O czym chcesz poczytać na blogach?

Pesto

KULINARNY blog Wojtka Lewandowskiego | O SMAKACH, KULINARNYCH ODKRYCIACH, PYSZNYCH MIEJSCACH I POMYSŁACH

Cudnie, ale kiedy meteorolodzy zaczynają przebąkiwać coś o pierwszych przymrozkach – czas działać.

Tymianek, oregano, mięta przetrwają zimę bez problemów i odrodzą się w promieniach majowego słońca. Szkoda byłoby jednak bazylii. Tę co rok trzeba wszak sadzić na nowo. Jest jej teraz tak dużo, że nie jesteśmy w stanie jej przejeść, nawet z ogromem pomidorków z krzaka obok. Zanim jej obłędnie aromatyczne liście zetnie poranny mróz – co roku mrozimy je samodzielnie by rozkoszować się wspomnieniem lata choćby i w sylwestra. W pierwszym tygodniu września zawsze kręcimy pesto!

Nazwa sosu pochodzi od włoskiego pestâ (rozgniatać, ubijać). Pesto alla genovese, czyli wywodzące się z kuchni liguryjskiej zielone pesto z bazylii z dodatkiem oliwy, czosnku, orzeszków pinii, twardego sera, soli i pieprzu to najpopularniejszy z rodzajów pesto, ale nie jedyny. Nieco rzadsze, ale zdecydowanie zasługujące na uwagę są prowansalskie Pistou (bez orzeszków i sera), sycylijskie czerwone pesto z suszonych pomidorów zawierające dużo mniejszą ilością bazylii, i migdały zamiast orzeszków pinii czy w końcu kalabryjskie pesto z grillowanych papryk i dużej ilości.

se gotuję

Ciepłych miejscach.
aktualnie przerzucam się na przepisy bez owoców morza, tajnych włoskich receptur i suszonych na słońcu pomidorów (słońca w polsce przecież nie ma).

przynajmniej mogę pisać znowu z polskimi znaczkami.
01:26, strab , + log
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 czerwca 2004
pesto spagetti
o pesto bylo juz 11/06 teraz kolejny (po ciabatce) przyklad zastosowania.
wszyscy znamy spagetti z Bolonii, to bedzie z Genui.

do porcji na 4 osoby oprocz pesto bazyliowego z cwierc kg bazylii potrzebujemy makaron, najlepiej plaskie do spagetti, 20 dkg zielonej fasolki szparagowa, 2 ziemniaki i orzeszki pini.

na wstepie orzeszki pini, choc nie sa konieczne, gnieciemy na miazge i dodajemy do pesto.
teraz gotujemy 2 ziemniaki, bo to trwa najdluzej.
makaron gotujemy normalnie, z lyzka oliwy do wody.
fasolke gotujemy we wrzatku, az wyplynie.

Z pamiętnika wegetarianki

    sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Buraki i czosnek należy upiec – można to zrobić dzień wcześniej. Buraki zawijamy w folię aluminową (bez obierania) i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Z główki czosnku odcinamy z jednej strony końcówkę. Miejsce odcięcia smarujemy olejem. Całą główkę zawijamy w folię i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Oczywiście buraki i czosnek można piec razem. Ilustrowaną instrukcję pieczenia czosnku znajdziecie tutaj.

Orzechy włoskie prażymy przez kilka minut na suchej patleni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, zdejmujemy je z ognia i rozdrabniamy w blenderze (nie całkiem na proszek ). Buraki obieramy ze skórki. Do blendera (po wyjęciu orzechów) wkładamy pokrojone na nieduże kawałki buraki. Wyciskamy zawartość główki czosnku (która w tym momencie powinna mieć konsystencję miękkiego masła), dodajemy olej i przyprawy i miksujemy do momentu, kiedy składniki są już dokładnie rozdorbnione, ale nie mają całkiem kremowej konsystencji. Dodajemy orzechy i miksujemy jeszcze przez moment do połączenia.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Przepis dodaję do akcji Pesto, pesto

