O czym chcesz poczytać na blogach?

Nalewka

Przepisy na nalewki, likiery, wódki, miody…

Sposób przygotowania nalewki:

Obrać cieniutko 5 cytryn tak, aby nie zostawić na nich białego miąższu. Cytryny powinny być świeże, nie obeschnięte. Przed obraniem można je na pół godziny włożyć do letniej wody. Wlać 2 L spirytusu. Dobrze zamknąć. Postawić na dobę. Zagotować syrop, starannie go szumując. Gdy się kilka razy zagotuje, wlać go do wazy. Gorący zalać powoli nalewką cytrynową, filtrować przez bibułę filtracyjną. Skórki wyrzucić. Mieszać przez chwilę, aby się spirytus z cukrem dobrze połączył. Trzeba zachować następujący porządek: lać spirytus koniecznie do syropu, gdyż postępując odwrotnie nalewka będzie mętna. Filtrować jej nie trzeba, wystarczy tylko rozlać ją w karafki. Dobrze zakorkować. Po dwóch dniach będzie jak kryształ. Odstawić na miesiąc.

 
Leave a comment

Posted by.

niezabudki

Na 2 tygodnie. Nalewy połączyć, przefiltrować. Odstawić na 6 miesięcy.
15:42, mali.sa , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
Nalewka malinowa
1kg malin
1kg cukru
1l wódki

Owoce zasypujemy cukrem w słoju. Codziennie potrząsamy naczyniem, tak by rozpuścił się cukier. Następnie zalewamy alkoholem i zostawiamy mieszankę na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy płyn. Po rozlaniu do butelek nalewka jest gotowa po 4-6 miesiącach.
15:41, mali.sa , Nalewki
Link Komentarze (1) »
Nalewka jeżynowa
2kg Jeżyn
0,5l spirytusu
0,5l wódki
1,5kg cukru

Jeżyny wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem i wódką. Stawiamy na tydzień w słonecznym miejscu (dłużej nie trzymać - traci kolor). Po tygodniu zlewamy spirytus z jeżyn. Pozostałość zasypujemy cukrem aż do jego.

Stolnik

Nalew może mieć zupełnie inny smak (bez porównania gorszy).Ostatni etap to mieszanie. Przykładowe proporcje mojej nalewki na pół litra to: 180ml nalewu cytrynowego 70%, 55ml spirytusu 95%, 265ml wody z 25-oma g cukru. Wychodzi rewelacja.

4. Modyfikacje

Ostatni etap to tak naprawdę projektowanie i mieszanie nalewki. W przepisie występują 3 zmienne: cukier, nalew cytrynowy, wódka (spirytus z wodą). Nalew ma 70%, jeżeli rozrobimy go z taką samą ilością wody słodzonej, uzyskamy nalewkę o mocy 35%. Łatwo zgadnąć, że wystarczy dodać odrobinę mniej wody i uzyskamy moc 40%. Tak powstała nalewka będzie miała bardzo intensywny smak (50% nalewu cytrynowego). Moim zdaniem jest wyśmienita, ale nie każdemu to odpowiada (zwłaszcza kobiety wolą odrobinę lżejsze). Procentowy udział nalewu można zmniejszać dowolnie według uznania, w przepisach oryginalnych używa się jedynie 10% nalewu, ale z cytryn specjalnie dobieranych gatunkowo (no i jest to wtedy wódka cytrynowa, a nie nalewka). Oczywiście, jeżeli zmniejszymy ilość nalewu, trzeba dolać w to miejsce taką samą ilość spirytusu 70% (albo czysty spirytus i wodę). Ostatnim czynnikiem jest cukier. W przepisach oryginalnych występuje 50g syropu cukrowego na 1l nalewki słodzonej i 100g.

Blog autorski Anny Górskiej - Onet.pl Blog



SKŁADNIKI
- 2 kg malin
- 0,5 - 0,6 kg cukru ( w zależności czy lubimy bardzo słodką)
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki 40%
- 1 litr przegotowanej wody

Z tego wychodzi około 3 litry nalewki - doskonała na przeziębienia, albo po prostu kiedy mamy chandrę. :)

WYKONANIE
Do dużego słoja wsypujemy umyte owoce, zalewamy syropem z cukru i wody. Dolewamy alkohol i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie, w spokoju - NIE POTRZĄSAMY, NIE PRZESTAWIAMY. Po tym czasie maliny powinny osiąść na dnie naczynia, a u góry powinna być klarowna nalewka. Należy wtedy delikatnie zlać nalewkę znad osadu, nie filtrować, bo może stracić.

Skrytka

nalewka PIEPRZÓWKA
http://www.zaradnebabki.pl/zdrowie4.html
http://www.ochoroba.pl/2696-pieprzowka-%3F-nalewka-na-zoladek-i-przeziebienia

http://www.gotujmy.pl/nalewka-pieprzowka,przepisy,67429.html

Jest mnóstwo przepisów ale opis działania ten sam:
głownie na wszelkie niedomagania żołądka, dobra również na przeziębienie

Dawkowanie: pić kilkanaście kropli rozpuszczonych w 1 łyżce stołowej przegotowanej ciepłej wody - kilka razy dziennie w zależności od samopoczucia

Oznakowanie i ozdobienie butelek z nalewkami zależy całkowicie od nas – czysta frajda.
Ja na swoich nalewkach naklejam etykiety, na których opisuję główne właściwości danej nalewki i sposób jej podawania, czy dawkowania – jak kto woli. Na frontowej etykiecie wstawiam swoją nazwę, jakiś obrazek, opisuję rodzaj nalewki, rok i miesiąc zrobienia i dodaję ewentualną dedykację.

Nalewki rozlewam do dwóch rodzajów butelek:

  • do typowych po alkoholu, który zużyłam do wyrobu, rozlewam na swój użytek,
  • te przeznaczone na prezenty rozlewam do subtelnych małych buteleczek po wodzie mineralnej OSTROMECKO – nadają się po.

Moje małe co nieco z procentami...

1 goździk

0,5 g anyżu

1 g mięty

1,5 g majeranku

0,5 g szafranu

5 g korzenia arcydzięgla

Zioła wsypać do dużego szklanego słoja, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić na 3 tygodnie. Po ich upływie zlać nalewkę, filtrując ją za pomocą gazy, tetry itp. Rozpuścić cukier podgrzewając go w niewielkiej ilości wody aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, a gdy syrop cukrowy będzie już chłodny wlać go do wywaru alkoholowego i dokładnie wymieszać. Całość ponownie umieścić w czystym słoju, zamknąć i pozostawić na tydzień. Gdy minie nalewkę ponownie przefiltrować i rozlać do ciemnych butelek. Teraz nalewkę odstawiamy do piwniczki. Cierpliwym radzę poczekać 2-3 lata, aż trunek nabierze właściwych sobie walorów, mniej cierpliwi mogą dokonać degustacji po 2-3 miesiącach.



Tagi: nalewka wódka
12:40, takajabeztroska

Zapiecek

Dodaj do ulubionych:

Lubię
Bądź pierwszą osobą, która doda ten do listy ulubionych.

Odpowiedzi: 11 to “Nalewka bożonoarodzeniowa”

  1. eau-de-vie Powiedział/a:

    Nalewka super. Jedyny minus to to że wychodzi jej bardzo mało. Suszone owoce nie.