O czym chcesz poczytać na blogach?

Mleko w proszku

Moja słodka kuchnia

    250 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie.

 Składniki:

  • kostka margaryny 
  • szklanka cukru pudru 
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 do 4 szklanek mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada pokrojona w kostkę

Masłem i cukrem. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę (proszek). Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Dodać mleko w proszku, wymieszać. Zapewne zrobią się grudki mleka, należy więc blenderem zmiksować masę do gładkości. Odstawić do wystudzenia.Przełożyć wafle masą i wstawić do lodówki na 2.

Moja internetowa naleśnikarnia

Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.

Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej.

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowania drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • zimne mleko
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser

Gotuj z Paolką

21:14, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 24 lipca 2009
Zakopane w obiektywie

 

2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kruche wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć każdą z nich na wysmarowaną blachę. Piec ok. 40 min w temp 150 st. Jedna część bedzie stanowiła spód bajaderki, a drugą należy pokruszyć i połączyć z masą.

  • Gotowane cuda

    Na ok 30 minut(ciasto jest dość grube). Powstanie przepyszna, puszysta pizza :)

    SMACZNEGO~!

    20:06, cklwow , Inaczej
    Link Dodaj komentarz »
    środa, 14 września 2011
    Śniadaniowo :)
    Racuchy z jabłkami

     

    Składniki:

    • 2,5 szklanki mąki
    • 2 jaja
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 3 jabłka
    • 1 łyżka oliwy
    • 0,5 szklanki cukru
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:

    W dość dużej misce połączyć mąkę, jaja, mleko i cukier. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy wraz z łyżką oliwy. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 

    Jabłka obrać ze skórki i pokroić w.

    Grażyna gotuje - bloog.pl

    Mąki brakowało połowy. Miałam za to makę żytnią i to ją postanowilam dodać. A poniewaz  żytnia kojarzy mi się z piernikiem, dodałam do ciasta nieco imbiru i cynamonu. Ciasto robiłam w kuchence, bo wiem, że tam mi się uda, a walczę z przeziębieniem i nie jestem w najlepszej formie, nie brałam się więc za uruchamianie piekarnika.

     

    1/4 szklanki mleka

    1 jajko

    łyżka kakao

    łyżeczka proszku do pieczenia

    Mąki wymieszałąm w misce z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodałam mieszając olej, mleko i jajko, wymieszałam dokładnie.Włożyłam ciasto do natłuszczonej formy i wstawiłam do kuchenki na 600 W na 6 minut, żeby się zapiekło - inaczej ser mi się mieszał z ciemnym ( tak.