Prosto z Marsa - Onet.pl Blog

W tedy jak nie wypełnimy tego co mieliśmy wypełnić, bo np. zeszliśmy na złą drogę, a może to ze jesteśmy na złej drodze to też jest misją którą mamy wypełnić, czy zły człowiek ma misje do spełnienia przez to ze jest złym człowiekiem, też tego nie wiem, z punktu widzenia religii to zło wystawia na próbę człowieka, zło wykrywa nasze słabości, i może przez to możemy walczyć ze słabościami, a wiec wychodzi na to że zło jest dobrem ???, oczywiści wszystko w umiarze jak przyprawa, 
Huanez (01:45)
Skomentuj mnie
moje ostatnie posty
  • Przepis na Pesto z Bazylii - mojego autorstwa (Huanez; 21.02.2010)
  • Przepis.

Cucinissima

Moim zdaniem wersji makaronu z pesto.

Kiedy kolega z pracy, z pochodzenia genueńczyk, opowiadał mi o tym daniu, odniosłam się z dużą rezerwą do podawania makaronu z ziemniakami. Gdy w końcu je przygotowałam (wg wskazówek tego właśnie kolegi) byłam zaskoczona, że to aż takie dobre.

Trofie z pesto, fasolką i ziemniakami

Porcja dla 2 osób

Składniki

200g świeżych trofii (połowa porcji z przepisu pod tym linkiem)
4 łyżki pesto (cała porcja przepisu pod tym linkiem )
2 ziemniaki
2 garście fasolki szparagowej zielonej
sól

Przygotowanie

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, fasolkę obierz i pokrój na 3 części każdą. Do gotującej się wody (osolonej) wrzuć ziemniaki (najlepiej to zrobić tak, żeby nie przerwać wrzenia) – gotuj 5 minut, dorzuć fasolkę – gotuj 5 minut. Wrzuć makaron – gotuj 5 minut.

Jeśli masz makaron, który potrzebuje dłuższego gotowania, to wrzuć go wcześniej (np. po 2 a nie 5 minutach od wrzucenia fasolki). Do miski nałóż pesto, wrzuć odcedzony makaron z fasolką i ziemniakami. Wymieszaj.
Można dodać jeszcze.

onamapecha blog

Sobie pan hilary
biegam ja - siewruk hilary
gdzie są moje klucze stary?!?
nie ma w kapciu, torbie, zlewie
chyba zaraz się zajebię.

znowu stan przedzawałowy
jam nie skora do rozmowy
przemyśl bliski niebezpiecznie
kurde - nie chcę, nie chcę, nie chcę!

pkp nie lada gratka...
ufff. rozwiązana zagadka.

całe szczęście. muszę serio się ogarnąć.

skomentuj (1)


2009-01-20 20:58:43
50. no

to jest pech, chyba największy od kilku tygodni.

chyba muszę się wycofać.

co nie zmienia faktu, że pisać tu dalej będę dalej.



skomentuj (0)
2009-01-20 22:45:34
51. z dobrego naprawdę dnia zrobił się kiepski
ale od czego ma się menszów?

'tak długo płakałaś bo miałas luke w mózgu!'
już nie mam.
ewa, moja najdroższa monsz.

skomentuj (0)
2009-01-21 17:17:27
52. siewruk się przeprowadza.

od karaluchów prosto w  dzikowe racice i... szczurze łapy.

krzyk.

Podniebienne Pieszczoty

(2) Pokaż komentarze do wpisu „"Pieczona biała kiełbasa z puree chrzanowym"”
Tagi:
  • biała kiełbasa
  • obiad
  • wielkanoc
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 marca 2012 17:13

Opcje

  • Przejdź do wpisu „"Pieczona biała kiełbasa z puree chrzanowym"”
  • Dodaj komentarz do wpisu „"Pieczona biała kiełbasa z puree chrzanowym"” i/lub któregoś z (2) komentarzy
  • "Koperkowe pesto"

    Wiele osób trze dokładnie pesto w moździerzu - ja jednak.