O czym chcesz poczytać na blogach?

Oregano

mordotymoja - Onet.pl Blog

Tyłu, a drugi burchel jeszcze większy z przodu.
Ale jeszcze wtedy się nie załamałam. W końcu całe życie byłam chuda jak patyk, więcej nie źre, ruch konstruktywny mam - co mi tam?
Przytyłam w sumie w ciągu kilku miesięcy ponad 15 kilo.
Nie zawaliłam sie - taka byłam silna. Wymieniłam ciuchy w szafie i próbowałam sie odchudzić.
Kilka lat temu przyszedł potężny stres. Nie żarłam, nie spałam. Ktoś podsunął mi w chwili dużej traumy, papieroch. No i poszły konie po betonie.
Nic tak nie sprzyja chudnięciu, przynajmniej w moim przypadku, jak stres, ale musi być po byku i papieroch.
Okropne to i okrutne, ale przyniosło efekt piorunujący.
A teraz znów kombinuję co tu zrobić, żeby nonszalanckim gestem wyrzucić fajki do śmietnika ?
Nie życzę sobie żadnych wściekłych stresów, małe nie przynoszą efektu. Nie chcę przytyć jak krowa, bo nie mam forsy znów na wymianę całej szafy.
Ale gdybym rzuciła palenie, miałabym skórę jak pupcia niemowlaka, Nie musiałabym stwierdzać co rano patrząc w lustro, że krowa by mnie zeżarła na pastwisku, bo mam gębę w kolorze trawy. Miałabym więcej forsy na inne przyjemnostki, nie wspomnę o żółtych firankach, które specjalnie udaje, że nie widzę.
Czyli motam się, jak żyrafa w tataraku.
Na pohybel zamotanym.
Oregano




oregano (11:52)

Wymogi kuchenne

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sos:
  • 0
  • 75 soku pomidorowego(ja dałam własnej roboty przecier pomidorowy)
  • sól
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • dodatkowo:
  • 20 dkg sera zółtego

Sposób przyrządzenia

Mięso mielone obsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa, smażyć około10 min aż wyparuje woda, posolić posypać pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek oregano, dusić jeszcze 5 min.

Makaron obgotować około 7 min, zalać zimną wodą i odcedzić.

Nadziewać farszem, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek, ułożyć ścisło.

Sok wlać do rondla dodać przyprawy, wrzucić pozostały farsz (jeżeli nam został)zagotować.

Zalać sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem

Szczegóły wpisu

Tagi:
  • makaron
Autor

bloga-kuchnia blog

Można też pic z sokiem babanowym nie próbowałam, ale może warto...

Jak smaqje:
pysznie i bardzo słodko.

przepis by cela
skomentuj! (2)



2001-09-11
Wołowina w sosie włoskim

Do wykonania powyższego zadania potrzebujemy: 0,6kg ziemniaków, 0,6kg wołowiny pokrojonej na fajne steki, 0,2kg fasolki szparagowej zblanszowanej 2 minuty, ząbek czosnku, małą papryczkę chilli bez ziarenek pokrojoną na drobno, ok. 300ml przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, łyżkę kaparów, sól, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 10 minut. Potem wyciągamy i kroimy na desce na plastry. Połowę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na tłuszcz wsypujemy rozgnieciony czosnek i papryczkę. Smażymy je na małym ogniu przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i wrzucamy na to steki. Smażymy je po dwie minuty na jeden bok. Po usmażeniu odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy resztę oliwy i podgrzewamy. Wrzucamy na to ziemniaki i smażymy je przez 5 minut. W międzyczasie robimy sos z fasolki szparagowej pociętej na połowę, przecieru pomidorowego,.

Coś pysznego

Jajka jajka faszerowane ogórek pomidor rzodkiewki
08:26, degustatorka , Przystawki
Link Komentarze (4) »
piątek, 10 lutego 2012
Pyszne roladki schabowe

Są pyszne, dzięki keczupowi i przyprawom mają fajny smak i znikają błyskawicznie. Przygotowałam je jako jedno z dań na imprezę i wszystkim bardzo smakowały.

Moja ocena 5/5.



Składniki:

- 14 rozbitych plastrów schabu

- 14 plastrów bekonu

- 40 dag żółtego sera

- bułka tarta

- 2 jajka

- mąka

- mleko

- sól, pieprz

- vegeta

- oregano

- olej

- keczup.

Pasje Beti - Onet.pl Blog

 
 

Gotowane cuda

20:47, cklwow , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2011
Nadziewane papryki

Składniki dla czterech osób:

  • 4 duże, świeże papryki(kolor według gustu)
  • 300g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowe
  • 1 kartonik(lub puszka) pomidorów krojonych
  • bazylia, oregano, pieprz, sól, kolendra mielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe cebule
  • 100g ugotowanego ryżu(1 torebka)
  • 2-3 łyżki oleju
  • tarty ser żółty, świetnie nadaje się do tego ser salami

Sposób przygotownaia:

Na dużą, rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Całość smażymy aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy mięso, które solimy dwoma szczyptami soli. Często mieszamy drewnianą łyżką, aż mięso się przysmaży. Gdy jest już podsmażone, wlewamy pomidory z kartoniku i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na.

Pieczarkowe wyczyny

Pieprz, bazylię, jeśli masz pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do śmietany; cebulę pokrój w najcieńsze piórka.

Mięso obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły sie bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa.

Ziemniaki wystudzone obierz pokrój w w 2 -3 mmm plastry.

Brytfannę lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą ziemniaków, następnie mięsem, lekko cebulą, boczkiem, znów ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki.

Zalej śmietaną z jajkiem i przyprawami posyp serem i na wierzch oregano.

Zapiekaj pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160 ? C z termo-obiegiem (bez termo-obiegu ok 170 )około 50 min.

Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10 -15 minut do zbrązowienia sera

Szczegóły wpisu

Tagi:
  • zapiekanka
Autor(ka):
krajzega4