O czym chcesz poczytać na blogach?

Pączki

Nasza kuchnia na polnej


Gotowe pączki nadziewałam marmoladą przy użyciu szprycy z długą cienką końcówką, a na koniec posypywałam obficie cukrem pudrem.


*mąki dałam w sumie około 800 g, wydaje mi się, że jest to uzależnione od wielkości jajek

* wszystkie składniki miały temp pokojową, mleko było lekko podgrzane przez co ciasto na każdym etapie rosło naprawdę w tempie ekspresowym

* pączki zostały u nas na trzeci dzień  – a w celu ich odświeżenia wystarczy włożyć je na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej ( uwaga na bardzo gorące nadzienie)


Tagi: drożdże marmolada pączki
17:32, kuchnianapolnej

Słodka magia od kuchni

Pozostawionymi okruszkami.

Przed podaniem schłodzić. Przechowywać w lodówce.  



Tagi: banany czekolada dla dzieci kremówka owoce
12:44, czarownie , Ciasta tortowe, biszkoptowe, torty i przekładańce
Link Komentarze (5) »
wtorek, 14 lutego 2012
Pączki z advocatem po włosku

 


     O Bomboloni, małych, włoskich pączusiach z budyniowym nadzieniem przypomniała mi Dorotus  z "Moje wypieki". Ja z przepisu na małe pączusie robię całkiem spore pączki, a że za budyniem nie przepadam nadziewam je advocatem. Pączki z tego przepisu nie.

Niebieska Pistacja

Wytrawne | desery | drożdżowe | inne | konkurs | kruche | makowce i z makiem | muffiny | na słodko | naleśniki, pancakes... | pieczywo | pierniki | przekładańce | przetwory | rolady | sałatki, surówki | serniki i sernikobrownies | szarlotki i jabłeczniki | słodkie dania | torty | wafle | z owocami | zdrowe przekąski | zupy
RSS
czwartek, 16 lutego 2012
Pączki

Moje pierwsze pączki - czułam więc przed nimi wielką tremę. Ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Uzyskałam upragnioną "obrączkę". Pączki wyszły bardzo puszyste i lekkie. Korzystałam z przepisu Kasi, który gorąco polecam, szczególnie tym początkującym jak ja! Część pączków przerobiłam na donaty, resztę nadziałam marmoladą z róży. Jestem taka dumna, że mam swoje, własne domowe pączki :). Częstujcie się!


Porcja na 10-12 pączków:

Czarodziejki Ogród - bloog.pl

* 60 dag mąki + 20-30 dag
* 10 żółtek
* niecała szkl. cukru
* 20 dag stopionego masła
* 1 małe opak. cukru waniliowego
* 10 dag świeżych drożdży
* smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę - nie dałam
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
* śliwkowe powidła lub różana konfitura - u mnie to drugie
* cukier puder do posypania lub polukrowania
* zapach rumowy (jeśli ktoś lubi) - nie używałam
* ok. 3-4 l oleju (w zależności od gabarytów garnka, w którym pączki mają być smażone) mój był dość pokaźnych rozmiarów;) - w oryginale był smalec, ale w kuchni używam tylko oleju, więc zrobiłam na nim, gdzieś nawet wyczytałam, że lepszy jest od smalcu, mniej tłuste pączki wychodzą:)



OPIS WYDAJE SIĘ DŁUGI ALE ROBI SIĘ JE SZYBKO.
NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:

1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć.

Przepisy

(1 łyżkę cukru, mąki i ok.2 mleka), odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę, dodać rozczyn letnie mleko, spirytus i wymieszać. Dolać rozpuszczoną letnią margarynę i dobrze zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Nabierać porcjami na podsypaną mąką stolnicę. Wałkować na ok.1 cm. Szklanką lekko zaznaczyć pozycje pączków, tylko na połowie rozwałkowanego ciasta. Marmoladę pokroić w kosteczkę i poukładać w zaznaczone miejsca.Można marmoladę rozgnieść i ukladać łyżeczką. Tą wolną częścią ciasta przykryć zaznaczone paczki. Szklankę maczać w mące i wykrawać pączki. Układać na ściereczce do wyrośnięcia. Z resztą ciasta postępować tak samo.Podrośnięte paczki smażyć na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Szczegóły wpisu

Komentarze:
(0)
Tagi:
  • ciasto
  • PĄCZKI DOMOWE
  • Pączki przepis
  • Pączki pyszne
.

Magia w mojej kuchni - Onet.pl Blog

Tłuszcz do formy

Wykonanie: Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Stopić połowę masła, mąkę przesiać do miski, wsypać resztę cukru(odłożyć 2 łyżki), wbić jajo i dodać wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić, dodając stopione masło. Gdy ciasto będzie już lśniące i gładkie - odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy wyrośnie - trzeba je podzielić na porcje i każdą spłaszczyć na krążek, w który wkładamy porcje powideł. Brzegi dokładnie zlepić i gotowe pączki położyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Niech rosną jeszcze przez pół godziny, a po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.W tym czasie resztę mleka podgrzać z pozostałym masłem i cukrem i tak powstałym syropem polać upieczone pączki.


 



PĄCZKI TRADYCYJNE


 



Składniki: 1kg mąki
                10 dkg drożdży
                1/2 l letniego mleka
                6 żółtek