O czym chcesz poczytać na blogach?

Omlet

W kuchni można mi wszystko!!

Nim patelnię, a potem obrócić i zsunąć ponownie na patelnię drugą stroną. Smaż omlet jeszcze przez chwilkę. Potem znowu przykryj go talerzem i obruć patelnię na drugą stronę. Omlet gotowy. Posyp go szczypiorkiem. Zanieś do łóżka ukochanej osobie.

 

 

Możesz także zrobić omlet w wersji deluxe:

3 jaja

1 łyżka śmeitany kremówki

2 łyżki startego parmezanu

3 łyżki pesto

4 plastry prosciutto

rukola

 

Jajka roztrzep z kremówką. Na koniec dodaj parmezan, wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wylej jajka i smaż omlet na wolnym ogniu. Kiedy jego wierzch lekko się zetnie, skrop omlet kropelkami pesto. Kontynuuj smażenie. Kiedy omlet będzie się wydawał z wierzchu dość ścięty ułóż na nim prosciutto. Omlet posyp rukolą, a następnie zawiń jedną trzecią omleta na drugą. Zsuń z patelni. Udekoruj płatkami parmezanu. 

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Kategorie: Wszystkie | Bułki, kanapki, przekąski | Dania gotowe | Dania różne | Dania z grilla | Dania z grzybami | Dania z rybami, owoce morza | Jaja: jajecznica, frittata, jajka sadzone, inne | Kamis | Kluski, kopytka, pierogi | Na słodko: ciasta, desery itp. | Na słono, ciastka, babeczki | Nagrody | Naleśniki, omlety, placki, racuszki | Napoje, koktajle | Pizza | Przetwory, Domowe wyroby | Przystawki | Reklama | Sałatki, surówki, warzywne dania | Warsztaty kulinarne, Konkursy, Testy, Recenzje, Inne | Zupy | akcje charytatywne | Świątecznie: Boże Narodzenie, Wielkanoc
RSS
sobota, 04 lutego 2012
Muffinki z powidłami i migdałami.

Kuchnia Alternatywna

Około 3 minuty na wolnych obrotach,  zeby wszystkie składniki sie połączyły. Na koniec dodajemy nasiona z jednej laski wanilii. Dodawanie aromatów waniliowych w butelce kończy się okrutnie, są przesłodzeone, i przaromatyzowane.

W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. W tym czasie możemt rozgrzać patelnie z małą ilością masła. Delikatnie (!!!) łączymy białko z masą. Kluczem do sukcesu jest pozostawienie całej masy jak najbardziej puszystą.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy część ciasta (ja podzieliłem na 2 omlety). W momencie gdy ciasto zacznie odstawać od patelni składamy omlet n pół i przekrajamy. Bardzo ułatwia to dalsze smażenie. Zmniejszamy ogień i smażymy aż omlet zrobi sie chrubiący na wierzchu, a wciąż delikatnie puszysty w środku.

Moje omlety podalem z gruszkami smażonymi z masłem i miodem oraz konfiturą morelową. Można dla przełamania słodkości zetrzeć trochę skórki cytrynowej.

Dzień zaczął się dobry...

Przepisy

Pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 50 dag młodych marchewek, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag pieczarek, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka masła albo margaryny, 2 łyżki śmietany do zup i sosów, 1 łyżeczka jasnego sosu pieczeniowego

Czas przygotowania: około 35 minut

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i pieprzu na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z żółtkami i łyżeczką soku z cytryny. Dwie jednakowe patelnie mocno rozgrzać, cienko posmarować olejem. Na każdą wylać połowę masy jajecznej. Przykryć i smażyć omlety około 20 minut. Od czasu do czasu delikatnie podważać łopatką brzegi, aby masa jajeczna spływała pod spód. Marchewki obrać, pokroić. Strączki groszku cukrowego i pieczarki oczyścić,

pociąć na duże kawałki. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć marchewki, gotować 10 minut. Na 4 minuty przed końcem dodać groszek cukrowy. Ugotowane warzywa odcedzić, osączyć. Wywar zachować.

2. Pieczarki podsmażyć na maśle, wlać wywar z gotowania warzyw. Zagotować, połączyć ze śmietaną i sosem pieczeniowym. Do sosu włożyć warzywa i mocno razem podgrzać. Doprawić solą i.

uzdrowiciel - Onet.pl Blog

Skomentuj mnie

12 sierpnia 2011
Omlet owocowy 47


     "Omlet owocowy"

                                                               47.
    Składniki:
 - 10szt. jaj
 - 50g śliwek suszonych
 - 150g borówek
 - masło do smażenia

   
 Roztrzepać jajka. Masło rozpuścić na patelni, wylać jaja i delikatnie, powoli mieszać, aż masa jajeczna zacznie gęstnieć. Wyłożyć owoce równomiernie i przykryć pokrywką.
   
 Dusić na małym ogniu do momentu, aż górna warstwa zetnie się. Podzielić na porcje przy pomocy łopatki drewnianej i ostrożnie wyjąć na talerz.
   
 Smacznego!

Dzięki borówkom amerykańskim omlet jest lekko słodki co zaspakaja chęć na "coś słodkiego" - przypomina smak jagodzianek.