O czym chcesz poczytać na blogach?

Nalewki

Napotkane perełki... - bloog.pl

 

 




Podziel się:
Tagi: Hurghada, Tabga, Sharm el Sheikh, Egipt, Półwysep Synaj
Trackback: http://bloog.pl/id,330829767,trackback

komentarze (21) | dodaj komentarz

Zima, dobry czas na degustację nalewek...

środa, 08 lutego 2012 16:45

 

 

 

Zima...

Na zewnątrz - 15 st.C a w mieszkaniu, cudowny nastrój i ciepło z palącego się kominka.

To prawidłowy już czas, aby spróbować aromatycznej nalewki zrobionej z pierwszych

KULINARNY blog Wojtka Lewandowskiego | O SMAKACH, KULINARNYCH ODKRYCIACH, PYSZNYCH MIEJSCACH I POMYSŁACH

II Wyróżnienie Lubelska Pigwa Likier 2009 – Kazimierz Rozmiłowski z Lublina

I Wyróżnienie Czarna Porzeczka – Lech Gogolewski z Poznania

3 miejsce Lubelska Pigwa Główna 2009, Kazimierz Rozmiłowski z Lublina

2 miejsce Agrestowa z Imbirem, Janusz Łakomiec z Poznania

1 miejsce i tytuł Polska Nalewka Roku 2009  – Smorodina – Zbiegniew Sierszuła z Kątów

Podpisali członkowie Kapituły, sekretarz konkursu

SMACZNEGO!

kocia pisanina

gdybym była meblem to byłabym fotelem.
ale nie takim zwykłym.
fotelem z przeszłością, z duszą. olbrzymim, ciężkim. obitym aksamitną tkaniną w kolorze starego złota, przeszytą guzikami. z wygodnymi bokami i wielkim wysokim oparciem.
fotelem, który stać by mógł tylko przy oknie. a przy nim regał z książkami. nad nim pochylałaby się lampa, dająca ciepłe światło, łagodne dla zaczytanych oczu. obok obowiązkowo stać by jeszcze musiał mały stolik. do odłożenia książki, postawienia telerzyka z ciasteczkami. i koniecznie z miejscem na kubek dobrej herbaty bądź kawy z pianką. czasem na kieliszek pysznej domowej nalewki...
zawsze w pobliżu musiałby być koc - ciepły, miękki i pachnący domem.

takim fotelem, na którym ukochany kot uwielbiałby się wylegiwać, mrucząc cicho swoje opowieści...

fotelem, gdzie każdy mógłby znaleźć ukojenie, zapomnienie. gdzie łatwo byłoby zrzucić z siebie problemy, przygnębienie. gdzie od razu odzyskiwałoby się dobry nastrój i lepsze spojrzenie na świat.

fotelem - odgramiaczem, fotelem - pocieszaczem, fotelem - wyciszaczem...

fotelem, gdzie absolutnie każdy czułby się po prostu dobrze...
takim fotelem byłabym, gdybym była meblem.

owczarm | e-blogi.pl

Wiśnie do słoika albo gąsiorka wraz z cukrem i naszymi pestkami i odstawiamy mniej więcej na 2 tygodnie mieszając codziennie zawartość naszego naczynia.

Generalnie pestek nie powinno się zostawiać w żadnej nalewce czy też winie gdyż w ich wnętrzu jest trucizna z tego co pamiętam nazywa się to kwas pruski nie jest dla nas zdrowy wiec im mniej pestek tym lepiej na sobie sprawdziłem 40 można dać nic się nie dzieje ale należy pamiętać ze to nie zdrowe. Poco daje pestki daje je głownie dlatego że pestka daje gotowej nalewce specyficzny posmak i wiem na pewno że pochodzi od pestek bo w nalewki bez pestek nie miały tego posmaku.

Przejdźmy dalej po 2 tygodniach dodajemy do naszego słoja wodę testujemy na smak dodajemy jeszcze trochę cukru o ile uznamy że jest potrzebny i odstawiamy na mniej więcej tydzień oczywiście nie zapominamy o mieszaniu.

