O czym chcesz poczytać na blogach?

Pieczarki

w starej kuchni

Tego słowa. Uświadamia natomiast czytelnika, czym jest pieczarka: to gatunek bedłki (ogół blaszkowych grzybów kapeluszowych), który rośnie na pastwisku i w ogrodach, jest okrągła jak kula i zażywają go do kuchni. Widać więc, że pojęcia pieczarka i szampion używane były wymiennie, a grzyb ten z całą pewnością znany był w XIX wieku. (Co do wieków wcześniejszych trudno jednoznacznie odpowiedzieć. W każdym razie Słownik staropolski nie notuje ani definicji pieczarki, ani szampiona). 

Pieczarka uprawiana sztucznie właśnie mniej więcej w tym czasie zakorzeniała się w polskiej kuchni.  Dotarła do nas z Francji, gdzie organizowano pierwsze hodowle tego grzyba. Król Ludwig IV (1638 – 1715) miał ją w swoim menu, hodowano ją w ogrodach wersalskich. Champignon (fr. pieczarka) uważana była we Francja za przysmak. Jak czytamy w zasobach Internetu: Słynny znawca kuchni Anthelme Brillat-Savarin cenił je prawie na równi z truflami. Ten  prawnik i sędzia oraz miłośnik kuchni w jednej osobie w książce „Fizjologia smaku”.

Zmiany zacząć czas

Pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli podlewamy wodą dodajemy wegety(lub sól) i przykrywamy aby się nam udusiły.

Wątróbkę drobno siekamy i wrzucamy do uduszonych pieczarek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprawiając farsz miejmy na uwadzę to, że pieczarki które będziemy faszerować wciągną sól z farszu. Dorzucamy posiekaną natkę z pietruszki - w ilości wedle smaku.

Duże kapelusze z pieczarek kładziemy na blasze do pieczenia i do każdego kapelusza nakładamy farsz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na 20-25 minut.

I gotowe

Tagi: faza P+W Pieczarki nadziewane wątróbka
14:13, joaska84 , Przepisy P+W
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 sierpnia 2011
Diety dzień pierwszy.

Pierwszego dnia zaczęłam poznawać nowe smaki… smaki, które będą mi towarzyszyć (jeśli wytrzymam) przez najbliższe 1,5 roku. Tyle czasu mi ma zająć schudnięcie i ustabilizowanie się.

Na śniadanie spożyłam placuszek z otrębów owsianych z przepisu, który znalazłam na wspomnianym przeze mnie blogu. Tamtego dnia wprowadziłam.

Krakowskie precelki - Onet.pl Blog


13 marca 2012
Surówka ogórkowa z sosem musztardowym

Składniki

  • 500 g zielonych ogórków
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • cukier

Sposób przyrządzenia

Z żółtka zrobić jednolitą masę, dodać starty czosnek, zmieszać ze śmietaną, musztardą, solą i cukrem.

Ogórki wyłożyć do salaterki i zalać sosem, z wierzchu posypać posiekanym koperkiem

Churcilawa (03:49)
Zostaw komentarz

12 marca 2012
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Składniki

  • 1 kg filet z indyka
  • 40 dag pieczarki
  • 1 szt liść laurowy
  • 1 szt cebula
  • 2 łyżki mąka
  • 2.

   k r ó t k o w z r o c z o ¶ ć   

Olsztyna. ma więc zostać uwiecznione 5% społeczności. tak więc na mieście można spotkać fotoreporterów, podpisać zgodę ,a oni fote strzelają. chciałam strasznie być na zdjęciu,ale nie wiedziałam, gdzie spotkać takiego gościa... tak więc idziemy se dziś z matką w stronę manhattanu, tak przy "samowarze" byłym wylukałam fotoreportera! matka mówi, czy się uwiecznimy, a ja oczywiście! zakręciłyśmy się w pobliżu i... no będziemy w gazecie! :P
2003-07-12 00:44:38 skomentuj (1)


rano...
obejrzałam wczoraj te filmy.powalone. właśnie się dowiedziałam,ze 8 sierpnia kangaroz będą grać w giżycku! nie przepuszczę! muszę wtedy zaciągnąć ekipe do pieczarek! i jakos się może kasię i tomka poprosi, to oni nam dojazd skołuja do twierdzy. :D ale będzie czad!!! i mam apel. na stronie fan clubu kangaroz jest sonda, ponieważ my teraz możemy sami zadecydować, jaki nastepny utwór bedzie singlem. więc proszę, jak ktos nawet nie zna zespołu, to posłuchajcie mojej rady-prośby!: jak jestescie na siłach to głosujcie na "kult"!!!!
tu głosujcie!!!!!!
2003-07-12 12:40:47 skomentuj (0)


znowu...
wyjeżdżam. do pieczarek. wrócę w niedziele za tydzień...
2003-07-13 10:52:07 skomentuj (6)


kolejny wielki powrót :D - tym razem z pieczarek
ja towale! na moich oczach sama.

menu na weekend

Gdy chcecie zaskoczyć gości!



Składniki:

200 g pieczarek
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
½ szklanki białego wytrawnego wermutu
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g śmietany
2 łyżki mascarpone
Sól i pieprz do smaku
½ łyżki czarnego sezamu do posypania
Czarny makaron spaghetti





Przygotowania:

Pieczarki umyj dokładnie i pokrój w plastry.

W międzyczasie gotuj makaron – powinien być al dente.

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego, dodaj pieczarki i smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię wermut i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj całość, oprósz solą i pieprzem.

Na talerzach ułóż czarny makaron, na nim biały sos. Danie posyp czarnym sezamem.

Papardelle z pieczarkami, indykiem i okrą

Rzadko przyrządzam papardelle, a muszę przyznać, że makaron ten na talerzu prezentuje się bardzo ładnie. Z sosem śmietanowym, w którym główną rolę odgrywają indyk, pieczarki i okra, wygląda miękko i aksamitnie. P.S. Pieczarki w tym przepisie to nie przypadek… Utylizacji.

To mi ugotuj

sól

pieprz

gałka muszaktołowa

oregano

majeranek

 

Cieciorkę i fasolę zostawiam na noc namoczone w wodzie. Czasem nie daję fasoli tlyko samą cieciorke lub soję.

Płatki owsiane zalewam wodą w dniu przygotowywania pasztetu tak by zmiękły i pochłonęły płyn.

 

Cebulę kroję w byle jakie plasterki i karmelizuję na patelni na małej ilości tłuszczu. Najpierw duży płomień na powitanie cebuli na patelni ( u mnie na elektrycznej kuchence to skala 9 z 9), a nastepnie po 1 minucie zmniejszam ogień do 5 i tak mieszając od czasu do czasu doprowadzam cebulę do pyszności przez około 20 minut. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażę aż pieczarki zmiękną i zaczną puszczać sok. Gdy są gotowe odstawiam na bok i przestudzam.

 

Cieciorkę i fasolę gotuję do miękkości, a pod koniec gotowania dodaję soczewicę bo ta bardzo szybko się gotuje.

 

W maszynce do mielenia mięsa mielę jeszcze ciepłe strączki wraz z płatkami owsianymi, natką pietruszki, marchewką, korzeniem pietruszki oraz cebulą, pieczarkami i czosnkiem.

 

Mielę dwukrotnie. Doprawiam do smaku i mieszam dokładnie z białkami.

 

Przekładam do 2 keksówek i piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę.

 

Pasztetu wychodzi spora ilość.