O czym chcesz poczytać na blogach?

Melasa

Pihont – blog

Jak się okazuje doskonale można zmelasować nie tylko tytoń ale także liście innych roślin czy chociażby wiórki buraczane. Efekt końcowy zdaje się być porównywalny z markowymi wyrobami tytoniowymi chociaż de facto nimi nie jest. Czym więc jest formalnie ? Kadzidełkiem zapachowym. Jeżeli producent nie przeznacza go do palenia tak jak tytoń i nie zawiera tytoniu może sprzedawać kadzidełko po naprawdę atrakcyjnej cenie.  Pierwsze takie wyroby można już kupić na www.aladin.com.pl i zrobić z nimi co nam się żywnie podoba A zapaszki są naprawdę wspaniałe.  Cena to 9,99 za 50 gram wyrobu w metalowej, hermetycznie zamykanej puszeczce.

Masala - Smaki Świata

Bananów otwieramy już na stałe całkowicie nowy, zrekultywowany ogród-kawiarenkę. Z tej okazji po raz trzeci do boju staną drużyny niesamowitych kucharzy-amatorów, znane z poprzednich edycji ekipy: Dzień Dobry Tobie, Spicy Lovers, CurryHolics. Jak zwykle o ich zwycięstwie zdecydujecie Wy, nasi drodzy, mamy nadzieję licznie przybyli goście!
Więcej »

Tagi: Cooking Clash Skład Bananów Zawody w gotowaniu
16:21, smaki_swiata , Cooking Clash
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 maja 2010
Melasa - czarne złoto
Od lat ludzie szukają takich produktów żywieniowych, które pozwolą im prowadzić długie i zdrowe życie. I te poszukiwania doprowadziły ich między innymi do odkrycia melasy zwanej inaczej czarnym złotem.
Więcej »

Tagi: Czarne Złoto melasa z trzciny cukrowej słodycze zastępstwo dla cukru
17:25

Melasa Szoł

Udaję silnie wierzącą osobę przywołując Jezusa... Bywa, że zaczynam śpiewać.

1. Słów pieśni zmienianie

To akurat mogliście zauważyć na blogu. Pisanie własnych tekstów pod znane melodie, często bezdennie głupie są te teksty jak i te oryginalne...

Także widzicie, że osobą normalną nie jestem. I niech tak pozostanie.

A wczoraj poczułam ogromny żal, że w stolicy nie mieszkam... ale o tym opowiem innym razem.

Tagi: dziwactwa melasa muzyka
12:53, m_e_l_a_s_a , CUKIER
Link Komentarze (32) »
wtorek, 01 czerwca 2010
o zauroczeniu


Ile w rybie jest ości,
tak często myślę o miłości.
Wtedy bolą mnie wszystkie kości
męczą mnie nudności
Nie przeszkadza pogoda,
bo miłość zawsze jest młoda.

czym jest zauroczenie?
jest takie twierdzenie,
że z.

Can I have a bite ?

  • sól

  • czarny pieprz

  • łyżka masła

  • oliwa



Przygotowanie:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. W garnku podgrzewamy około 3 łyżek oliwy, dodajemy czosnek i szalotkę, zostawiamy na patelni, aż się zeszkli.  Wrzucamy ryż i mieszamy, aż ziarenka będą przezroczyste. Wlewamy piwo. Energicznie mieszamy, aż ryż wchłonie płyn, a alkohol wyparuje. Dolewamy stopniowo bulion po 1 lub 2 chochelki, po każdej porcji czekamy, aż płyn się wchłonie.  Mieszamy, doprawiamy solą i pierzem i ziołami.  Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego !

Tagi: risotto
11:21, albahaca , risotto
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 marca 2012
Ciasteczka owsiane z melasą


Bardzo.

A world to discover…

Kwiatków, ptaszków i zwierząt. W niemczech nazywały się Lebkuchen, często w kszałcie serca z napisem “Alles was ich brauch bist du” (All I need is you!) i “Du bist einfach super” (Jesteś super). Niemcy też wynaleźli pomysł robienia piernikowych domków, zapewne zainspirowane domkiem z “Jasia i Małgosi”.

Piernika można zrobić 2 sposobami:

1) Imbirowe ciasteczka z dodatkiem melasy bądź miodu wycięte w fantazyjne kszałty np. popularny gingerbread man.

2) Ciemne, soczyste ciasto z melasa, imbirem i innymi przyprawami tj: cinamon, świeżo starta gałka muszkatałowa.

Piernik

Skladniki:
235 g mąki, 90 g masła, 125 g ciemny brązowy cukier, 2 jajka, 170 g melasy bądź miodu, 125 ml wody,
3/4 tsp proszku do pieczenia, 1/4 tsp sody, 1 1/2 imbiru, 1 tsp cinamonu, 1/4 tsp gałki muszkatołowej.

Suche składniki wymieszać, w oddzielnej misce ubić masło z cukrem, dodawaj jajka po jednym dobrze.

LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Wierzch ciasta chlebowego zwilżyć woda, formę szczelnie przykryć z góry folia aluminiowa i piec na pierwszym poziomie od dołu około 8 godzin w temp 125 – 150°C** (najlepiej przez noc). Ustawienie odpowiedniej temperatury jest dość ważne. Kiedy temperatura ustawi się zbyt nisko chleb może być w środku klejący, dlatego trzeba to robić z wyczuciem.

Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chleb na 1 godzinę aż do wystygnięcia.

Ostudzony szczelnie zawinąć w folie aluminiowa, a potem torbę foliowa – schłodzić (może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach.

 

         

 

 

         

 

 

    

 

 

 



Podziel się:
Tagi: światowy dzień chleba 2011, pumpernikiel, mąka żytnia, melasa, długie pieczenie

komentarze (7) |

delicious.blog

Dodam później. Na dobry początek-sałatka owocowa. Dla ułatwienia przy wyszukiwaniu każdy przepis będzie w osobnej notce.

Sałatka owocowa z amarantusem
składniki (dla jednej osoby, czas przygotowania ok. 10-15 min.)
Nie ma tu konkretnego przepisu, którego trzeba się trzymać. Używamy ok. 200 gram owoców, jakich akurat mamy pod ręką, wypróbowując różne wersje tej sałatki. Ja pod ręką miałam:
kilka plasterków świeżego ananasa, po pół jabłka i gruszki, pół filiżanki poppingu z amaratusa, sok z cytryny, świeże listki melisy, ewentualnie miód lub melasa dla smaku,

Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki i wrucamy do miseczki, to samo robimy z gruszką i jabłkiem. Owoce polewamy sokiem z cytryny i posypujemy poppingiem z amarantusa, dodajemy melisę do smaku (można spróbować też mięty) i ewentualnie polewamy miodem/melasą. Jemy od razu, inaczej owoce zczernieją i stracą witaminę C.



Tagi: ananas, owoce, przekąska, śniadanie, amarantus

skomentuj (0)

Znowu sałatka owocowa :P 2009-02-23 14:20:45

Ale tym.