O czym chcesz poczytać na blogach?

Ocet

Tupperware - Twój pomocnik w kuchni - bloog.pl


Sposób wykonania:
Włączyć piekarnik na 200st.C
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i przełożyć do Ultra Plus 2l
Przygotować sos: wymieszać miód z octem balsamicznym. Dodaj śmietanę i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodać sos do Ultra Plus 2l
Włożyć do piekarnika na 20 min. Po upływie połowy czasu zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.
Trackback: http://bloog.pl/id,6251882,trackback

komentarze (0) | dodaj komentarz

Oliwa lub ocet aromatyzowany - GUSTO

niedziela, 01 sierpnia 2010 21:59

Aby przygotować aromatyczną oliwę czy ocet, produkty, które nadadzą aromatu I smaku (np. zioła), zawsze należy wkładać do pojemnika Gusto w pierwszej kolejności, a dopiero później zalać oliwą/octem. Pojemnika nie należy.

Frytki z octem

Frytki z octem

Etnograficzno-krajoznawczy pamiętnik z Irlandii
Kategorie: Wszystkie | Frytki z octem, czyli... | O sobie
RSS
czwartek, 19 stycznia 2012
Pogoda (też najlepsza na świecie) (r. 6, cz. 1)
Gdy pierwszy raz przyjechałem do Irlandii nie zwróciłem na nią uwagi. Była jak brzydka siostra Kopciuszka, której nie poświęca się wiele atencji. Jest bo musi, taka jej uroda. Wspominając ten wyjazd mogę powiedzieć, że tylko dzięki talentowi do rozstawiania namiotów nie zwiało nas do oceanu podczas kempingu w Mayo.
Dobre? Tu jest więcej

09:31, marcinszulc , Frytki z octem, czyli....

Subiektywny przewodnik po knajpach i moje przepisy

To ciężka rzecz na ten organ, ale żyje sie raz więc...każdorazowo łykam wynalazek na wątrabke i lece po dokładkę.

Smaku czarniny nie sposób opisać, jest to poezja nawyższych lotów. W moim rodzinnym domu, u moich babć, ciotek i u mnie gotowana tylko na Niedzielę. Aromat i kolor tej zupy też jest niepowtarzalny, ale od początku.

1) jedna kaczka

2) krew z tej kaczki i dobrze by było dostać jeszcze promocyjną dolewkę;-)

3) włoszczyzna - zestaw

4) jabłko

5) śliwki lub wiśnie w occie

6) 3 łyżki mąki

7) sól, pieprz, ocet spirytusowy, vegeta i sporo majeranku

8) cukru nie polecam bo mi nie smakuja, ale niektórzy tą zupę słodzą więc gwoli jasności i praworządności umieszczam ten dodatek, a nuż komuś posmakuje...

Najlepiej kupować kaczkę świeżą od przysłowiewej "baby" z targu. Należy zwrócić uwagę na krew dołączaną do transakcji. Zbyt rzadka świadczy o małej uczciwości sprzedającej, i możecie być pewni, iż więcej w tej krwi octu niż jej samej. Dla niewtajemniczonych dodaję, iż krew musi być sprzedawana z octem, bo on sprawia, iż ten płyn może być.

Odchudzanie ,wygląd ogółem - Onet.pl Blog

Za mocna,dodaję więc znacznie więcej wody niż octu,cera wygląda potem świetnie.Można również płukac nim włosy(też oczywiście po wcześniejszym rozcieńczeniu go z wodą),są pózniej bardziej błyszczące.Nie muszę chyba pisać że nie chodzi absolutnie o spirytusowy ocet o smaku jabłkowym,tylko o ocet który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek.Kiedys piłam ocet winny kamisa,niby pisze na nim i innych winnych octach że powstają w wyniku naturalnej fermentacji jabłek,tyle że są one klarowane,a okazuje się że najlepszy i najzdrowszy jest ocet mętny,z oznaczeniem bio(szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam wcześniej że ocet jabłkowy może być mętny,myślałam ze wszystkie są klarowane,no ale właściwie nie zagłębiałam się w temat bo nie interesowałam sie tym specjalnie).Kupiłam taki ocet w rossmanie,kosztował 7 zł za 750 ml,szkoda że nie robią go w mniejszych butlach.Ciekawe że prawie we wszystkich artykułach jakie czytałam pisze sie właśnie o cudownych właściwościach octu winnego,a okazuje się że najlepszy ocet jabłkowy nie ma być winny,tylko ma to być  naturalny mętny ocet,a winny jest.

n0str0m0



w miedzyczasie znajduje rum - i nabywam w celach medycznych - oraz niesamowite ilosci tanich jak barszcz przypraw, zapamietuje sobie, przeciez stad za tydzien bede wymykal, kilowa torba papryki wegierskiej za 4 dolce. oprocz tego na polkach sklepowych zastanawiajaco spory wybor octu. lokalny fetysz kulinarny jak zgaduje po wczorajszej kolacji, bo przeciez nie przejsciowy kryzys jak za stanu wojennego.

pamiec przywoluje wizerunek sklepu we wloszech, kilometry suchego makaronu i hektary przecieru pomidorowego. tutaj - ocet spirytusowy i keczap bananowy. keczap polewaja octem czy tez pija ocet z keczapem "kladzionym" jak lane kluski? wczorajsza eskadapa nie zdolala rozwiac tej tajemnicy. w ustach mam niezapomniany smak kurzej kupy. postanawiam isc do STREFY w celach konsumpcyjnych, kombinuje, ze skoro jedzenie jest czescia ulicobrazu - to nawet tam sie znajdzie.

znajduje DUNKIN DONUTS i JOLLIBEE czyli zupelnie nic jadalnego.



znajduje rowniez KFC - Kambin Fried Chicken. wyglada identyczne do kentucky tylko ze zupelnie inne potrawy serwuja, jest kleik.

Kuchenne pasje Antka - Onet.pl Blog

Borowiki i inne grzyby.

Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą.

Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu.

Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć.

Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego.

Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

Małe tajemnice Ocet winny można zastąpić białym winem.

Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana.

Jako dodatek podawać purée ziemniaczane

antek (08:56)
Zostaw komentarz

21 marca 2012

Nieziemski smakosz - Onet.pl Blog

Obrać z ości, zemleć razem z żółtkami.

Do zmielonej masy dodać 2 łyżki majonezu, utrzeć na pulchną masę.

Nakładać nadzienie do połówek białek, tak aby miały kształt całego jajka.

Ułożyć na półmisku, oblać resztą majonezu.

Posypać posiekanym szczypiorkiem

Janek (14:21)
Zostaw komentarz

21 lutego 2012
Sos musztardowy

Składniki

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Zobacz także: Sos musztardowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Dokładnie wymieszać ocet z miodem, sokiem z cytryny i musztardą.

Nie przerywając mieszania, dolewać oliwę.