zjemy ją bez pośpiechu wynikającego z “wilczego głodu”
Uważajmy na przystawki! Celem podawania w restauracjach przystawek i aperitifów jest „uciszenie” głodu w czasie oczekiwania na główny posiłek. Najlepszym wyborem będą tutaj: sałata, pomidory, szpinak, surowe i pieczone warzywa, owoce (oprócz bananów, czereśni, winogron), paluszki krabowe, krewetki, zupa czysta lub krem z warzyw, sok warzywny. Unikajmy natomiast spożywania: sosów śmietanowych, sosów majonezowych, smażonych warzyw, twardych serów, kremowych zup, orzechów. Lepiej zrezygnować również z pieczywa z. Pytajmy kelnera w jaki sposób przyrządzona jest potrawa, z czego się składa – pozwoli to na uniknięcie techniki kulinarnej, która zwiększa zawartość tłuszczu (np. smażenie w głębokim tłuszczu) czy wyeliminowanie z niej “ciężkich” dodatków lub zamienienie je na inne (np. frytki na pieczone ziemniaki, śmietanę na jogurt, rybę w cieście na rybę saute)
Wybierajmy potrawy grillowane, gotowane lub pieczone (bez dodatku tłuszczu)
W ramach obiadu najlepiej wybierać: chude pieczone, gotowane ryby, drób bez skóry, piersi drobiowe, jagnięcinę, cielęcinę, warzywa oprócz ziemniaków, ryż.

Smaczne desery Paulinki - Onet.pl Blog

Sposób przyrządzenia

5 ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praske, pozostałe 3 ścieramy na tarce o drobnych oczkach odciskamy z wody.

Zobacz także: Babeczki ziemniaczane

Gotowane ziemniaki mieszamy z tartymi i pozostałymi składnikach.

Formę na mufinki smaryjemy masłem nastepnie układamy porcje ciasta ziemniaczanego.

Pieczemy ok 20 min w temp 170 st C

I poddusić.

Wlać ocet balsamiczny, wsypać cukier i zmielić pieprz czarny.

Dusić, aż owoce zaczną się rozpadać a sos zacznie gęstnieć.

Można dosłodzić.

Sos świetnie smakuje z pieczonym, grillowanym gotowanym drobiem lub wędlinami

paulinapietras (14:38)
paulinapietras (11:56)
Zostaw komentarz

06 lutego 2012
Pieczone ziemniaki

Ona On i Medycyna

Się nie wezmę to psuję.

Po raz pierwszy w życiu zrobiłam niejadalny obiad! Co prawda oba zastosowane przepisy pochodziły z internetu ale i to mnie nie usprawiedliwia. Żeberka były żylaste, twarde i miały dziwny zapach, pieczone ziemniaki za bardzo spieczone, słone i gorzkie od ziół, o sałatce już nie wspomnę. Gdy chcę coś ugotować Misiek proponuje kebab, a to już zły znak.

Dodatkowo zniszczyłam mężowi-Miśkowi super ekstra buty, które.