Po tygodniu do naszego naczynia wlewamy ½ litra spirytusu i odstawiamy znowu na tydzień tym razem pamiętajmy aby nasze naczynie było bardzo szczelnie zamknięte co by nam alkohol nie wywietrzał i znowu pamiętamy o mieszaniu.

Tak to bywało

Gziła się jak bura suka i za sztanca trzymała by tylko tu być. Ale mam trzy gromady i dwie duże parafie.,a w spodniach mam tylko jednego. Teraz we dwóch to sobie z nimi pohulamy. Na pierwszy ogień pojedziemy za przejazd kolejowy. Tam są dwie dziewuchy. Starszą to już rypię od kilka miesięcy,ojciec bierze drzewo z lasu,a córka płaci w naturze. A teraz będzie druga twoja,osiemnastoletnia dawno nie prawiczka,cztery klasy szkoły podstawowej,dokształcisz na kursach wieczorowych. Słyszalnym ,ze duchy szkolę omijają, okno nie skrzypiało.?"Naprawdę nie skrzypiało-odpowiedzialnym. Sam już nie wiem co z tymi duchami jest-westchnął i wychylił łyczek nalewki. To samo myślę co ty,chociaż w dzieciństwie na kresach duchów balem się bardziej niż wilków -powiedziałem w zadumie i myślami znalazłem się na glinianym piecu,kiedy za oknem szalała zamieć,a rodzice byli poza domem. Nie myślałem ,ze jesteś za Buga-wyrwał mnie z zadumy. Mówisz poprawnie. Ale tej ostatniej nauczycielki co nago leciała do przewodniczącego w nocy to mi zal. Gdybyś wiedział jaka ona była patriotyczna,co i raz z wisielca robiła powstańca. Do leśniczówki po takich zmaganiach wracałem na chwiejnych nogach wypompowany do cna. Na stole obok książki leżała deklaracja o przyjecie do PZPR. Jurek spojrzał na ni a i.

mag5 blog

W wykonaniu pana NEO.

mag5 2003-06-16 08:38:16
 skomentuj (12)
 koniec nalewek?

oo znalazlem cos takiego co napisalem i mialem wstawic, nawet nie wiem czy wstawilem....


No i znowu ruszyla produkcja nalewek.
Wykonwne zostaly dwie miodowe i dwie piwowe. Cos o czym uslyszalem ze smakuje jak "kompocik" posluzylo za podstawe do nastepnej. W domu stoja glowne skladniki jeszcze dwoch. Skladniki sa hmmm przyznam zaskakujace nawet dla mojej chorej wyobrazni. Mam na mysli kwiaty Bzu i rabarbar.
No i jeszcze jest kolejka oczekujacych. W ktorej pierwsze miejsce zajmuje nalewka z chleba.
Wszystko ladnie i milo tylko z eja przeciez jeszcze mam nalewki sprzed 5 miesiecy!!! Trzeba sie wziasc na "wykorzystywanie" :-))


... ale wiem ze to bylo dawno bo teraz nalewki juz sie zrobily i mozna pic :-)
Niektore wyszly pyszniutkie a najdziwniejsza jest z rabarbaru, nie wiedzialem ze cos moze byc i slodkie i kwasne ( tylko nie mowcie o sosie slodkokwasnym bo on ani slodki ani kwasny) :-)


mag5 2003-06-25 17:39:40
 skomentuj (8)

nalewka z pigwy

Blog.interia.pl Następny blog »
pali1542
pali1542.blog.interia.pl
Notki
nalewki 2011-11-20
Jest to idealny trunek zarówno na chłodne, jesienne czy też zimowe wieczory a także na upalne dni. Szczególnie zimą jej rozgrzewający smak pozwoli każdemu jej smakoszowi na chwilę przyjemności i wytchnienia. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że pigwa jest owocem bardzo rzadko spotykanym. Jednakże należy podkreślić, iż jest to cenny owoc, idealny również do przygotowania konfitury, kompotów i oczywiście wyśmienitych nalewek. Trzeba jednak zaznaczyć, iż smak surowej pigwy jest niestety cierpki, dlatego też nalewka z pigwy cechuje się wyjątkowym i specyficznym aromatem i niezwykłym smakiem..